Bliv klogere på kultiveret kød ved Aarhus Universitets online seminar
Der sker i disse år en stigning i forbruget af kød, bl.a. i Sydøstasien, hvor der forventes en fordobling i efterspørgslen. Det stiller nye krav til fremtidens bæredygtige fødevareproduktion, og kultiveret kød er et af de områder, som forskerne ser på for at finde alternativer til traditionelt producerede proteinkilder.
Kultiveret kød betegnes også af nogle som blandt andet in vitro kød og laboratoriekød. Kødet dyrkes i bioreaktorer på basis af celler udtaget fra dyr.
Aarhus Universitet forsker i kultiveret kød, og Jette Feveile Young, lektor på Institut for Fødevarer, har taget initiativ til det nordiske netværk ”Cultured Meat – Nordic Take”. Netværket består af fødevareforskere og -virksomheder, og har til formål at sætte gang i udviklingen af kultiveret kød med udgangspunkt i bæredygtige, nordiske ingredienser.
Virksomheder inviteres med i udviklingen
Nu inviterer netværket til en 2-dages workshop for interessenter, særligt i fødevareindustrien. Det foregår online den 12. og 13. april, og tilmeldingen er åben.
Virksomhederne kan komme til at spille en vigtig rolle i udviklingen af kultiveret kød, fordi de kan levere nogle af de mange bestanddele, som produktionen kræver.
- Det er vigtigt, at industrien deltager i workshoppen, fordi vi forventer, at virksomheder meget bedre selv kan finde relevante forretningspotentialer, når de bliver introduceret til konceptet og udviklingsområderne, siger Jette Feveile Young.
Første skridt i produktionen af kultiveret kød er at isolere muskelstamceller fra dyret. Stamcellerne har brug for et vækstmedie, en form for suppe, for at opformere sig samt et stillads, hvor cellerne kan sætte sig fast. Mediet og stilladset kan leveres af mange forskellige virksomheder. Både producenter af ærteprotein, kartoffelprotein og grønne alger kan spille en rolle, og det samme gælder slagterindustrien, der både kan levere ingredienser til mediet og stilladset fra slagteriaffald. Desuden kan den farmaceutiske industri byde ind i forhold til fødevaregodkendte vækstfaktorer. Vækstfaktorer er proteiner, som stimulerer cellernes vækst.
- Virksomhederne kan alt efter deres kompetencer byde ind med delelementer af produktionen som underleverandør. Det kan være af for eksempel ingredienser og sidestrømme fra andre fødevareproduktioner til vækstmediet i form af vækstfaktorer, protein og fedtkilde. Det kan også være udvikling af egnede fermenteringstanke, siger Jette Feveile Young.
Målet er nordisk produktion af kultiveret kød
Et af netværkets mål er, at det ikke kun er udenlandske virksomheder, som kommer til at løbe med udviklingsmulighederne for kultiveret kød, men at der også er danske og nordiske virksomheder, der vil være med til at udvikle konceptet.
- Hvis virksomhederne indgår i udvikling af koncepter, vil de alt andet lige bedre kunne præsentere deres potentiale over for de producenter, der kommer til at sætte produktion af kultiveret kød op i stor skala, siger Jette Feveile Young.
Potentiale for klimagevinster
Foreløbige analyser viser, at energi- og ressourceforbruget for kultiveret kød forventes at være en brøkdel af, hvad den traditionelle produktion udleder, men det afhænger af den aktuelle produktionsform og skal beregnes sideløbende. Produktionsmetoden giver også mulighed for at ”designe” kød med en bedre ernæringsmæssig sammensætning, samt giver mindre sundhedsrisici i produktionen.
Den todages online workshop vil dække emner som teknologi, lovgivning, livscyklusanalyser, forbrugere og politiske aspekter.
- Jeg håber, at workshoppen kan afmystificere konceptet omkring kultiveret kød, og at der vil blive skabt en god dialog imellem deltagerne. Jeg håber også, at der bliver sået nogle tanker, som giver anledning til diskussioner i baglandet efterfølgende, siger Jette Feveile Young.
Se hele programmet for workshoppen om kultiveret kød her.
For yderligere oplysninger
Jette Feveile Young, lektor, AU FOOD - Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
Email: jettef.young@food.au.dk
Tlf.: 2230 7518
Nøgleord
Kontakter
Jette Feveile Young, lektor, AU FOOD - Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
Email: jettef.young@food.au.dk
Tlf.: 2230 7518
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum