Bliv klogere på grøn protein i fødevarer på dette års FOOD Festival

Aarhus Universitet indbyder alle interesserede til at høre om den nyeste forskning inden for planteprotein fra grøn biomasse på den årlige FOOD Festival i Aarhus, der finder sted den 6.- 8. september på Tangkrogen i Aarhus. Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet har en stand på festivalpladsen, og her kan man, blandt meget andet, høre om projektet ”Fødevareingredienser fra grøn bioraffinering .”
I projektet udskiller man protein fra lucerne og opkoncentrerer samt tørrer det, så man til sidst har et grønt proteinpulver, der kan tilsættes fødevarer. Lucerne, der minder om kløver, bruges som modelplante i projektet for på sigt også at kunne anvende græsprotein.
Det er første gang, der i regi af Aarhus Universitet produceres så store mængder grøn proteinmasse til brug i fødevarer, et arbejde, der er foregået på laboratorieniveau hidtil. DTU og en række fødevare- og forarbejdningsvirksomheder deltager i projektet, og fødevareproducenterne udvikler nu en række prototyper af produkter, hvor de i regi af projektet erstatter proteinet i f.eks. proteinshakes, energibarer og vegetabilske pølser med grøn protein. Fødevarer med grøn protein er endnu ikke på markedet i Danmark.
-Man er langt i arbejdet med grøn protein som alternativ proteinkilde i dyrefoder, mens arbejdet med grøn protein til human konsum ikke før har været afprøvet i så stor skala herhjemme, fortæller Postdoc ved Aarhus Universitets Institut for Fødevarer, Jesper Malling Schmidt, der deltager i projektet.
Senere i projektet skal proteinets tekstur-egenskaber undersøges nærmere, herunder emulgering, skum og gelering.
Der er også planlagt rotteforsøg, hvor proteinfordøjelsen hos rotter undersøges, efter de har indtaget foder med grøn protein. Fordøjeligheden undersøges for at teste, hvorledes forskellige processer og antioxidanter kan påvirke optaget af protein.
Arrangementet, der finder sted i AU FOODs telt på Food Festival er en del af projektet ” Fødevareingredienser fra grøn bioraffinering ”, der indgår i Region Midtjyllands Udviklingsprogram for Bioøkonomi, med tilskud fra Region Midtjylland og EU’s regionalfond via Erhvervsstyrelsen.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Postdoc ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet:
Jesper Malling Schmidt
Mail:jesper@food.au.dk
Tlf.: +4587158335
Nøgleord
Kontakter
For yderligere oplysninger, kontakt:
Postdoc ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet:
Jesper Malling Schmidt
Mail:jesper@food.au.dk
Tlf.: +4587158335
Billeder
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug er rammen om samarbejdet mellem forskningsmiljøerne på jordbrugs- og fødevareområdet på Aarhus Universitet. Centret understøttes af en mindre centerenhed, der bl.a. koordinerer universitetets aftale med Miljø- og Fødevareministeriet om levering af forskningsbaseret myndighedsbetjening på fødevare- og jordsbrugsområdet.
Læs mere om DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum