Aarhus Universitet Technical Sciences

AU-forskere kortlægger mulighederne ved printet elektronik

Del

Vi lever i en verden, hvor vi gerne vil have fleksibel, bøjelig, strækbar og intelligent elektronik. Teknologien Printet Elektronik har vist sig som den primære rute for at muliggøre denne vision. Et team af forskere fra Aarhus Universitet har offentliggjort en omfattende gennemgang af udviklingen inden for Printet Elektronik, der skal gøre det muligt at sætte tempo på udviklingen.

Adjunkt Shweta Agarwala, ekspert i printet elektronik ved Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet. Foto: Shweta Agarwala.
Adjunkt Shweta Agarwala, ekspert i printet elektronik ved Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet. Foto: Shweta Agarwala.

Der er store forventninger til næste generations elektronik – den skal være fleksibel, bøjelig, bæredygtig og let at integrere med mange forskellige objekter.

Direct-write printteknologi giver enestående muligheder for at realisere disse forventninger ved hjælp af såkaldt funktionelt blæk, der kan printe skræddersyede funktioner direkte på forskellige slags fleksibelt underlag som eksempelvis tekstiler eller plast.

Teknologien hedder Printet Elektronik (PE), og selvom den har været kendt i årtier, har den for nylig vundet betydelig opmærksomhed på grund af innovative gennembrud inden for materielt blæk, procesteknologi og design.

For at holde forskningsmiljøet ajour med de nyeste teknologiske fremskridt inden for dråbebaserede PE-teknikker til næste generations enheder har forskere fra Aarhus Universitet nu offentliggjort en omfattende gennemgang af teknologien i det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift Advanced Materials.

"Vi har forsøgt at udfylde det eksisterende tomrum i litteraturen ved at diskutere teknikker, materielt blæk, blækegenskaber, efterbehandling, substrater og anvendelse for at give en komplet guide. PE er en branche-relevant teknologi og genvejen til fremtidens bærbare elektronik, hvor avancerede printere kan udskrive komplekse kredsløb på ethvert materiale," siger adjunkt Shweta Agarwala, ekspert i PE ved Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet.

PE benyttes allerede i dag til mange forskellige ting. Blandt andet kan man via PE printe elektrisk funktionalitet på enhver overflade. Den største fordel ved PE er dog, at den er billig og let at skalere:

"PE tilbyder en lang række fordele i forhold til konventionelle teknologier. Det giver meget mere produktionsfleksibilitet, det er billigere og langt simplere. Men endnu mere vigtigt åbner det op for en overflod af muligheder for at printe fleksible elektroniske kredsløb direkte på en bred vifte af substrater som plast, papir og tøj og helt bogstaveligt alle andre plane og ikke-plane overflader. Forskningsområdet bevæger sig hurtigt fremad, og denne publikation giver et overblik over, hvor langt vi er nået i dag," siger ph.d.-studerende Hamed Abdolmaleki, som er førsteforfatter på artiklen.

Selvom PE benyttes i flere og flere industrier og betragtes som en meget vigtig spiller i fremtidens elektronik, er teknologien dog stadig i sin barndom.

For Shweta Agarwala er bæredygtighedsaspektet meget vigtigt for de fremtidige perspektiver inden for elektronik og PE-teknologi:

"PE er vejen mod biologisk nedbrydelig elektronik. Med denne teknologi kan vi tackle det enorme samfundsproblem, som elektronisk affald allerede repræsenterer, og som kun vil blive mere presserende i fremtiden. Verden lider ikke kun under plastikforurening; den er ligeledes tynget af en enorm forurening fra kasseret elektronik. I artiklen diskuterer vi derfor også det nye aspekt af biologisk nedbrydelige substrater, der kan få stor miljømæssig betydning i fremtiden,” tilføjer hun.

Nøgleord

Kontakter

Adjunkt Shweta Agarwala
Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet
Mail: shweta@ece.au.dk
Tlf.: 93521874

Billeder

Adjunkt Shweta Agarwala, ekspert i printet elektronik ved Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet. Foto: Shweta Agarwala.
Adjunkt Shweta Agarwala, ekspert i printet elektronik ved Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet. Foto: Shweta Agarwala.
Download

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Blichers Allé 20
8000 8830 Tjele

31505878http://www.icrofs.dk

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Vil du være mere om fremtidens fødevareudfordringer? Kom med til CiFOOD-konferencen28.11.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Den 31. januar til 2. februar 2022 inviterer Aarhus Universitets Center for Innovativ Fødevareforskning, CiFOOD, til konference om fremtidens fødevareudfordringer med fokus på bæredygtighed, cirkularitet, klimaforandringer og livsstilssygdomme. De første to dage foregår digitalt, mens der på konferencens sidste dag vil være mulighed for at kigge inden for hos centerets nye faciliteter i Agro Food Park i Skejby. Der er fri adgang til konferencen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum