Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

Del

Danske bæredygtighedskrav til biomasse er blandt de skarpeste i Europa, og nu får de et ekstra grønt nøk.

Biomasse fra fx træ eller halm bruges til at producere el og varme særligt til fjernvarme. Brugen af biomasse er omfattet af en række af både danske og EU-krav til bæredygtighed. Fx må skovbiomasse kun komme fra resttræ, der ikke kan sælges til byggematerialer, skov skal genskabes efter fældning og en del døde træer skal efterlades i skovbunden til biller og svampe.

En ændring af EU-direktivet skærper de europæiske bæredygtighedskrav og Danmark vil nu både implementere direktivet, fastholde nuværende danske særkrav og hertil gå et nøk længere.

”Vi stiller i forvejen høje krav til biomasse, og Danmark vil fortsat gå forrest med grøn handling, som virker. Derfor strammer vi kravene for danske energiproducenter og for importører og producenter af træbrændsler, for vi skal stræbe efter et forbrug af biomasse, som har lavest påvirkning på klima og biodiversitet”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.   

Klimaministeren er enig med aftalekredsen om, at Danmark sænker anlægsgrænsen yderligere, så flere også mindre virksomheder, der producerer varme eller importerer træbrændsler, bliver omfattet af bæredygtighedskrav. Og bæredygtighedsreguleringen forenkles, så den bliver nemmere for producenter og importører at administrere – og for myndighederne at kontrollere. 

Sikkerhed for strøm og varme
Siden 00’erne har biomasse været den primære erstatning til fossile brændsler, særligt kul, og har stor betydning for forsyningssikkerheden. Med udbygningen af energi fra sol og vind bliver det muligt at erstatte en stor del af biomassen med geotermi og varmepumper i fjernvarmen drevet på grøn el. Derfor skønnes det i forbindelse med klimafremskrivningen, at forbruget af træbiomasse halveres frem mod 2035.

”Biobrændsler er i dag garanten for, at vi kan regne med strøm i stikkontakten og varme i hjemmet. Forbruget af biomasse vil falde markant i takt med, at mere sol og vindenergi gør det muligt at erstatte biomasse med fjernvarme på grøn el. Men vi har stadig brug for biomassen i fremtiden, og derfor skal vi også sætte barren højt i vores krav til bæredygtigheden,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard 

Det meste af biomassen i det danske forbrug kommer fra træ og må kun komme fra træfældning i overensstemmelse med principper for bæredygtig skovforvaltning og hvor der fx er krav til at beskytte skovbunden og minimere skader for biodiversitet og levesteder. No go-områder, hvor biomasse ikke må komme fra, udvides til at omfatte fx gammelgroede skove og hede.  

I det hele taget skal træ først og fremmest bruges til mere værdiskabende formål end energi, og det skal virksomhederne fremover sørge for at understøtte. Derudover er der også skærpede krav til CO2-udledningen fra produktion og transport af biomasse fra landbrug.

Fakta:

Skærpelsen af bæredygtighedskravene omhandler bl.a.

  • Dokumentation for, at virksomhederne har et system for at anvende biomasse, som ikke giver mere værdi ved anden anvendelse
  • Flere no go-områder, fx gammelgroet skov og hede
  • Sænkelse af anlægsgrænsen samt mængdegrænsen for import – flere anlæg og virksomheder omfattes af bæredygtighedskrav  
  • Forenkling af dokumentationskrav
  • Skærpet CO2-krav til høst, produktion og transport af biomasse fra landbrug
  • De skærpede bæredygtighedskrav implementeres i en bekendtgørelse, der udarbejdes af Energistyrelsen og sendes i høring inden udstedelse.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye