Nyt madmarked i Aarhus støtter lokale landbrug
Kan direkte handel mellem landmand og forbruger styrke lokalt landbrug? Aarhus Universitet undersøger nu en ny handelsmodel, initieret af frivillige, der kan gøre fødevarehandel mere nærværende og bæredygtig.

Uden om supermarkedet: En ny handelsmodel får fodfæste i Aarhus
Glem køledisken og lange varekæder - i Aarhus kan du nu bestille friske råvarer direkte fra lokale landmænd på Facebook. REKO Aarhus er et nyt madmarked, hvor forbrugere og producenter mødes uden mellemled, og hvor småskalalandbrug får en reel chance for at konkurrere med de store aktører.
"REKO-markedet, som vi har sat op her i Aarhus, sætter småskalalandmanden i centrum og prioriterer at gøre det så nemt som muligt for de små producenter at blive introduceret til et marked og have en direkte udveksling med kunderne", forklarer Andreas Felipe Dominguez Simonsen, medstifter af REKO Aarhus.
Flere produkter på markedet stammer fra landbrug baseret på regenerative principper, som har fokus på at genopbygge jordens sundhed og samtidig levere fødevarer af høj kvalitet. Ifølge Cecilie Fink, én af grundlæggerne af REKO Aarhus, ønsker producenterne, at kunderne kommer og verificerer kvaliteten ved selvsyn. Hun afspejler hermed et ønske om at knytte forbrugeren tættere på råvaren og dens oprindelse.
Ifølge Andreas Felipe fra REKO er muligheden for forudbestilling på deres egen Facebook-side, REKO Aarhus, afgørende for at skabe økonomisk sikkerhed for de deltagende producenter. Den direkte handelsmodel, som anvendes i projektet, eliminerer detailleddet og giver forbrugeren adgang til produkter uden prisforhøjelse fra mellemled. Modellen bidrager samtidig til at reducere madspild, da producenterne kan estimere salget mere præcist. Forudbestilling er ikke et krav, men indgår som en mulighed i modellen, som finder sted den anden søndag i hver måned.
Forskning og frivillighed skaber morgendagens madmarked
Projektets vision strækker sig ud over det nuværende marked og ser et potentiale i at sprede modellen til andre nærliggende byer, som f.eks. Silkeborg. For at gøre det nemmere for andre at etablere et REKO-system, er REKO-teamet i færd med at udarbejde en praktisk håndbog, der deler deres erfaringer og vejleder i, hvordan man bedst opbygger og driver et REKO-madmarked.
En vision for fremtidens REKO Aarhus er, at man også kunne huse en ubemandet drop-off og pick-up spot, hvor varerne kan afhentes uden for markederne. ”Det fungerer som et afsætningssted for landmænd og et afhentningssted for kunder”, siger Andreas Felipe. Varerne vil altså ikke blive købt til videresalg, men blot faciliteres i en butik, der er gratis for producenterne. Dog tilføjer Andreas Felipe, at konceptet vil fungere som et supplement til REKO madmarked, da grundessensen handler om mødet mellem forbruger og jordbruger.
Aarhus Universitets forskning, som bruger REKO Aarhus som et casestudie, har til formål at forstå hvad der påvirker opbakningen til og væksten af REKO i Aarhus. Gennem interviews og en faciliteret gruppediskussion med producenter, forbrugere, politikere og medlemmer af REKO-netværket, vil forskerne undersøge udfordringerne ved at implementere madmarkeder i en bykontekst, de involverede interessenters motivation, og hvilke ændringer der er nødvendige for at understøtte væksten af lokale madmarkeder i byen.
Aarhus Kommune og Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet er knyttet til REKO-markedet gennem det EU-finansierede forskningsprojekt FoodCLIC, hvis involvering har været afgørende for at sikre projektets levedygtighed. Tilskuddet har til formål at skabe et mere solidt fundament, der kan give opbakning til initiativets fortsatte succes. Forskningen er her et attraktivt redskab for REKO Aarhus, når der i fremtiden skal ansøges om bevillinger. Forskningen har til formål at undersøge, om en udbredelse af REKO, på sigt kan støtte betingelserne for regenerative principper i fremtidens landbrug.
Praktisk information:
- Hvad: REKO Aarhus, et forudbestillingsbaseret madmarked, man behøver dog ikke forudbestille for at møde op.
- Hvornår: Markedet afholdes den anden søndag i måneden.
- Hvor: Mejlgade 53, 8000 Aarhus.
- Læs om projektet og dets muligheder her: https://www.facebook.com/groups/8557255767685026
- Kontakt REKO: Rekoaarhus@gmail.com
Videnskabelig deklaration & kontakt information
Emne: |
INDHOLD & FORMÅL |
Study type |
Ved at benytte kvalitative dataindsamlingsmetoder, såsom interviews og fokuserede gruppediskussioner med en række nøgleinteressenter – herunder producenter, forbrugere, politikere og medlemmer af REKO-netværket – har studiet til formål at kortlægge de centrale implementeringsudfordringer i bykontekster. Desuden vil forskerne undersøge aktørernes motivationer og kortlægge de strukturelle forandringer, der er afgørende for at understøtte lokale madmarkeders ekspansion i byen. |
Eksterne partnere: |
Aarhus Kommune, REKO Aarhus, FoodCLIC & Café Mellemfolk. |
Ekstern funding: |
Undersøgelsen er en del af og finansieres af et større projekt, der støttes af EU's program Horizon Europe Innovation Actions, kaldet 'FoodCLIC'. FoodCLIC samarbejder med 18 partnerinstitutioner i hele Europa for at skabe bedre fødevarepolitik. Målet er at opnå dette ved at øge bæredygtige samarbejder og forbindelser, social inklusion samt tværfaglige forbindelser i otte europæiske byer for at bidrage til at omdanne fødevaresystemet (https://foodclic.eu/). |
Potentielle interesse konflikter: |
Dette projekt er muliggjort gennem samarbejde med Café Mellemfolk og REKO Aarhus. |
Kontakt: |
Mads Kløvdal Videnskabelig assistent, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet E-mail: Mads.klovdal@food.au.dk Tlf.: +45 20 51 88 80
Kimie Kongsøre Journalist og Science Communicator, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet E-mail: kiko@food.au.dk Tlf.: +45 20 84 43 63 |
Nøgleord
Kontakter
Kimie KongsøreJournalist & Science Communicator v. Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
Tlf:+45 20 84 43 63kiko@food.au.dkFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Kartoffelskimmel respekterer ikke markskel – derfor må hele erhvervet arbejde sammen8.9.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med udfasningen af 23 PFAS-sprøjtemidler står danske landmænd over for markante udfordringer. Ifølge professor Jørgen E. Olesen kræver løsningen en kombination af forebyggelse, nye teknologier og tæt samarbejde på tværs af erhvervet, hvor også økologien må tage del i ansvaret.
Forskere advarer: Dyrevelfærden risikerer at blive overset i jagten på klimamål2.9.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny rapport fra Aarhus Universitet viser, at klimaindsatser i landbruget kan have skjulte konsekvenser for dyrene – og peger på veje til at integrere dyrevelfærd i bæredygtighedsanalyser.
Fra frygtsom ulv til selskabshund i sofaen – ny bog sætter fokus på menneskets bedste ven1.9.2025 15:17:34 CEST | Pressemeddelelse
I en ny bog sætter seniorforsker Karen Thodberg fra Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg fokus på vores firbenede venner – og på hvilken rolle, vi har spillet i deres udvikling.
Ny DNA-test afslører planters skjulte klima-rolle29.8.2025 12:32:13 CEST | Pressemeddelelse
Planternes rødder er afgørende for både fødevareproduktion og klima, men hidtil har de været næsten umulige at måle præcist. Nu har forskere fra Aarhus Universitet udviklet en metode, der med en slags ”gentest af jorden” kan vise, hvor meget rodmasse de enkelte arter har, og hvor meget kulstof de gemmer under jorden.
Nyt retentionskort er nu tilgængeligt27.8.2025 10:36:26 CEST | Pressemeddelelse
Et opdateret og forbedret kort over kvælstofretention i Danmark er nu tilgængeligt for alle. Kortet er udviklet af forskere fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) og Aarhus Universitet på vegne af Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum