Algoritme skal forbedre livetrackingen af sportsbegivenheder
Systemet skulle oprindeligt være testet af i sommers, hvor Danmark skulle have været vært for det første VM i orientering, som udelukkende foregår i bymiljøer. Men da det blev aflyst på grund af coronakrisen, har TracTrac været i dialog med de schweiziske og tjekkiske orienteringsforbund, som skal arrangere henholdsvis EM og VM næste år.
Det er især i bymiljøer, at livetrackingen volder problemer. Her bliver GPS-signalerne reflekteret af bygninger og andre facader, der kan være i byen. Det gør, at GPS-positionerne bliver skæve, og så ser det dårligt ud på trackingen. Det gælder både på nettet, men frem for alt, når trackingen indgår i en stor tv-produktion, som der er til VM, hvor man gerne vil nå ud til et bredere publikum, som ikke er orienteringsløbere, og har samme forståelse for, hvordan trackingen kan være skæv eller kan se, hvor løberen så er henne.
“Det ville vi godt komme op med en løsning på, og vi diskuterede derfor med arrangørerne af VM i Danmark, hvordan vi kunne forbedre positioneringen. Her var der forskellige teknologier på tale, men i den sidste ende kom vi i kontakt med Alexandra Instituttet, og den projektudformning, som vi har arbejdet med det sidste års tid,” siger Chris Terkelsen, der er medstifter af TracTrac.
Løsningen er en algoritmebaseret korrektion af data, hvor man opbygger en model af bymiljøet, som definerer de tilladte og forbudte områder. Det foregår i det program, der hedder OCAD, som man tegner ruterne i. Her specificerer man de områder, hvor løberen må bevæge sig og ikke må bevæge sig.
Derudover så laver man en model af forventede løberuter og fortæller om løberens performance, altså hvor hurtigt de plejer at løbe, og hvordan de typisk bevæger sig på et stræk.
“Ud fra det gætter algoritmen, hvor løberen måtte være. Og de gange, hvor positionen ligger inde i en bygning eller er hoppet over en mur, der siger algoritmen, at det tror jeg ikke på. Og på den måde bliver den rå position korrigeret til noget, der er mere sandsynligt. Hele ideen er at tegne et track, som er bedre, og som repræsenterer løberens rute,” forklarer han.
Den sidste måned har de testet systemet med både virtuelle data og rigtige live-data for at kunne justere på alle de input-parametre, der er med til at give den bedste opsætning.
“Vi har opnået en signifikant forbedring af positioneringen og dermed formidlingen af orienteringsløb i bymiljøer. Det skyldes ikke mindst samarbejdet med Alexandra Instituttet, som har bidraget med viden og teknologi, som vi ellers ikke ville have haft adgang til,” siger han og tilføjer:
“På trods af udfordringerne er vi med den nye tjeneste lykkedes med at slå døren ind til nogle af de vigtigste referencekunder inden for sporten, og dermed ser vi også ud til at kunne realisere nogle af de forretningsmæssige målsætninger, som vi har haft. Det har åbnet døren til de to største stævner i 2021, nemlig VM 2021 i Tjekkiet og EM 2021 i Schweiz. Det er arrangører, som vi ikke tidligere har arbejdet sammen med, og som frem til nu har benyttet en konkurrerende tjeneste.”
Fakta
TracTrac er specialiseret i GPS-baseret livetracking af sportsbegivenheder i sportsgrene, hvor det er svært for tilskueren at følge med, fordi deltagerne bevæger sig over store områder uden for tilskuerens synsvidde. Det gælder sportsgrene som sejlsport, cykling, langrend og orienteringsløb.
TracTrac har med støtte fra Innovationsfonden og i samarbejde med Alexandra Instituttet udviklet en algoritme, som forbedrer positioneringen og dermed formidlingen af orienteringsløb i bymiljøer.
For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.På billedet kan man se, hvordan systemet fungerer og korrigerer løberens track. Det røde spor er de rå data, hvor tracket går igennem bygninger, mens det gule spor korrigerer løberen ud på vejen.
Nøgleord
Billeder
Information om Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Rued Langgaards Vej 7
8200 Aarhus N · 2300 København S
+45 70 27 70 12https://alexandra.dk
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Nye midler driver arbejdet med danske sprogmodeller yderligere fremad1.11.2024 10:33:28 CET | Pressemeddelelse
Aftalepartierne bag forskningsreserven er blevet enige om at afsætte 10 millioner kroner til forskning og innovation i danske sprogmodeller baseret på generativ kunstig intelligens i regi af Danish Foundation Models, der er et samarbejde mellem danske universiteter og Alexandra Instituttet.
Global producent af klimaudstyr til landbruget har fået hjælp til at finde fælles fodslag inden for IoT-sikkerhed25.10.2024 12:06:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er mange spørgsmål, der melder sig, når man som producent digitaliserer og kobler de fysiske produkter til nettet. Hvem har ansvaret og hvordan gør man cybersikkerhed til en integreret del af hele produktudviklingen. De spørgsmål fik SKOV, der har specialiseret sig i at fremstille køle- og ventilationsanlæg til svine- og fjerkræstalde, hjælp til ved at deltage i et af de udviklingskurser i cybersikkerhed, som Industriens Fond udbyder i samarbejde med Alexandra Instituttet.
AI-software hjælper C.C. Jensen med at styre tørreprocessen i deres produktion af oliefiltre3.10.2024 10:23:20 CEST | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens hjælper C.C. Jensen med at estimere restfugten i deres oliefiltre. De nye metoder hjælper Svendborg-virksomheden med at reducere energiforbruget samtidig med, at de kan bevare den ensartede kvalitet, som de har i deres produkter.
375 timers indtaling af danske dialekter er netop frigivet til gratis brug: Det kan forbedre stemmestyrede hjælpemidler og automatisere notatskrivning13.9.2024 10:45:27 CEST | Pressemeddelelse
Fra Flensborg til Bornholm har danskere i alle aldre med forskellige dialekter bidraget med deres stemme som skal styrke dansk taleteknologi. Tale-datasættet er det største af sin art til dato og kan forbedre brugen af taleteknologi herhjemme.
Alexandra Instituttet har bragt Danmark foran digitalt i 25 år26.8.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Alexandra Instituttet fylder et kvart århundrede den 27. august, er det et klart bevis på, at missionen med at skabe forretning med anvendt it-forskning er lykkedes. Udover at stå bag forskning, der har ført til flere digitale løsninger og spin out virksomheder, så har Alexandra Instituttet frem for alt ageret teknologisk sparringspartner for et utal af virksomheder og hjulpet dem med at styrke deres konkurrenceevne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum