Dansk Retursystem

Besøg: Indonesien har kig på det danske pantsystem

Del

En delegation fra Indonesien med deltagere fra både det indonesiske miljøministerium og private organisationer blev i sidste uge vist rundt på Dansk Retursystems fabrik i Hedehusene for at lære om det danske pantsystem. Vivien Radnawati, som er ansvarlig for håndteringen af både almindeligt og farligt affald i Indonesien, fortæller, at noget af det, der gør størst indtryk er, hvordan vi skaber incitament og viden om genanvendelse i Danmark.

Vivien Radnawati ( i midten i rødt) er ansvarlig for håndteringen af både almindeligt og farligt affald i Indonesien.
Vivien Radnawati ( i midten i rødt) er ansvarlig for håndteringen af både almindeligt og farligt affald i Indonesien.

Udlandet har de seneste år for alvor fået øjnene op for det danske pantsystem, der er et af verdens mest velfungerende. Det betyder, at Dansk Retursystem, der håndterer det danske pantsystem, ofte får besøg fra udlandet. 

Nu har der igen været besøg langvejs fra, denne gang fra Indonesien, da en delegation fra blandt andet det indonesiske miljøministerium var på besøg i Danmark som et led i myndighedssamarbejdet mellem Miljøstyrelsen i Danmark og det indonesiske Miljøministerie. Temaet for besøget var Cirkulær Økonomi og Affaldshåndtering. Delegationen var på besøg hos Dansk Retursystem for at se fabrikken og høre mere om alt fra samarbejdet mellem producenter, forbrugere, butikker og Dansk Retursystem til, hvordan pant virker som incitament, og hvordan Dansk Retursyste oplyser forbrugerne om, hvorfor det er vigtigt at genanvende. 

Udvidet producentansvar
Vivien Radnawati, som er ansat i det indonesiske MIljøministerium og er ansvarlig for håndteringen af både almindeligt og farligt affald i Indonesien, var med på besøget hos Dansk Retursystem. Hun fortæller, at Indonesien har fokus på cirkulær økonomi: 

”Vi er her for at lære om de danske systemer for genanvendelse, herunder pantsystemet. Vi var som udgangspunkt interesseret i at høre om samarbejdet mellem producent, forbruger og Dansk Retursystem. Og vi var interesseret i pengeflowet mellem de involverede parter.”  

Indonesien er netop nu er ved at udarbejde et lovforslag om udvidet producentansvar. Og noget af det, der har gjort størst indtryk på Vivien Radnawati i forbindelse med besøget hos Dansk Retursystem er måden, vi skaber incitament for at genanvende i Danmark. 

”Systemet med, at man får penge tilbage, når man afleverer tomme flasker og dåser. Og så den måde I bevidstgør om genanvendelse både internt hos Dansk Retursystem og bredere i befolkningen, samtidig med, at der ligger lovgivning bag. Det er noget af det, jeg tager med tilbage,” afslutter Vivien Radnawati.

Fakta: Hver dag afleverer danskerne i gennemsnit 3,5 millioner engangsflasker og dåser. Dansk Retursystem henter emballager fra cirka 15.000 steder over hele landet og sørger for, at de bliver gen­anvendt. Miljøvirksomheden, der er non-profit, har eneretten til at drive det danske pantsystem og er ejet af bryggerierne og reguleret af Miljøministeriet.

Nøgleord

Kontakter

Flere informationer og aftaler om interview fås hos kommunikationsdirektør Hanne Luke på tlf. 20 14 05 18 eller hlu@danskretursystem.dk

Billeder

Vivien Radnawati ( i midten i rødt) er ansvarlig for håndteringen af både almindeligt og farligt affald i Indonesien.
Vivien Radnawati ( i midten i rødt) er ansvarlig for håndteringen af både almindeligt og farligt affald i Indonesien.
Download

Links

Information om Dansk Retursystem

Dansk Retursystem
Baldersbuen 1
2640 Hedehusene

+45 43 32 32 32http://www.dansk-retursystem.dk

Hver dag afleverer danskerne i gennemsnit 3,5 millioner engangsflasker og dåser. Dansk Retursystem henter emballager fra cirka 15.000 steder over hele landet og sørger for, at de bliver gen­anvendt. Miljøvirksomheden har eneretten til at drive det danske pantsystem og er ejet af bryggerierne og reguleret af Miljøministeriet.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Dansk Retursystem: klar til mere end 52 millioner juice- og saftflasker8.4.2019 12:46:43 CESTPressemeddelelse

I dag offentliggjorde Miljø- og Fødevareministeriet, at danskerne nu også snart skal putte deres juice- og saftflasker i flaskeautomaterne. Omkring 52 millioner flere flasker skal fremover genanvendes. Ud over at det sparer på jordens ressourcer, når flaskerne genanvendes, så sparer det også klimaet for cirka 5.700 tons CO2. Dansk Retursystem glæder sig overudvidelsen og er helt sikre på, at danskerne fortsætter deres gode miljøadfærd med at pante.

Dansk Retursystems kantine bliver svanemærket som en af de første i Danmark31.1.2019 16:31:19 CETPressemeddelelse

Fra i dag har Dansk Retursystems medarbejdere på Sjælland dokumentation for, at de ikke bare arbejder for et bedre miljø. De spiser også frokost i Danmarks kun femte svanemærkede kantine. For Heine Skriver, som er køkkenchef i Dansk Retursystems kantine i Hedehusene, var det oplagt at få det nordiske miljømærke. Men selvom processen lå lige til højrebenet, var der alligevel udfordringer undervejs.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum