VIVE

Borgere i sammenlagte kommuner er blevet mere tilfredse med deres kommune

Del
Borgernes tilfredshed med kommunernes arbejde og lokaldemokratiet er generelt stigende. Stigningen er størst hos borgerne i de kommuner, der blev sammenlagt ved strukturreformen i 2007. Her har borgernes tilfredshed ellers været dalende i flere år, men nærmer sig nu niveauet i ikke-sammenlagte kommuner.

Strukturreformen i 2007 sammenlagde 271 kommuner til 98. Det betød store forandringer for både kommunernes arbejde og borgeres hverdag. Indenrigs- og Boligministeriet har bedt VIVE og Syddansk Universitet om at undersøge borgernes syn på lokaldemokratiet med særlig fokus på årene efter strukturreformen.

Undersøgelsen viser, at borgernes tilfredshed siden strukturreformen er steget på tværs af landet og mest i de sammenlagte kommuner. I disse kommuner er den generelle tilfredshed steget fra indeks 6,8 til 7,5 i perioden 2009-2021. Borgerne i sammenlagte kommuner er både blevet mere tilfredse med kommunens evne til at løse problemer, serviceniveau og faciliteter samt med, hvordan det lokale demokrati fungerer. 

”Borgerne i sammenlagte kommuner oplevede store forandringer i årene efter reformen. De skulle lære en ny og større kommune at kende samtidig med, at roen på ny skulle indfinde sig i kommunalbestyrelsen. Det har uden tvivl haft indflydelse på borgernes tilfredshed. Når vi nu ser, at borgernes tilfredshed stiger i de sammenlagte kommuner, kan det derfor handle om, at forandringerne er kommet på afstand. Det er med andre ord blevet ’hverdag’ i de sammenlagte kommuner,” siger Rasmus Tue Pedersen, seniorforsker i VIVE, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Stabilt syn på lokaldemokratiet gennem 20 år

Overordnet set er danskernes syn på det lokale demokrati stort set uændret siden den første undersøgelsen i 2001. Den vigtighed, som danskerne tillægger kommunens beslutninger, er over de seneste årtier steget lidt, men ellers er der på de fleste områder tale om en relativt høj grad af stabilitet.

”Danskernes syn på lokaldemokratiet er overordnet stabilt. Der er derfor på baggrund af vores undersøgelse ikke grund til at være mere bekymret for det lokale demokrati i 2021, end der var for 20 år siden,” siger Rasmus Tue Pedersen.

Undersøgelsen er et samarbejde mellem VIVE og SDU og beror på en række omfattende spørgeskemaundersøgelser blandt mere end 4.500 borgere i danske kommuner. Lignende undersøgelser blev gennemført i 2001, 2009, 2013 og 2017, hvilket muliggør sammenligninger over tid.

Nøgleord

Kontakter

Rasmus Tue PedersenSeniorforsker, ph.d.VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Tlf:33 48 08 02ratp@vive.dk

Links

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Indenrigs- og Boligministeriet.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

Frafald på erhvervsuddannelser er forskelligt afhængig af uddannelse og elevgruppe19.12.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Vi har behov for et mere nuanceret blik på frafald blandt eleverne på erhvervsuddannelserne, hvis vi skal komme frafaldet til livs. For omfanget af elevers frafald er forskelligt for de enkelte uddannelser, uddannelsessteder og elevgrupper. Desuden kan frafald have vidt forskellige årsager, hvilket kalder på forskellige typer af tiltag til fastholdelse fra skolernes side.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye