Alexandra Instituttet

Algoritme skal forbedre livetrackingen af sportsbegivenheder 

Del

Virksomheden TracTrac, der har specialiseret sig i at levere tracking af sejlsport, orienteringsløb eller andre sportsgrene, hvor deltagerne bevæger sig over store områder, er klar med ny teknologi, som kan revolutionere livetrackingen af sportsbegivenheder i bymiljøer. Virksomheden har det seneste år i samarbejde med Alexandra Instituttet arbejdet på en algoritme, der skal forbedre positioneringen og dermed oplevelsen af formidlingen af en konkurrence.

Fotograf: Jeppe Ruud.
Fotograf: Jeppe Ruud.

Systemet skulle oprindeligt være testet af i sommers, hvor Danmark skulle have været vært for det første VM i orientering, som udelukkende foregår i bymiljøer. Men da det blev aflyst på grund af coronakrisen, har TracTrac været i dialog med de schweiziske og tjekkiske orienteringsforbund, som skal arrangere henholdsvis EM og VM næste år. 

Det er især i bymiljøer, at livetrackingen volder problemer. Her bliver GPS-signalerne reflekteret af bygninger og andre facader, der kan være i byen. Det gør, at GPS-positionerne bliver skæve, og så ser det dårligt ud på trackingen. Det gælder både på nettet, men frem for alt, når trackingen indgår i en stor tv-produktion, som der er til VM, hvor man gerne vil nå ud til et bredere publikum, som ikke er orienteringsløbere, og har samme forståelse for, hvordan trackingen kan være skæv eller kan se, hvor løberen så er henne.

“Det ville vi godt komme op med en løsning på, og vi diskuterede derfor med arrangørerne af VM i Danmark, hvordan vi kunne forbedre positioneringen. Her var der forskellige teknologier på tale, men i den sidste ende kom vi i kontakt med Alexandra Instituttet, og den projektudformning, som vi har arbejdet med det sidste års tid,” siger Chris Terkelsen, der er medstifter af TracTrac.

Løsningen er en algoritmebaseret korrektion af data, hvor man opbygger en model af bymiljøet, som definerer de tilladte og forbudte områder. Det foregår i det program, der hedder OCAD, som man tegner ruterne i. Her specificerer man de områder, hvor løberen må bevæge sig og ikke må bevæge sig. 

Derudover så laver man en model af forventede løberuter og fortæller om løberens performance, altså hvor hurtigt de plejer at løbe, og hvordan de typisk bevæger sig på et stræk.  

“Ud fra det gætter algoritmen, hvor løberen måtte være. Og de gange, hvor positionen ligger inde i en bygning eller er hoppet over en mur, der siger algoritmen, at det tror jeg ikke på. Og på den måde bliver den rå position korrigeret til noget, der er mere sandsynligt. Hele ideen er at tegne et track, som er bedre, og som repræsenterer løberens rute,” forklarer han.

Den sidste måned har de testet systemet med både virtuelle data og rigtige live-data for at kunne justere på alle de input-parametre, der er med til at give den bedste opsætning. 

“Vi har opnået en signifikant forbedring af positioneringen og dermed formidlingen af orienteringsløb i bymiljøer. Det skyldes ikke mindst samarbejdet med Alexandra Instituttet, som har bidraget med viden og teknologi, som vi ellers ikke ville have haft adgang til,” siger han og tilføjer:

“På trods af udfordringerne er vi med den nye tjeneste lykkedes med at slå døren ind til nogle af de vigtigste referencekunder inden for sporten, og dermed ser vi også ud til at kunne realisere nogle af de forretningsmæssige målsætninger, som vi har haft. Det har åbnet døren til de to største stævner i 2021, nemlig VM 2021 i Tjekkiet og EM 2021 i Schweiz. Det er arrangører, som vi ikke tidligere har arbejdet sammen med, og som frem til nu har benyttet en konkurrerende tjeneste.”

Fakta

TracTrac er specialiseret i GPS-baseret livetracking af sportsbegivenheder i sportsgrene, hvor det er svært for tilskueren at følge med, fordi deltagerne bevæger sig over store områder uden for tilskuerens synsvidde. Det gælder sportsgrene som sejlsport, cykling, langrend og orienteringsløb. 

TracTrac har med støtte fra Innovationsfonden og i samarbejde med Alexandra Instituttet udviklet en algoritme, som forbedrer positioneringen og dermed  formidlingen af orienteringsløb i bymiljøer.

På billedet kan man se, hvordan systemet fungerer og korrigerer løberens track. Det røde spor er de rå data, hvor tracket går igennem bygninger, mens det gule spor korrigerer løberen ud på vejen.

Nøgleord

Billeder

Fotograf: Jeppe Ruud.
Fotograf: Jeppe Ruud.
Download
Fotograf: Jeppe Ruud.
Fotograf: Jeppe Ruud.
Download

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet er med når ConTech Lab og Aarsleff skaber transparens om økonomi og færdiggørelsesgrad13.4.2021 12:08:01 CEST | Pressemeddelelse

ConTech Lab ruller nu sit første pionerprojekt ud, hvor fokus er at skabe transparens, så både bygherrer og projektteam løbende kan få overblik over projektets økonomi og færdiggørelsesgrad. Aarsleff er den primære samarbejdspartner og pionérprojektet supporteres derudover af EG, eksperter inden for datadesign fra Alexandra Instituttet samt inden for projektøkonomi fra DTU.

Kan man bruge etik som AI-konkurrenceparameter?6.4.2021 14:04:02 CEST | Blog

Produkter og services, der kan være til gavn for menneskeheden, kan også blive brugt til uforvarende at vildlede og manipulere forbrugere, gøre folk afhængige og til at påvirke politiske holdninger. Virksomheder bliver nødt til at have kontrol over deres digitale designproces, når det kommer til etik. Til det har et nyt projekt udviklet et værktøj, som vi dykker ned i her, og vi kigger på, hvordan det kan forholde sig til AI-udvikling. Spørgsmålet er nemlig, om det at udvikle etiske digitale produkter, services og forretningsgange kan være det, der adskiller dig fra dine konkurrenter?

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum