Aarhus Universitet Technical Sciences

Bliv klogere på grøn protein i fødevarer på dette års FOOD Festival

Del
Protein fra grønne planter kan potentielt blive en vigtig ingrediens i fremtidens veganske fødevarer, f.eks. i form af plantefars, som del af proteinbarer eller i drikke. Men den rette forarbejdning har proteinet en høj næringsværdi og interessante funktionelle egenskaber.

Aarhus Universitet indbyder alle interesserede til at høre om den nyeste forskning inden for planteprotein fra grøn biomasse på den årlige FOOD Festival i Aarhus, der finder sted den 6.- 8. september på Tangkrogen i Aarhus. Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet har en stand på festivalpladsen, og her kan man, blandt meget andet, høre om projektet ”Fødevareingredienser fra grøn bioraffinering .”

I projektet udskiller man protein fra lucerne og opkoncentrerer samt tørrer det, så man til sidst har et grønt proteinpulver, der kan tilsættes fødevarer. Lucerne, der minder om kløver, bruges som modelplante i projektet for på sigt også at kunne anvende græsprotein.

Det er første gang, der i regi af Aarhus Universitet produceres så store mængder grøn proteinmasse til brug i fødevarer, et arbejde, der er foregået på laboratorieniveau hidtil. DTU og en række fødevare- og forarbejdningsvirksomheder deltager i projektet, og fødevareproducenterne udvikler nu en række prototyper af produkter, hvor de i regi af projektet erstatter proteinet i f.eks. proteinshakes, energibarer og vegetabilske pølser med grøn protein. Fødevarer med grøn protein er endnu ikke på markedet i Danmark.

-Man er langt i arbejdet med grøn protein som alternativ proteinkilde i dyrefoder, mens arbejdet med grøn protein til human konsum ikke før har været afprøvet i så stor skala herhjemme, fortæller Postdoc ved Aarhus Universitets Institut for Fødevarer, Jesper Malling Schmidt, der deltager i projektet.

Senere i projektet skal proteinets tekstur-egenskaber undersøges nærmere, herunder emulgering, skum og gelering.

Der er også planlagt rotteforsøg, hvor proteinfordøjelsen hos rotter undersøges, efter de har indtaget foder med grøn protein. Fordøjeligheden undersøges for at teste, hvorledes forskellige processer og antioxidanter kan påvirke optaget af protein.

Arrangementet, der finder sted i AU FOODs telt på Food Festival er en del af projektet ” Fødevareingredienser fra grøn bioraffinering ”, der indgår i Region Midtjyllands Udviklingsprogram for Bioøkonomi, med tilskud fra Region Midtjylland og EU’s regionalfond via Erhvervsstyrelsen.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Postdoc ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet:

Jesper Malling Schmidt

Mail:jesper@food.au.dk

Tlf.: +4587158335

Nøgleord

Kontakter

For yderligere oplysninger, kontakt:


Postdoc ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet:


Jesper Malling Schmidt


Mail:jesper@food.au.dk


Tlf.: +4587158335

Billeder

Links

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

87150000http://tech.au.dk

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug er rammen om samarbejdet mellem forskningsmiljøerne på jordbrugs- og fødevareområdet på Aarhus Universitet. Centret understøttes af en mindre centerenhed, der bl.a. koordinerer universitetets aftale med Miljø- og Fødevareministeriet om levering af forskningsbaseret myndighedsbetjening på fødevare- og jordsbrugsområdet.

Læs mere om DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

 

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Nye klimavenlige ingredienser til fødevarer skal komme fra planter10.4.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt skal reducere klimaaftrykket af fødevareingredienser med mindst 33% ved at erstatte æg med plante-baserede ingredienser, som giver god tekstur og smag, der tiltaler forbrugerne og deres pengepung. Projektet er et samarbejde mellem to institutter ved Aarhus Universitet og Ingrediensvirksomhederne Palsgaard A/S og Nexus A/S. Innovationsfonden har investeret 23 mio. kr. i projektet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye