Avanceret robot-intelligens skal gøre landbruget mere bæredygtigt
Den danske udviklingsvirksomhed AGROINTELLI og Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, har sammen med et internationalt team af forskere og virksomheder startet et projekt op, der har til formål at gøre moderne robotter, der benyttes i bl.a. sundheds-, fødevare- og landbrugssektoren, langt klogere end de er i dag.
Teamet vil designe, udvikle og optræne kernefunktioner i et slags 'aktivt kunstigt opfattelsessystem' for robotter, der langt overgår moderne computervisions-teknologi, og som skal gøre det muligt for robotter at udføre langt mere komplekse opgaver i fremtiden.
Projektet går under navnet Open Deep Learning Toolkit for Robotics (OpenDR), og målet er således at udvikle et slags for modulopbygget, åbent og ikke-proprietært værktøj; en 'all-round' kunstig intelligens, der giver robotter avancerede kognitions- og opfattelsesfunktioner, som opfylder de generelle krav til robotapplikationer inden for sundhedssektoren, landbrug og fødevarer og agil produktion.
”Projektet vil gøre det muligt at forbedre robotters autonomi betragteligt ved at benytte effektive deep learning-teknikker til robotter med begrænset regnekraft. På den måde kan den nye kunstige intelligens bruges på robotter, der allerede eksisterer i dag, og som allerede benyttes i mange forskellige brancher,” siger lektor Alexandros Iosifidis, Institut for Ingeniørvidenskab.
Han bakkes op af sin kollega, lektor Erdal Kayacan, som ligeledes tager del i projektet:
”Vi vil udvikle et værktøjssæt ved at udnytte deep learning for at give avancerede kognitive funktioner til robotter. Projektet vil betyde en hurtig udvikling af nye opfattelses- og kontrolhandlinger, der muliggør et sikkert samarbejde robotter og mennesker imellem,” siger han.
Den danske delegation har som fokus at udvikle avancerede løsninger til landbrugssektoren. AGROINTELLI er allerede kendt for sin autonome redskabsbærer, Robotti, og i denne kontekst vil teamet udvikle og afprøve et intelligent system til mekanisk ukrudtsbekæmpelse.
Via et on-board kamera kan Robotti selv finde ud af, om en given plante er ukrudt eller afgrøde og på den måde iværksætte en mekanisk bekæmpelse udelukkende af ukrudtet. Det øger bæredygtigheden af systemet og påvirker afgrøde og udbytte minimalt.
”Ved hjælp af deep learning vil vi være i stand til at højne autonomien af Robotti og øge den præcision, hvormed den detekterer og klassificerer mennesker, objekter og afgrøder, samtidig med at vi kan reducere den regnekraft, der er nødvendig for at udføre opgaverne,” siger administrerende direktør Ole Green fra AGROINTELLI.
EU’s Forskning og Innovationsprogram, Horizon 2020, har bevilget 6,6 mio. euro i støtte til projektet. Den kunstige intelligens, der skal udvikles i projektet, vil være frit tilgængelig (open-source), og dermed vil den kunne bruges på tværs af applikationer og brancher.
Projektet løber fra januar 2020 til december 2022 og udføres i samarbejde med et konsortium, der består af i alt fem universiteter og tre virksomheder: Aristotle University of Thessaloniki (Grækenland), Tampere University (Finland), Aarhus Universitet, Delft University of Technology (Holland), University of Freiburg (Tyskland), Cyberbotics (Schweiz), PAL Robotics (Spanien) og AGROINTELLI.
Nøgleord
Kontakter
Alexandros Iosifidis
Lektor, Institut for Ingeniørvidenskab
ai@eng.au.dk
Tlf.: +4593508875
Erdal Kayacan
Lektor, Institut for Ingeniørvidenskab
erdal@eng.au.dk
Tlf.: +4593521062
Cristina Cvitanich
AGROINTELLI
crc@agrointelli.com
Tlf.: +4591891186
Billeder
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
Nu kan alle hjælpe med at overvåge naturen i Lille Vildmose18.6.2025 07:28:31 CEST | Pressemeddelelse
I Lille Vildmose er en ny aktivitet i gang, hvor helt almindelige mennesker kan være med til at overvåge naturens udvikling. Aktiviteten er finansieret af projektet Wet Horizons og handler om at inddrage alle, der har lyst, i arbejdet med at genskabe og beskytte moserne.
Elvira vil gøre op med 40 år gamle tal: Vi skal opdatere den måde, vi udregner metanudledning fra grise17.6.2025 12:58:16 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt projekt på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab vil opdatere beregningsgrundlaget for metanudledning fra grise, så de nationale emissionsopgørelser i fremtiden bliver mere retvisende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum