Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Danmark styrker det grønne samarbejde på det afrikanske kontinent

Del

Danmark indgår nyt energisamarbejde med Marokko og udvider det grønne samarbejde med Kenya. Indsatsen omsætter Afrikastrategien fra ord til handling og understøtter udbygningen af vedvarende energi og bedre adgang til billig, grøn strøm i Kenya og Marokko.

Godt 40 procent af verdens vedvarende energiressource findes i Afrika. Samtidig sætter flere afrikanske lande i stigende grad ind for at udvikle en mere grøn energiforsyning med vækst og jobskabelse for øje. Bl.a. derfor blev det med regeringens Afrikaplan annonceret, at Danmark skal etablere et bredere samarbejde på tværs af kontinentet med fokus på at reducere de globale drivhusgasudledninger.

Nu sætter Danmark energisporet i Afrikaplanen i et nyt gear og omsætter ord til handling ved at indgå et nyt samarbejde med Marokko og udvide det eksisterende samarbejde med Kenya. Derudover fortsætter samarbejdet med Egypten, Etiopien og Sydafrika.

Dette er et godt eksempel på, hvordan vi fører Afrikastrategiens intentioner ud i livet gennem mere og tættere samarbejde, der styrker begge parter. Når vi støtter afrikanske landes ambitioner om grøn omstilling, bidrager vi ikke kun til de globale klimamål. Vi knytter samtidig stærkere bånd og åbner døre for relationer, der rækker langt ud over det enkelte projekt. Afrika har samlet set et stort potentiale som grøn energiproducent og vækstområde for grønne løsninger. Her kan danske kompetencer og teknologier spille en vigtig rolle," siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Samarbejdet med Kenya og Marokko er et godt eksempel på, hvordan Danmark bidrager til grøn omstilling uden for vores egne grænser. De er to af flere afrikanske lande, som ligger helt fremme på banen og er klar til handling, så den grønne omstilling også kan blive katalysator for udvikling og vækst. Det er jeg glad for, at danske erfaringer kan hjælpe med til,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Det udvidede samarbejde med Kenya blev i dag annonceret på COP29 i forbindelse med Africa’s Green Momentum, hvor statsminister Mette Frederiksen deltog. Arrangementet følger op på det afrikanske klimatopmøde i september 2023, og samler bl.a. partnerne i det danskstøttede initiativ Accelerated Partnership for Renewables in Africa (APRA) og andre indsatser for at fremme den grønne industrialisering af Afrika.

Bedre betingelser for vedvarende energi

Kenya og Marokko har fastlagt målsætninger om hhv. 100 procent og 52 procent grøn strøm i 2030. Med det styrkede samarbejde skal danske myndigheder understøtte de to lande i at realisere potentialet.

Helt konkret, skal samarbejdet bl.a. bidrage til at skabe bedre rammer for produktionen af vind- og solenergi gennem langsigtet energiplanlægning, udvikling af et mere fleksibelt energisystem og ved at geare elnettet til at transportere mere grøn strøm ud til forbrugerne. Her kan begge lande få gavn af danske erfaringer og på sigt grønne danske løsninger.

Det står klart med Afrikastrategien, at det er en prioritet at udvide handelssamarbejdet i de afrikanske lande. Flere efterspørger allerede danske løsninger. Og hvis vores samarbejde kan åbne døren for danske teknologier inden for eksempelvis vindenergi og energieffektivitet, så er det verdensklasse,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Det forventes, at de forskellige tiltag i begge lande vil have flere positive effekter i form af reduceret CO2-udledning og lavere energipriser for forbrugeren. I Marokko vil samarbejdet desuden bidrage til øget uafhængighed af importerede brændsler, mens det i Kenya vil understøtte den kenyanske regerings målsætning om, at hele befolkningen skal have adgang til strøm.

FAKTA

  • Som led i samarbejdet med Marokko vil der blive udstationeret en sektorrådgiver med base på ambassaden i Rabat, som skal fungere som et vigtigt lokalt bindeled.
  • Danmark har siden 2022 haft et bilateralt energisamarbejde med Kenya, hvor en energirådgiver har været udstationeret på ambassaden i Nairobi.
  • Med det udvidede samarbejde udstationeres tre langtidsrådgivere ved det kenyanske ministerie for energi og petroleum.
  • Samarbejdet med Kenya og Marokko er en del af de danske energisamarbejder med 25 lande, som tilsammen udleder ca. 70 procent af verdens CO2-udledninger.
  • Dansk støtte til Accelerated Partnership for Renewables in Africa (APRA) går via Energistyrelsen, der har etableret et sekretariat for et rejsehold til at levere på tekniske assistanceanmodninger i medlemslandene.

Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på +45 41 72 38 05

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Nye anbefalinger fra Nordsøministre: Havvind er nøglen til Europas konkurrenceevne24.10.2024 15:05:52 CEST | Pressemeddelelse

Nordsølandene med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i spidsen er blevet enige om nye anbefalinger til den kommende Europa-Kommission og de øvrige europæiske lande. De har fået navnet Odense-anbefalingerne og sætter fokus på, hvad der skal gøres på havvindsområdet de kommende år for, at Europa undgår at sakke bagud i det grønne, globale kapløb. Det kræver bl.a. nye tilgange til finansiering af grænseoverskridende energiprojekter og samspil mellem havvindsudbygning og grøn brintproduktion.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye