Grøn brint i Europa: Danmark og Nederlandene styrker brintsamarbejde
En ny samarbejdsaftale mellem Danmark og Nederlandene er endnu et skridt mod etableringen af et sammenhængende europæisk brintmarked. Aftalen blev underskrevet i forbindelse med det royale besøg fra Nederlandene, hvor grøn brint var i fokus.
Grøn brint kan være et vigtigt element på vejen mod et grønnere Europa. Det er et grønt alternativ til de fossile brændsler, der i dag bruges til bl.a. fly- og skibsfart og kan samtidig bruges til at reducere udledninger i den tunge industri.
Det kræver et sammenhængende europæisk marked for grøn brint.
Med vedtagelsen af EU’s brint- og gasmarkedspakke er rammerne for et europæisk brintmarked formelt ved at være på plads, men der er lang vej endnu. Derfor har klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, i dag på Danmarks vegne underskrevet en aftale med Nederlandene, der skal styrke samarbejdet om grøn brint.
Underskrifterne blev sat i forbindelse med det royale besøg fra Nederlandene, hvor blandt andre H.M Kong Frederik og H.M Kong Willem-Alexander af Nederlandene deltog.
”Fossile brændsler spiller fortsat en alt for stor rolle i Europa – det skal vi lave om på, og det kan vi bl.a. med grøn brint. Når vi går efter at producere meget mere grøn brint, end vi kan bruge i Danmark, er det for at skubbe på den grønne omstilling af hele Europa. Det dansk-nederlandske samarbejde er et skridt i den rigtige retning mod et sammenhængende europæisk brintmarked, der binder producenter og forbrugere sammen om et grønt alternativ til fossile brændsler,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Med det store potentiale for at producere vedvarende energi i Danmark, er målet at blive nettoeksportør af grøn energi, så det også kan bruges i resten af Europa og bidrage til den grønne omstilling på tværs – bl.a. via det brintrør til Tyskland, som Energinet er i gang med at udvikle.
I Nederlandene er ambitionen at blive et europæisk knudepunkt for import og transit af grøn brint. De er i gang med at etablere et landbaseret brintnet, og ruterne - bl.a. til Tyskland – forventes at være klar på forskellige tidspunkter efter 2030.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Danmark styrker det grønne samarbejde på det afrikanske kontinent12.11.2024 15:08:05 CET | Pressemeddelelse
Danmark indgår nyt energisamarbejde med Marokko og udvider det grønne samarbejde med Kenya. Indsatsen omsætter Afrikastrategien fra ord til handling og understøtter udbygningen af vedvarende energi og bedre adgang til billig, grøn strøm i Kenya og Marokko.
Nye anbefalinger fra Nordsøministre: Havvind er nøglen til Europas konkurrenceevne24.10.2024 15:05:52 CEST | Pressemeddelelse
Nordsølandene med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i spidsen er blevet enige om nye anbefalinger til den kommende Europa-Kommission og de øvrige europæiske lande. De har fået navnet Odense-anbefalingerne og sætter fokus på, hvad der skal gøres på havvindsområdet de kommende år for, at Europa undgår at sakke bagud i det grønne, globale kapløb. Det kræver bl.a. nye tilgange til finansiering af grænseoverskridende energiprojekter og samspil mellem havvindsudbygning og grøn brintproduktion.
Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse10.10.2024 11:00:43 CEST | Pressemeddelelse
Danske bæredygtighedskrav til biomasse er blandt de skarpeste i Europa, og nu får de et ekstra grønt nøk.
Fra fangst til lagring: Nu er døren til nyt milliardudbud åbnet9.10.2024 10:30:25 CEST | Pressemeddelelse
CO2-fangst og lagring er et nødvendigt redskab for at nå Danmark og Europas klimamål, og i Danmark er arbejdet i fuld gang. Nyeste skud på stammen er åbningen af et udbud på 28 milliarder kroner, der skal sikre CO2-reduktioner i 2030.
Regeringen støtter, at Energinet starter på næste etape for brintrøret8.10.2024 10:16:00 CEST | Pressemeddelelse
Energinets indledende markedsdialog indikerer stor interesse for det danske brintrør. Regeringen imødeser med stor tilfredshed, at Energinet går videre med næste fase af projektet, hvor der nu arbejdes på, at idriftsættelse kan blive i 2031.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum