Bioraffinering kan blive et vigtigt element i EU's landbrugspolitik
Europa-Kommissionen har lanceret ”European Green Deal”, som skal gøre EU klimaneutral i 2050. For at dette mål kan opfyldes må en række sektorer - herunder landbruget - gentænkes. Derfor arbejdes der på en modernisering af den fælles europæiske landbrugspolitik (CAP) og på endnu mere grøn bæredygtighed i det europæiske forsknings- og innovationsprogram, Horizon Europe. Et fælles mål på tværs af politikområder er at sikre mindst mulig klima- og miljøbelastning fra landbruget og samtidig støtte bæredygtig vækst og udvikling i landdistrikterne og i fødevareproduktionen i det hele taget.
- Der er behov for nye, innovative løsninger, hvis visionerne i Green Deal skal indfries, siger seniorforsker Uffe Jørgensen, som leder Aarhus Universitets Center for Cirkulær Bioøkonomi (CBIO). Han peger på at grøn bioraffinering har potentiale til at blive et vigtigt element i såvel Horizon Europes prioriteter som i en moderniseret europæisk landbrugspolitik.
Forskning på Aarhus Universitet har vist, at dyrkningen af flerårige grønne biomasseafgrøder reducerer anvendelsen af pesticider, udvaskningen af kvælstof og landbrugets klimapåvirkning. Forskningen har også vist, at planteprotein udvundet af grøn biomasse vil kunne erstatte importeret soja. Herudover vil etableringen af lokale bioraffineringsanlæg skabe vækst og udvikling i landdistrikterne.
CBIO inviterer derfor europæiske beslutningstagere og andre interesserede til et webinar om perspektiverne ved bioraffinering.
Webinaret holdes i samarbejde med de danske Europa-parlamentarikere Asger Christensen og Pernille Weiss. Herudover deltager repræsentanter fra Europa Kommissionen og samarbejdspartnere fra europæiske virksomheder og forskningsinstitutioner.
Webinaret finder sted tirsdag den 17. november kl. 15.00 – 16.30.
Oprindeligt skulle mødet have være holdt i Europa-Parlamentets bygning i Bruxelles. Grundet COVID-19 har det imidlertid være nødvendigt at flytte mødet til en virtuel platform.
Webinaret følges den 3. december op af yderligere et webinar, hvor der er fokus på nyudviklede teknologier til bioraffinering af grøn protein og andre biobaserede produkter. Her er målgruppen især virksomheder og eksperter, der arbejder på området.
Det er gratis at deltage og begge webinarer er åbne for alle interesserede. Webinarerne holdes på engelsk.
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Yderligere oplysninger
Uffe Jørgensen, Leder af Aarhus Universitets Center for Cirkulær Bioøkonomi (CBIO). E-mail: uffe.jorgensen@agro.au.dk. Mobil: 21337831
Relaterede artikler
Gode muligheder for dansk selvforsyning med protein
Stort potentiale ved dyrkning af flerårige afgrøder til bioraffinering
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum