Byggeriet mangler medarbejdere trods corona
Mens store dele af erhvervslivet har skruet ned for nye ansættelser og har oplevet faldende omsætning under coronakrisen, så ser det anderledes ud for bygge- og anlægsbranchen. Her er efterspørgslen efter flere medarbejdere høj, og der er stadig mangel på arbejdskraft.

Ledige, der synes jobsituationen ser sort ud under coronakrisen, kan måske med fordel kigge mod byggeriet.
Mens antallet af nye stillingsopslag generelt er faldet med 16 pct. under corona-krisen, er den steget med 26 pct., når det gælder bygge- og anlægserhverv. Samtidigt har bygge- og anlægsbranchens omsætning sneget sig næsten uskadt gennem perioden, med en nedgang på kun 1 pct. fra marts til maj, sammenlignet med samme periode sidste år. Det står i skærende kontrast til bl.a. hotel- og restaurationsbranchen, der har oplevet en omsætningsnedgang på 58 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik og jobindsats.dk
Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark forklarer det med, at byggesektoren ikke har været lukket ned under coronaudbruddet.
”Før krisen havde branchen så meget arbejde, at de knap kunne følge med. Nu er ventetiden på en håndværker måske lidt kortere, men der er stadig stor aktivitet. Derudover har den offentlige sektor sat mange projekter i gang, efter det blev besluttet at suspenderede kommunernes anlægsloft, der ellers lægger et loft over investeringerne,” siger han.
Næsten hver 3. bygge- og anlægsvirksomhed i SMVdanmark meldte i 1. kvartal, at de var begrænset i deres muligheder som følge af mangel på arbejdskraft. Dermed er byggeriet klart den branche, der er mest ramt af ikke at kunne finde tilstrækkeligt med kvalificerede medarbejdere.
”Når en virksomhed ikke kan finde nok dygtige medarbejdere, må de i yderste konsekvens takke nej til nye ordrer. Det er skidt, både for virksomheden og samfundsøkonomien. Byggeriets situation betyder, at beskæftigelsesystemet må mere i sving, fx ved at opkvalificere ufaglærte og i det hele tage have fokus på, at her er en branche, der står klar med åbne arme, når det gælder ledige,” siger Jakob Brandt.
Kontakter
Jakob BrandtAdm. direktør i SMVdanmark
Tlf:24 25 27 27brandt@smvdanmark.dkBilleder
Links
Information om SMVdanmark
Om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
SMVdanmark: Ros til regeringen for helt nødvendige infrastrukturinvesteringer8.4.2021 13:29:55 CEST | Pressemeddelelse
Det er glædeligt, at den nye infrastrukturplan lægger op til, at fx håndværksmestre og andre, der er afhængige af transport i dagligdagen, kan se frem til at skulle sidde mindre i kø. Det vil spare dem for mange spildte rejsetimer, mener SMVdanmark
Ny analyse: Danmark har historisk få selvstændige 7.4.2021 08:06:16 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af personer, der arbejder i egen virksomhed som selvstændig, er faldet fra 329.000 i 1983 til 192.000 i 2019. Selvstændige udgør nu halvt så stor en andel af alle beskæftigede, som de gjorde i 80’erne. Samtidig er Danmark det land i EU, hvor relativt færrest har kastet sig ud i at starte virksomhed. Det er et kæmpe problem for vores samfund, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Genlukning af liberale erhverv giver ingen mening31.3.2021 20:11:54 CEST | Pressemeddelelse
Nedlukningen af liberale erhverv i fem kommuner sætter spørgsmålstegn ved, om regeringen har tillid til coronapasset, mener SMVdanmark. Adm. direktør Jakob Brandt forudser, at kunderne vil valfarte til konkurrenterne i de tilstødende kommuner hvilket kan øge smitten og samtidig være et hårdt tilbageslag for de nedlukkede virksomheder.
Ny analyse: Små virksomheder opgiver at byde på offentlige udbud29.3.2021 12:53:31 CEST | Pressemeddelelse
Næsten to tredjedele af de små og mellemstore virksomheder opgiver at byde på statslige og kommunale opgaver, fordi udbuddet er for stort eller for kompliceret at byde på. Det svækker konkurrencen om offentlige udbud og hæmmer forankringen i det lokale erhvervsliv. Derfor bør opgaverne skæres til, så de mindre virksomheder også har en chance, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Uændret lønkompensationen efterlader virksomhederne i stikken26.3.2021 18:10:42 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om at forlænge den eksisterende lønkompensationsordning til 30. juni uden ændringer er et kæmpe svigt af dansk erhvervsliv. Lønkompensationen har fra dens begyndelse efterladt en stor del af corona-regningen hos virksomhederne, og nu er deres økonomiske fedt på kroppen væk, hvorfor en forlængelse uden forbedringer risikerer at skubbe virksomheder ud i konkurs, mener SMVdanmark.
Ny analyse: Byggesager strander i kommunerne og spilder 1,5 mio. dage25.3.2021 09:57:05 CET | Pressemeddelelse
Der er markant forskel på, hvor hurtigt kommunerne behandler byggesager. I nogle kommuner tager det under to uger, i andre over tre måneder. Hvis alle kommuner var lige så hurtige som de ti hurtigste kommuner, kunne der spares 1,5 millioner dages ventetid om året.
SMVdanmark: Godt med nye lånemuligheder men glem ikke virksomheder uden omsætning24.3.2021 13:52:26 CET | Pressemeddelelse
Med yderligere en låneordning for A-skat, AM-bidrag og moms sikrer regeringen en ny tiltrængt likviditetsindsprøjtning til en stor gruppe virksomheder. Det er meget glædeligt og en god nyhed for dem, som har været hårdt ramt af coronakrisen, men stadig har haft omsætning. De nye låneordninger hjælper dog ikke dem uden eller med meget lille omsætning det seneste år, og de bør fortsat have mere hjælp, mener SMVdanmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum