Danmark udtræder af energichartertraktaten
Regeringen har besluttet at arbejde for at træde ud af energichartertraktaten (ECT). ECT er en handels- og investeringsaftale, der har til formål at skabe sikre rammevilkår og gøre det attraktivt for private investorer at investere mellem landene på energiområdet. Aftalen beskytter både grønne og fossile energiinvesteringer. Beskyttelsen af fossile investeringer har givet anledning til udfordringer og bekymringer i nogle lande i forbindelse med omstillingen væk fra fossil energi. En række EU-lande har derfor besluttet at melde sig ud af ECT.
”Vi har som politikere en vigtig opgave med at sætte de bedst mulige rammer for den grønne omstilling. Som Energichartertraktaten ser ud nu skaber den unødig usikkerhed om den grønne omstilling. Det har været en afvejning, for traktaten omfatter også grønne investeringer. Vi har dog rammer i dansk lovgivning og i andre internationale samarbejder, der sikrer, at investorer trygt kan lægge deres penge i grønne projekter både i Danmark og i andre lande. Samlet set skaber Energichartertraktaten større usikkerhed om investeringer end sikkerhed,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Både EU og en række EU-lande er medlemmer af ECT, men det seneste år har bl.a. Tyskland, Frankrig og Nederlandene tilkendegivet, at de vil melde sig ud. Der har de seneste år pågået forhandlinger om en mulig modernisering af traktaten, som de pågældende lande dog ikke vurderer er tilstrækkelig. Der er nu uvist, om moderniseringen kan gennemføres. Danmark arbejder for, at der i EU findes en løsning, som tillader vedtagelse af moderniseringen både af hensyn til de lande, som ønsker at forblive i traktaten, og for at sikre de bedst mulige vilkår i den 20-årige solnedgangsperiode efter udtrædelse, hvor Danmark fortsat vil være omfattet af traktatens vilkår. Regeringen vil endvidere arbejde for en koordineret udtræden blandt EU og EU-landene.
En endelig beslutning om dansk udtrædelse af ECT kræver, at der indhentes samtykke fra Folketinget.
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Danmark styrker det grønne samarbejde på det afrikanske kontinent12.11.2024 15:08:05 CET | Pressemeddelelse
Danmark indgår nyt energisamarbejde med Marokko og udvider det grønne samarbejde med Kenya. Indsatsen omsætter Afrikastrategien fra ord til handling og understøtter udbygningen af vedvarende energi og bedre adgang til billig, grøn strøm i Kenya og Marokko.
Grøn brint i Europa: Danmark og Nederlandene styrker brintsamarbejde12.11.2024 11:29:22 CET | Pressemeddelelse
En ny samarbejdsaftale mellem Danmark og Nederlandene er endnu et skridt mod etableringen af et sammenhængende europæisk brintmarked. Aftalen blev underskrevet i forbindelse med det royale besøg fra Nederlandene, hvor grøn brint var i fokus.
Nye anbefalinger fra Nordsøministre: Havvind er nøglen til Europas konkurrenceevne24.10.2024 15:05:52 CEST | Pressemeddelelse
Nordsølandene med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i spidsen er blevet enige om nye anbefalinger til den kommende Europa-Kommission og de øvrige europæiske lande. De har fået navnet Odense-anbefalingerne og sætter fokus på, hvad der skal gøres på havvindsområdet de kommende år for, at Europa undgår at sakke bagud i det grønne, globale kapløb. Det kræver bl.a. nye tilgange til finansiering af grænseoverskridende energiprojekter og samspil mellem havvindsudbygning og grøn brintproduktion.
Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse10.10.2024 11:00:43 CEST | Pressemeddelelse
Danske bæredygtighedskrav til biomasse er blandt de skarpeste i Europa, og nu får de et ekstra grønt nøk.
Fra fangst til lagring: Nu er døren til nyt milliardudbud åbnet9.10.2024 10:30:25 CEST | Pressemeddelelse
CO2-fangst og lagring er et nødvendigt redskab for at nå Danmark og Europas klimamål, og i Danmark er arbejdet i fuld gang. Nyeste skud på stammen er åbningen af et udbud på 28 milliarder kroner, der skal sikre CO2-reduktioner i 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum