Forsikring & Pension

Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring

Del
De fleste ved, at forsikringer er gode at have, men ved dine læsere, hvad der helt præcist gælder i enkeltsager? Har de fx styr på, hvor længe efter, man kan få erstatning, hvis man er faldet til en julefrokost? Ved de, hvornår de har brug for en elektronikforsikring, eller om man kan forsikre sig i mod sætningsskader?
Foto: Dotshock/MostPhotos
Foto: Dotshock/MostPhotos

Hver eneste dag rådgiver og vejleder Forsikringsoplysningen en lang række danskere, der har forsikringsrelaterede spørgsmål eller brug for hjælp til at forstå forsikringsselskabers kendelser. På baggrund af de mange henvendelser vi får, samler vi hver måned en brevkasse, som landets redaktioner frit kan benytte ved angivelse af logo, kilde og telefonnummer til Forsikringsoplysningen. Landets redaktioner er også velkomne til at anvende pressebilledet ved angivelse af fotograf.

Ønsker du at modtage den månedlige brevkasse direkte i din mailindbakke, kan du skrive en mail med besked herom til Anna G. Bach, agb@forsikringogpension.dk.

Fakta om Forsikringsoplysningen:

Forsikringsoplysningen har i mere end 85 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.
Alle kan kontakte Forsikringsoplysningen på telefon 41 91 91 91 hverdage mellem 10-13, på vores hjemmeside www.forsikringsoplysningen.dk eller på vores Facebook-side https://www.facebook.com/Forsikringsnoerden/

Brevkasse for december:

Spørgsmål: Kan jeg få erstatning efter et styrt til en julefrokost for 4 år siden?

Hej

Mon I kan give mig et hint om min sag?

For ca. 4 år siden kom jeg til skade med min ryg under et fald til en julefrokost. Jeg mærker nu virkelig eftervirkningerne herfra. Har jeg nogle muligheder for at få erstatning fra min ulykkesforsikring? Og hvilken betydning har det, at jeg i mellemtiden har skiftet forsikringsselskab?

Med venlig hilsen

Den uheldige

Svar:

Hej uheldige

Som hovedregel bliver dit krav mod forsikringsselskabet forældet efter 3 år. Men der kan i nogle situationer være mulighed for at få genoptaget sagen. Det afhænger bl.a. af, om du har anmeldt uheldet, da du kom til skade.

Hvis du ikke har anmeldt skaden
Har du aldrig anmeldt ulykken til din ulykkesforsikring, er dit krav umiddelbart forældet efter de almindelige regler i Forældelsesloven.

Hvis du har anmeldt skaden
Har du anmeldt skaden til din ulykkesforsikring, da du kom til skade, kan du søge om at få sagen genoptaget hos dit forsikringsselskab – i princippet indtil 30 år efter ulykken.

Det kræver dog, at der er nye oplysninger, fx fra din læge om at følgerne efter din ulykke er forværret.

Når du har skiftet forsikringsselskab
Dit nye forsikringsselskab dækker ikke skader, som er opstået, før du købte forsikringen hos dem. Selvom du er skiftet forsikringsselskab siden ulykken, er det dit gamle forsikringsselskab, du skal prøve at få sagen genoptaget hos.

Jeg vil anbefale dig at kontakte dit gamle forsikringsselskab for at høre, hvad de har brug for.

Det skal du være opmærksom op, hvis ulykken er sket til en firmajulefrokost
Du skriver ikke, om ulykken er sket til en privat julefrokost eller en firmajulefrokost. I sidstnævnte tilfælde kan der også være mulighed for at få genoptaget sagen hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), hvis ska-den er anmeldt til din arbejdsgivers arbejdsskadeforsikring, da du kom til skade. Du kan læse mere på AES’ hjemmeside: https://aes.dk/da/Arbejdsskader/Saadan-forlober-en-skadesag/Genoptagelse/Genoptagelse-af-sporgsmAalet-om-erstatni.aspx.

Hvis skaden er dækket af en arbejdsskadeforsikring, skal du desuden være opmærksom på, at din egen ulykkesforsikring kun dækker, hvis det er en heltidsforsikring.

De bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

Spørgsmål - Er en tryghedsforsikring på min computer en god investering?

Hej Forsikringsoplysning

I forbindelse med Black Friday var jeg var i Elgiganten, fordi jeg skulle have en ny bærbar computer. Jeg blev tilbudt en tryghedsforsikring med i købet, men jeg var i tvivl, om det overhovedet kan svare sig at købe sådan en forsikring – og i øvrigt, om jeg ikke i forvejen er dækket af min indboforsikring.

Jeg endte derfor med at droppe forsikringen, men jeg er lidt nysgerrig efter, hvad man reelt får for sine penge, og hvor forsikringen adskiller sig fra min almindelige indboforsikring?

Vh.

Tilbudsjægeren

Svar:

Hej tilbudsjæger

En tillægsforsikring dækker pludselige skader og funktionsfejl - fx hvis du taber din computer på gulvet, eller hvis der sker mekaniske fejl eller nedbrud, som gør computeren ubrugelig.

Om forsikringen er pengene værd, og om du har behov for forsikringen, er en helt individuel vurdering. Det afhænger bl.a. af, hvor meget du selv har råd til at betale, hvis uheldet er ude, og hvor meget varen koster.

Din egen indboforsikring dækker fx brand, tyveri og skader efter skybrud. Men den dækker normalt ikke øvrige pludselige skader, som en tillægsforsikring (tryghedsforsikring) gør. Kun hvis du har udvidet din indboforsikring med en elektronikdækning eller en dækning for pludselige skader, kan der være et overlap.

Du skal være opmærksom på, at der kan være flere forskelle mellem den forsikring, som du kan købe i butikken, og den du kan købe hos dit eget forsikringsselskab. Jeg vil nævne et par af dem her:

Den forsikring, du kan købe i butikken

  • Forsikringen skal købes samtidig med den vare, du ønsker at forsikre.
  • Forsikringen dækker kun det enkelte apparat, du køber. Vær opmærksom på, at forsikringen ophører, hvis din computer bliver stjålet eller totalskadet inden forsikringens udløb.
  • Der kan være forskellige dækningsperioder fra 1 til 4 år.
  • Der sker typisk ikke afskrivning på erstatningen pga. alder. Men nogle forsikringer erstatter maksimalt købsprisen ved totalskade.
  • Der kan være en selvrisiko på udvalgte apparater, fx på mobiltelefoner og computere.
  • Der kan være en begrænsning på, hvor mange skader, du kan anmelde.

Den forsikring, du kan købe via din indboforsikring

  • Du kan købe forsikringen løbende, dvs. når som helst.
  • Forsikringen dækker hele husstandens elektronik (til indendørs brug).
  • Forsikringen kan enten dække i en tidsbegrænset periode uden afskrivning, eller den kan dække i hele apparatets levetid typisk med afskrivning fra en vis alder. Tjek dine forsikringsvilkår.
  • Ved totalskade bliver erstatningen beregnet med udgangspunkt i prisen for et tilsvarende produkt.
  • Der er typisk en generel selvrisiko på mellem 1000-2000 kr.

Jeg håber, at mit svar har gjort dig bedre rustet til at kunne træffe et valg, hvis du igen vil forsikre nyindkøbt elektronik.

De bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

Spørgsmål - Kan jeg forsikre mig i mod sætningsskader?

Kære Forsikringsoplysningen

Der er mange steder i Danmark, hvor der bliver separatkloakeret. Det er bl.a. også sket i mit område i sommers. Mit hus har i samme forbindelse fået en større revne i den ene gavl, og jeg kender flere eksempler, hvor huse har fået sætningsskader, fordi kommunen har gravet ude på vejen.

Kommunen fralægger sig ethvert ansvar og siger, at jeg som boligejer selv må sikre mig, at min sokkel/mit hus kan holde til gravearbejdet i gaden.

Mit spørgsmål er derfor nu, om man kan lave en forsikring, som kan dække sådanne skader?

Den frustrerede husejer

Svar:

Kære frustrerede husejer

I princippet kan det meste forsikres, så længe man kan overtale et forsikringsselskab til at tage risikoen, og hvis man vil betale den pris, som forsikringsselskabet forlanger.

I det konkrete tilfælde kan det dog blive ganske svært. For en almindelig husforsikring dækker ikke sætningsskader.

Hvis kommunen påstår, at de kan fralægge sig ethvert ansvar for skader, der sker under deres byggeri/renovering, er det nok en påstand med modifikationer. Juridisk set er forholdene lidt mere komplekse.

Udgangspunktet er, at man som bygherre selvfølgelig ikke bare kan lave skader på andres ejendom, og at man bliver ansvarlig, hvis den, som lider skade, kan bevise, at gravearbejdet har medført revnedannelser/sætningsskader på nærliggende ejendomme. Men som husejer kan man ikke kræve erstatning, hvis det viser sig, at huset/fundamentet er mere skrøbeligt/ustabilt end forventeligt. Det kan være ud fra en individuel betragtning eller på grund af husets alder.

Når man juridisk skal tage stilling til, om en bygherre er ansvarlig for skaden på et hus, vil der, ud over fundamentets tilstand, også blive lagt vægt på den metode, der har været valgt til at foretage udgravningen, fx tunge gravemaskiner vs. en håndskovl samt afstanden til huset.

Inden arbejdet bliver igangsat, er det en god ide, at man som husejer sikrer sig beviser for ejendommens tilstand fx ved fotos.

Det kan blive svært for dig at få en forsikring, der dækker sætningsskader, men kommunen kan købe en ansvarsforsikring, der dækker deres ansvar for graveskader, hvilket er en helt almindelig forsikringstype. Og det er helt klart, at kommunen ikke bare generelt kan fraskrive sig sit bygherreansvar.

Jeg håber, at det har givet dig svar på dit spørgsmål.

De bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

Nøgleord

Billeder

Foto: Dotshock/MostPhotos
Foto: Dotshock/MostPhotos
Download
Foto: Konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikringsoplysningen                                    
                              Med råd fra Forsikringsoplysningens brevkasse kan jeres læsere få bedre styr på deres forsikring
Foto: Konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikringsoplysningen Med råd fra Forsikringsoplysningens brevkasse kan jeres læsere få bedre styr på deres forsikring
Download

Links

Information om Forsikring & Pension

Forsikring & Pension
Forsikring & Pension
Philip Heymans Allé 1
2900 Hellerup

41919101http://www.forsikringogpension.dk

F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension

F&P: Giv skattefradrag for klimasikring af private boliger18.4.2024 07:02:42 CEST | Pressemeddelelse

Klimaforandringernes voldsomme vejr har kostet danske boligejere oversvømmede boliger for milliarder. Nu foreslår F&P – forsikrings- og pensionsbranchen – at udvide bolig-job-ordningen til at gælde for forebyggende klimaforbedringer af private hjem. Forslaget er blot ét af mange i branchens netop offentliggjorte bud på en samlet plan for klimasikring på nationalt, kommunalt og privat niveau.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye