Bioraffinering kan blive et vigtigt element i EU's landbrugspolitik
Europa-Kommissionen har lanceret ”European Green Deal”, som skal gøre EU klimaneutral i 2050. For at dette mål kan opfyldes må en række sektorer - herunder landbruget - gentænkes. Derfor arbejdes der på en modernisering af den fælles europæiske landbrugspolitik (CAP) og på endnu mere grøn bæredygtighed i det europæiske forsknings- og innovationsprogram, Horizon Europe. Et fælles mål på tværs af politikområder er at sikre mindst mulig klima- og miljøbelastning fra landbruget og samtidig støtte bæredygtig vækst og udvikling i landdistrikterne og i fødevareproduktionen i det hele taget.
- Der er behov for nye, innovative løsninger, hvis visionerne i Green Deal skal indfries, siger seniorforsker Uffe Jørgensen, som leder Aarhus Universitets Center for Cirkulær Bioøkonomi (CBIO). Han peger på at grøn bioraffinering har potentiale til at blive et vigtigt element i såvel Horizon Europes prioriteter som i en moderniseret europæisk landbrugspolitik.
Forskning på Aarhus Universitet har vist, at dyrkningen af flerårige grønne biomasseafgrøder reducerer anvendelsen af pesticider, udvaskningen af kvælstof og landbrugets klimapåvirkning. Forskningen har også vist, at planteprotein udvundet af grøn biomasse vil kunne erstatte importeret soja. Herudover vil etableringen af lokale bioraffineringsanlæg skabe vækst og udvikling i landdistrikterne.
CBIO inviterer derfor europæiske beslutningstagere og andre interesserede til et webinar om perspektiverne ved bioraffinering.
Webinaret holdes i samarbejde med de danske Europa-parlamentarikere Asger Christensen og Pernille Weiss. Herudover deltager repræsentanter fra Europa Kommissionen og samarbejdspartnere fra europæiske virksomheder og forskningsinstitutioner.
Webinaret finder sted tirsdag den 17. november kl. 15.00 – 16.30.
Oprindeligt skulle mødet have være holdt i Europa-Parlamentets bygning i Bruxelles. Grundet COVID-19 har det imidlertid være nødvendigt at flytte mødet til en virtuel platform.
Webinaret følges den 3. december op af yderligere et webinar, hvor der er fokus på nyudviklede teknologier til bioraffinering af grøn protein og andre biobaserede produkter. Her er målgruppen især virksomheder og eksperter, der arbejder på området.
Det er gratis at deltage og begge webinarer er åbne for alle interesserede. Webinarerne holdes på engelsk.
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Yderligere oplysninger
Uffe Jørgensen, Leder af Aarhus Universitets Center for Cirkulær Bioøkonomi (CBIO). E-mail: uffe.jorgensen@agro.au.dk. Mobil: 21337831
Relaterede artikler
Gode muligheder for dansk selvforsyning med protein
Stort potentiale ved dyrkning af flerårige afgrøder til bioraffinering
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny professor på AU FOOD: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”9.10.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været sektionsleder for forskergruppen Plant, Food and Sustainability og leder for forsøgsstationen AU Auning og har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.
Mini-organer afslører, hvordan livmoderhalsen selv bekæmper infektioner3.10.2025 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved hjælp af laboratoriedyrkede mini-organer har forskere fra Aarhus Universitet afsløret, hvordan celler i livmoderhalsen aktivt opdager og bekæmper infektioner. Opdagelsen baner vejen for nye behandlinger mod kønssygdomme og ufrivillig barnløshed.
PFAS i dansk hjortevildt udgør ikke en sundhedsrisiko1.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der har over de senere år vist sig stort indhold af PFAS i ænder fra nogle danske lokaliteter, og derfor har der været stor interesse for, om hjortevildt også har koncentrationer af de farlige PFAS-stoffer, der ligger over de anerkendte grænseværdier.
Nyt forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød30.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener.
Julestjernen får et grønnere fremtidsperspektiv22.9.2025 12:29:04 CEST | Pressemeddelelse
Nye forskningsresultater viser vejen til bæredygtig produktion af de karakteristiske julestjerner uden brug af bakterier og tunge arbejdsprocesser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum