Brugte mobiltelefoner hører ikke til i skuffen eller skraldespanden

Danskerne er begejstrede for elektronik, ikke mindst mobiletelefoner. Vi skifter typisk mobilen ud hvert andet eller tredje år, til trods for at den typisk kan holde i fire til fem år.
Vores forbrug af ny teknologi har dog en bagside i form af store mængder elektronikaffald. Danmark har således en kedelig placering i toppen blandt verdens største ”producenter” af elektronikaffald med knap 25 kg pr indbygger om året. Reelt er miljøaftrykket dog noget større, hvis man medregner de ressourcer og det affald, det kræver at producere elektronikken.
En mobiltelefon, der typisk vejer et par hundrede gram, har eksempelvis et såkaldt ’skjult’ ressourceforbrug på 26 kg. I forbindelse med telefonens produktion bliver der således brugt ressourcer og genereret affald svarerende til mere end 100 gange telefonens vægt.
Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at brugte mobiltelefoner kan genbruges helt eller delvist – mens andre komponenter skal destrueres på miljømæssigt forsvarlig vis, når mobiltelefonen ikke kan mere. Eksempelvis indeholder mobiltelefoner værdifulde metaller, der kan genanvendes. Endestationen for en brugt mobiltelefon bør derfor aldrig være skraldespanden eller skrivebordsskuffen.
10.000 gamle mobiler er allerede afleveret
I dag er det under 20 % af alle mobiltelefoner, der bliver afleveret til genbrug. Det tal ønsker Telia at øge markant og lancerede derfor initiativet ’Telia Recycle’ i juli 2019:
”Med Telia Recycle vil vi skabe opmærksomhed omkring forsvarlig håndtering af mobiltelefoner, når det er tid til at købe en ny. Hele 92 % af alle de enheder, vi får ind, bliver enten videresolgt eller genbrugt, og får således nyt liv”, siger Sine Smith-Jensen, direktør for Commercial Management i Telia.
Medarbejderne i Telias butikker vurderer på stedet prisen på brugte mobiler og kan på den baggrund tilbyde kunderne et beløb til køb af ny telefon eller udstyr, afhængig af model og stand på den brugte mobiltelefon.
”Vores butikker melder om stor kundeinteresse for at komme forsvarligt af med mobiltelefonerne. I løbet af initiativets første fire måneder har vi modtaget omkring 10.000 mobiltelefoner. Vi har set flere eksempler på kunder, der har afleveret to-tre ældre telefoner, som de har haft liggende hjemme i skuffen derhjemme. De nye telefoner, som kunderne køber i stedet, har typisk et mindre miljøaftryk end de ældre modeller, da mange producenter har fokus på at fremstille dem mere miljøvenligt, blandt andet ved øget brug af genbrugsmaterialer”, uddyber Sine Smith-Jensen.
Hvad sker der med de indleverede telefoner?
Telia samarbejder bland andet med Replace Group, der hver måned håndterer ca. 60.000 brugte mobiltelefoner. Heraf bliver 92% videresolgt eller genbrugt – mens de resterede 8% bliver forsvarligt destrueret. Replace Group sørger først og fremmest for at slette al personlig data fra telefonen. Herefter bliver den vurderet og videresolgt eller også bliver brugbare komponenter benyttet som reservedele til reparation af andre mobiler. Andre af mobilens dele bliver smeltet om og genanvendt. De sidste komponenter – fx udtjente batterier eller ødelagte skærme – bliver miljørigtigt destrueret.
Læs mere om Telia Recycle og hvordan du forlænger din telefons levetid.
For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.Se videoen hvor Torben Vognsen (chefredaktør for Input) sammen med Mikkel Frid (Country Manager for Replace Group) ser nærmere på, hvad der sker med de brugte mobiltelefoner, som kunderne afleverer til Telia.
Kontakter
Mads HouePressechef
Tlf:28 27 01 71mads.houe@teliacompany.comBilleder
Links
Information om Telia Danmark
I Telia er vi begejstrede for digitaliseringens mange muligheder. Vi transformerer ny teknologi til konkrete produkter, der gør vores kunders hverdag mere farverig, virksomhederne mere effektive og samfundet endnu smartere.
Vi er ikke bare et teleselskab. Vi er en verden af digitale oplevelser og kommunikationen til dine venner, din familie, dine kolleger og dine kunder. Vi er mere end 700 nysgerrige medarbejdere, der forstår vores kunders ønsker og behov og igennem intelligente løsninger, bringer dem tættere på alt det, der betyder noget.
Vores netværk udgør grundstammen i digitaliseringen af Danmark. Det giver os både et ansvar og en mulighed for aktivt at gøre en positiv forskel ved at bidrage til den grønne omstilling, forbinde mennesker og gøre det trygt at færdes online. Det gør vi gennem udnyttelse og udforskning af digitaliseringens mange muligheder – til glæde for os alle.
Læs mere om os på telia.dk
Følg pressemeddelelser fra Telia Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Telia Danmark
Skolestart og skærmtid: Mobiltelefonen støtter dit skolebarns voksende selvstændighed – men sunde skærmvaner er nødvendige for dit barns trivsel19.8.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange forældre vælger at introducere den første mobiltelefon til deres barn omkring skolestart.
Nu bliver de første Telia-kunder en del af Norlys16.7.2024 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Telias tv-forretning integreres nu i Norlys, og kunderne får dermed adgang til Norlys' tv-pakker med et bredere udvalg af kanaler og streamingtjenester. For de fleste af Telias tv-kunder betyder overgangen til Norlys samtidig, at prisen falder.
To stærke, interne profiler indtræder i Telia Danmarks direktion7.6.2024 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Telia Danmark byder to interne profiler velkommen i topledelsen. Jakob Steen indtræder som privatkundedirektør mens Eva Lundgren indtræder i en nyoprettet rolle i direktionen som Director of Brand, Marketing & E-Commerce. Begge tiltræder dags dato.
Telia Danmark knækker kurven og reducerer CO2-udledningen med næsten 12%17.5.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Telia Danmark har for femte år i træk kortlagt sin CO2-udledning, og har i 2023 opnået en markant reduktion på 11,5%. Klimabesparelserne er hentet i alle dele af driften.
Ny mobilnetværksmåling: Telia leverer på ambitionen om at tilbyde det bedste netværk til flest danskere26.4.2024 08:30:02 CEST | Pressemeddelelse
I en ny netværksundersøgelse fra den uafhængige benchmarking-analysevirksomhed umlaut scorer Telias mobilnetværk med 979 ud af 1000 mulige samlet set det højeste antal point blandt alle danske teleselskaber. Resultatet skal ses i lyset af de seneste års omfattende opgradering af Telias netværk med ny, kraftfuld og mere energieffektiv 5G-mobilteknologi.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum