Danmark går i sort: Ikoniske vartegn slukker lyset for naturen

Storebæltsbroen, Øresundsbroen, Københavns Rådhus, Randers Regnskov og Musikkens Hus i Aalborg går lørdag 26. marts i sort i en time, når de ikoniske vartegn slukker lyset fra 20.30-21.30.
Også internationale vartegn som Brandenburger Tor i Berlin, Colosseum i Rom, Operahuset i Sydney, Empire State Building i New York og Akropolis i Athen slukker lyset.
Det sker for at sætte fokus på WWF’s årligt tilbagevendende begivenhed Earth Hour, hvor bygninger og borgere verden over slukker lyset i en time for at sætte fokus på naturen og tabet af biodiversitet.
”Rigtig mange arter er allerede uddøde, og mere end en million arter har en trussel om udryddelse hængende over hovedet. Se bare på koalaen, der for nylig blev klassificeret som truet i Australien. Når vi slukker lyset til Earth Hour, er det for at sætte fokus på tabet af arter, der drives af os mennesker. Derfor vil vi også opfordre alle – både virksomheder og private – til at slukke lyset i den ene time,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Udryddelsen af arter sker i øjeblikket op til 100 gange hurtigere, end det gennemsnitligt er sket inden for de sidste ti millioner år.
Tænder for håbet
Naturkrisen er ikke bare et globalt fænomen. Den finder også sted her i Danmark, hvor knap 2.000 arter er truet af udryddelse. Heldigvis er det ikke for sent at gøre noget. Naturkrisen kan stoppes og delvist tilbagerulles, og Earth Hour har derfor til formål både at sætte spot på artstabet og samtidig være med til at tænde håbet for en fremtid, hvor biodiversiteten er i fremgang.
”Biodiversiteten er kritisk lav i Danmark. Vi skraber virkelig bunden, når vi sammenligner os med andre EU-lande. Heldigvis har vi i de senere år oplevet stigende fokus på problemet, men der er akut behov for, at der også kommer handling bag. Så Earth Hour er også en venlig reminder til politikerne om, at der stadig er lang vej igen,” siger Bo Øksnebjerg.
Foruden broerne, Københavns Rådhus, Randers Regnskov og Musikkens Hus slukker også en række kommuner, virksomheder og en lang række borgere lyset i forbindelse med Earth Hour.
Om Earth Hour:
Det var WWF i Australien, der i 2007 første gang fejrede Earth Hour. Siden har begivenheden spredt sig til hele verden og markeres i år for 16. gang. Sidste år nåede Earth Hour ud til hele 192 lande og territorier.
Tidligere har lyset været slukket i ikoniske bygninger som Operahuset i Sidney, Eiffeltårnet i Paris, Brandenburger Tor i Berlin, Colosseum i Rom, Markuspladsen i Venedig, Sheikh Zayed-moskéen i Abu Dhabi og Akropolis i Athen.
I år finder Earth Hour sted 26. marts klokken 20.30-21.30.
Nøgleord
Kontakter
Mai-Britt NoeHead of Press & MediaWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 28 93 63 28mai-britt.noe@wwf.dkBilleder

Information om WWF Verdensnaturfonden
WWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Brug én time på naturen lørdag den 22. marts20.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum