AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er halveret på fem år

Del
Cirka 35.000 børn har mindst én forælder på kontanthjælp, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. For fem år siden var der cirka 70.000 børn med forældre på kontanthjælp.

ULIGHED

Flere års fremgang på arbejdsmarkedet har betydet, at antallet af børn med forældre på kontanthjælp er styrtdykket. Det viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af registerdata, der går frem til i sommer.

I juli 2022 var der cirka 35.000 børn, hvor mindst én af de voksne i husstanden var på kontanthjælp. Fem år tidligere var tallet cirka 70.000 børn.

”Det historiske opsving på arbejdsmarkedet har medført, at rigtig mange ikke længere er på kontanthjælp, og det er positivt for børnene. Vi har ikke set så få børn med forældre på kontanthjælp i dette årtusinde, og særligt de seneste fem år er der sket et dyk i antallet,” siger Emilie Agner Damm, der er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

"En hverdag på kontanthjælp medfører ikke kun økonomiske udfordringer for de voksne, men kan også have påvirkning på børnenes fremtid. Vi ved, at et enkelt år i fattigdom i løbet af barndommen kan have negative effekter på både beskæftigelse og indkomst som voksen. Så når forældrene overgår fra kontanthjælp til beskæftigelse, øger det dermed ikke kun familiens aktuelle økonomiske situation, men også barnets chancer senere i livet,” siger Emilie Agner Damm.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forventer, at opsvinget på arbejdsmarkedet lakker mod enden.

”Vi vurderer, at vi kommer til at se et fald i beskæftigelsen. Derfor er det afgørende, at vi formår at fastholde så mange som muligt på arbejdsmarkedet. Det vil gavne både voksne og børn,” siger Emilie Agner Damm.

Hovedkonklusioner

  • I sommeren 2022 var der cirka 35.000 børn, der havde mindst én forældre på kontanthjælp. Det er en halvering på fem år. 
  • Gennem de senere år er beskæftigelsen steget markant, og i dag er der historisk mange på arbejdsmarkedet.
  • Fremgangen på arbejdsmarkedet har medført et stort fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere. Opsvinget har nemlig betydet, at mange fra kanten af arbejdsmarkedet har fået en chance på arbejdsmarkedet.

Læs analysen her

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Prognose: Mange unge står uden uddannelse i Morsø Kommune i 2029 – få i Nordsjælland22.3.2023 07:09:59 CET | Pressemeddelelse

23 procent af de unge fra Morsø kommune, der afsluttede 9. klasse i 2021, forventes ikke have fået en ungdomsuddannelse i 2029, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. I fem nordsjællandske kommuner er der tale om cirka 7 procent. På landsplan forventes 14 procent af årgangen at stå uden uddannelse i 2029, hvilket er et stykke over den politiske 2030-målsætning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum