Telia Danmark

Telia Danmark knækker kurven og reducerer CO2-udledningen med næsten 12%

Del

Telia Danmark har for femte år i træk kortlagt sin CO2-udledning, og har i 2023 opnået en markant reduktion på 11,5%. Klimabesparelserne er hentet i alle dele af driften.

Igen i år har Telia kortlagt sin samlede udledning af CO2 samt generering af affald. Data fra hele værdikæden – også leverandører og kunder – er indregnet i Telias grønne regnskab.
Igen i år har Telia kortlagt sin samlede udledning af CO2 samt generering af affald. Data fra hele værdikæden – også leverandører og kunder – er indregnet i Telias grønne regnskab.

Telia Danmarks udledning i scope 1 og 2 (hhv. direkte og indirekte kilder) er reduceret markant i 2023. Det skyldes en række grønne, interne aktiviteter som fx flere elbiler i flåden, besparelser og fokus på kølemidler og backup-strøm samt et mere effektivt mobilnetværk.

På den baggrund er mængden af CO2-udledning knyttet til Telias interne drift reduceret med hele 22% siden 2019, hvor Telia første gang kortlagde televirksomhedens klimaaftryk. Herudover er resultatet i høj grad afledt af et fokus på hele værdikæden. Især Telia Danmarks investeringer, og de produkter der indkøbes og handles med, har medvirket til en markant besparelse på 11,8% isoleret set på scope 3, der igen i år udgør over 90% af de samlede udledninger.

Reduktionen af Telias emission skal ses i lyset af den omfattende netværksmodernisering og 5G-udrulning i netværket, der i de foregående år har medført en øget CO2-udledning. Denne proces blev for størstedelens vedkommende afsluttet sidste år – og de første resultater af moderniseringsarbejdet ses allerede nu i form af et mere effektivt netværk.

Modernisering og nye teknologier er således nøglekomponenter i Telias bestræbelser på at nedsætte klimaaftrykket og indfri virksomhedens mål om at blive helt CO2-neutral i 2040.

Fokus på leverandørsamarbejder

I 2022 underskrev Telia og Telenor, der driver det fælles mobilnetværk TT-Netværket, en elkøbsaftale (Power Purchase Agreement) med Better Energy. Aftalen sikrer 125 GWh grøn strøm om året inden udgangen af 2024 fra en solcellepark, der er under opførsel ved Viuf. Denne leverance vil dække ca. 75% af strømforbruget til mobilnetværket over en 10-årig periode.

”Da danskernes dataforbrug stiger med mere end 20% hvert år, er det helt afgørende med et energieffektivt mobilnetværk, som kan flytte mere data per kWh. Vi kan nu imødekomme det stigende dataforbrug med et relativt mindre energiforbrug, hvilket sikrer, at vores fremtidige klimaaftryk bliver så begrænset som muligt. Opgraderingen af netværket er en investering, som har kostet CO2-udledning på den korte bane, men som på sigt skal hjælpe os til at nå vores mål om klimaneutralitet”, siger Charlotte Krog, direktør for HR, Kommunikation og Bæredygtighed i Telia Danmark.

Telia foretog i 2022 en komplet CO2-beregning på netværksmoderniseringen i samarbejde med klimakonsulenthuset Footprint Firm. Beregningen viste, at den øgede CO2-udledning i forbindelse med netværksopgraderingen vil være ”tjent hjem” inden for få år takket være den øgede energieffektivitet i mobilnetværket samt generelt grønnere strøm i det danske elnet. Med resultatet af årets klimarapport forventer Telia, at den øgede mængde CO2-udledning knyttet til netværksopgraderingen, vil være indhentet allerede i 2027.

Se Telia Denmarks Sustainability-rapport for 2023.

De tre kategorier for klimaaftryk:

  • Scope 1: Direkte drivhusgasemissioner fra virksomhedens egne kilder og operationer.
  • Scope 2: Indirekte drivhusgasemissioner fra ekstern energiproduktion, som virksomheden køber eller anvender.
  • Scope 3: Alle andre indirekte drivhusgasemissioner, der stammer fra aktiviteter uden for virksomhedens direkte kontrol, såsom leverandørkæden, transport og affaldshåndtering.

Kontakter

Billeder

Charlotte Krog, direktør for HR, Kommunikation  og Bæredygtighed i Telia Danmark.
Charlotte Krog, direktør for HR, Kommunikation og Bæredygtighed i Telia Danmark.
Download

Om Telia

Telia Danmark er en del Norlys - Danmarks største integrerede energi- og telekoncern. Norlys er ejet af flere end 800.000 andelshavere og leverer energi, ladestandere, tv, internet, og mobiltelefoni til danskerne. Norlys ejer landets største elnet, landets største fibernet og halvdelen af landets største mobilnet. Derudover ejer Norlys aktiemajoriteten i Norlys Energy Trading og den grønne, cirkulære industripark Greenlab, samt halvdelen af Eurowind Energy, der er en førende udvikler af solcelle- og vindmølleparker. Vores 4.600 medarbejdere i Silkeborg, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og København kæmper for et grønt og digitalt Danmark.

Læs mere om os på telia.dk

Følg pressemeddelelser fra Telia Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Telia Danmark

Ny mobilnetværksmåling: Telia leverer på ambitionen om at tilbyde det bedste netværk til flest danskere26.4.2024 08:30:02 CEST | Pressemeddelelse

I en ny netværksundersøgelse fra den uafhængige benchmarking-analysevirksomhed umlaut scorer Telias mobilnetværk med 979 ud af 1000 mulige samlet set det højeste antal point blandt alle danske teleselskaber. Resultatet skal ses i lyset af de seneste års omfattende opgradering af Telias netværk med ny, kraftfuld og mere energieffektiv 5G-mobilteknologi.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye