Klimabevægelsen i Danmark

Behandling af Lynetteholmen i Folketinget skaber åbning for at sætte projektet på pause

Del

I Folketinget erklærede SF sig enig i, at hvis der kunne dannes et flertal, så vil det være klogt at sætte projektet på pause, indtil miljø- og klimavurderingen er foretaget.

Illustration af Lynetteholmen, anvendt ved præsentation af projektet  i 2018 af Lars Løkke Rasmusen (V) og Frank Jensen (A) m.fl.
Illustration af Lynetteholmen, anvendt ved præsentation af projektet i 2018 af Lars Løkke Rasmusen (V) og Frank Jensen (A) m.fl.

Tirsdag den 30. november 2021, blev Enhedslistens forslag om at sætte projekt Lynetteholm på pause behandlet i Folketinget. Ved behandlingen, stemte SF ikke for at sætte Lynetteholmen på pause. Partiet mener, at det ville have sat partiet udenfor indflydelse under forhandlingerne. SF ønsker i stedet at være den grønne vagthund ved forhandlingsbordet. Projektets øvrige kritikere: Enhedslisten, Alternativet og Frie Grønne har ikke stemt for anlægsloven, og deltager derfor ikke i forhandlingerne.

Men SF's transportordfører, Anne Valentina Berthelsen, forklarede, at hvis der tegner sig et flertal for at sætte projektet på pause, så vil det være klogt at gøre netop dette. Den udmelding skaber en åbning for at sætte projektet på pause.

For ved kommunalvalget, tabte Socialdemokratiet grebet om København, og de grønnere partier: Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Alternativet, kan, udenom Socialdemokratiet, danne et flertal i Københavns Borgerrepræsentation.

Da projekt Lynetteholm er et samarbejde mellem staten og kommunen, så kan begge parter trække støtten, og i praksis sætte projektet på pause. Det betyder, at det flertal som SF omtalte ved behandlingen i Folketinget, nu er skabt i den københavnske Borgerrepræsentation.

“SF's gruppe i Borgerrepræsentationen har tidligere udtalt, at de ikke kan sætte projektet på pause, når nu Folketinget har vedtaget anlægsloven, og at det er årsagen til, at de ikke stemmer for at sætte projektet på pause. Men anlægsloven er kun en bemyndigelseslov, og siger ikke, at Borgerrepræsentationen ikke kan sætte projektet på pause, særligt nu, hvor projektet behandles af domstolene.” - siger Frederik Sandby, sekretariatsleder i Klimabevægelsen.

Enhedslisten og Alternativet har allerede stemt for at sætte projektet på pause i Borgerrepræsentationen. Der er en grøn bevægelse i gang i den Radikale gruppe, og snart mangler kun SF, hvis projektet skal bremses, inden det er for sent.

“Jeg tror at det er ved at gå op for SF, at de formentlig kommer til at stå med den afgørende stemme i sagen om Lynetteholmen. Jeg kender flere af SF's byrådspolitikere. De er dygtige, og siger at de vil det bedste for både klima og natur. Så mon ikke de også vil træffe den rigtige beslutning i denne sag.” - siger Frederik Sandby.

Den nye Borgerrepræsentation, og det grønne flertal, indtræder først i det nye år, hvorefter der vil kunne blive fremsat et forslag om at sætte projektet på pause.

Behandlingen i Folketinget kan ses på Folketingets hjemmeside her.

Kontakter

Billeder

Illustration af Lynetteholmen, anvendt ved præsentation af projektet  i 2018 af Lars Løkke Rasmusen (V) og Frank Jensen (A) m.fl.
Illustration af Lynetteholmen, anvendt ved præsentation af projektet i 2018 af Lars Løkke Rasmusen (V) og Frank Jensen (A) m.fl.
Download

Information om Klimabevægelsen i Danmark

Klimabevægelsen i Danmark
Klimabevægelsen i Danmark
Grundtvigs Sidevej 2, kld.
1865 Frederiksberg C

+45 9360 2296https://www.klimabevaegelsen.dk/

Klimabevægelsen arbejder målrettet med at mobilisere befolkningen, og vise den folkelige opbakning til ambitiøs og vidtrækkende klimapolitik.

Vi handler på klimaforskernes utvetydige og alvorlige konklusioner. Vores grundlag er videnskab.

Vi sørger sammen for, at politikerne bidrager til at skabe en sikker fremtid. Vores styrke er fællesskab. 

Vi tager et globalt ansvar, fordi vi ved, at klimakrisen først rammer befolkningsgrupper uden skyld, udenfor Danmarks grænser. Vores overbevisning er retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum