Antibiotika giver svækket afkom
Engang blev antibiotika udråbt som verdens redning. I dag frygter forskere, at antibiotika kan blive en trussel mod verdenssundheden og miljøet.
Vi har nemlig brugt antibiotika i så store doser og så ofte, at flere og flere af os bliver resistente, og dermed kan ellers helt almindelige betændelser blive livstruende for os.
I de senere år har forskning også vist, at selve det at være eksponeret for antibiotika kan have en negativ effekt; både på den organisme, som eksponeres, og for organismens efterkommere.
Og vi er mange, både mennesker og dyr, der er eksponeret for antibiotika. Antibiotika bliver nemlig tit fundet i spildevand, grundvand, overfladevand og endda i flaskevand og er dermed vanskeligt ikke at komme i kontakt med.
- Godt nok er antibiotikas halveringstid ganske kort – det er ude af vandet igen efter timer eller dage – men der slipper kontinuerligt store mængder ud i vores vand, og derfor betragter vi antibiotika som en vedvarende vandforurening, siger Elvis Genbo Xu, der er ekspert i økotoksikologi, adjunkt og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet.
Han har netop været med til at udgive et studie af antibiotikas uønskede effekt i det videnskabelige tidsskrift Environmental Science & Technology. Det tager udgangspunkt i, at forskere i de senere år er begyndt at opdage, at antibiotika kan have en skadelig effekt på efterkommerne af de individer, der eksponeres for stofferne.
Mere udsat for sygdomme
- I dette studie har vi undersøgt afkommet af zebrafisk, der var eksponeret for CTC, som er et almindeligt antiboitika. Eksperimentets CTC-koncentrationer svarede til de koncentrationer, som vildtlevende organismer kan møde i naturen. Vi kan se, at den unge generation, altså afkommet, er dårligere til at bekæmpe bakterier og i det hele taget har et svagere immunforsvar end forældre-generationen, forklar Elvis Genbo Xu.
Mere specifikt viser studiet, at første generation af zebrafisk, født af CTC-eksponerede forældre, havde svækket antibakterie-forsvar, og at antallet af deres immunceller faldt. Det sidste gjaldt også for tredje generation. Når en organismes immunforsvar svækkes, bliver organismen dårligere til at bekæmpe virus og bakterier og dermed mere udsat for sygdomme.
Tidligere forskning har vist, at hannerne blandt såkaldte falske skorpioner (Cordylochernes scorpioides) får dårligere sædkvalitet, når deres fædre har været eksponeret for antibiotikummet tetracyclin: antallet af levedygtige sædceller faldt med 25 pct.
Uddrag fra den videnskabelige artikel om antibiotika:
Fra 2000 til 2015 steg verdens forbrug af antibiotika med 65 pct. fra 21,1 milliard daglige doser til 34,8 mia. Hvert år dør mere end 700.000 mennesker som følge af antibiotikaresistens; et tal, der ventes at stige til 10 mio. i 2050.
Kontakter
Elvis Genbo Xu er økotoksikolog og forskningsleder på Biologisk Institut. Hans forskning støttes af Danmarks Frie Forskningsfond.
Email: elvis@biology.sdu.dk. Telefon: 6550 8469.
https://portal.findresearcher.sdu.dk/en/persons/elvis
birgitte svennevigJournalist, kommunikationsmedarbejderDet Naturvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet
Tlf:27598679birs@sdu.dkBilleder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger19.12.2024 09:13:25 CET | Pressemeddelelse
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.
Dansk diabetesmedicin øger risikoen for svært invaliderende øjensygdom16.12.2024 08:24:11 CET | Pressemeddelelse
To uafhængige studier fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at patienter med type 2 diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har øget risiko for at udvikle skader på øjets synsnerve, som kan medføre svært og varigt synstab. Begge studier tager udgangspunkt i danske registre og er de største i verden.
Britt Borregaard udnævnt til professor i hjertesygdomme med særligt fokus på forskning i helbredstilstand efter hjertesygdom13.12.2024 09:03:58 CET | Pressemeddelelse
Britt Borregaard, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i hjertesygdomme ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og ved Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Professoratet har særligt fokus på Cardiac Health Outcomes Research.
Gode nyheder: Størstedelen af børn og unge synes, det er nemt at sortere plastikaffald10.12.2024 09:58:20 CET | Pressemeddelelse
Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik.
Stor støtte og efterspørgsel fra erhvervslivet til ny kandidatuddannelse i Sønderborg6.12.2024 11:26:13 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at uddanne erhvervsøkonomer inden for Global Supply Chain Management på SDU’s campus i Sønderborg, og bag godkendelsen er der støtte og efterspørgsel fra internationalt forankrede virksomheder beliggende i lokalområdet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum