Æblets bidrag til dansk mad– og kulturhistorie
Årets æblesæson skydes i gang med madhistoriker Bettina Buhl nye bog, ”Æbler – klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie.” Her inviteres læserne med på et inspirerende og udbytterigt æblerov, så de er klar til at bruge æblerne i mange forskellige retter.
Æblet er ikke til at komme uden om, når man taler om dansk kultur og madlavning. ”Æblet falder ikke langt fra stammen” og ”at bide i det sure æble” er talemåder, der ofte høres. Hjemme hos mormor serveres den klassiske æblekage med makroner og flødeskum, og langt de fleste haver har et æbletræ. I december spises der traditionen tro æbleskiver, men selve æblet er for længst forsvundet fra de fleste æbleskiver.
I gamle dage var æblet en vigtig del af de selvforsynende husholdninger, men i efterkrigstiden dalede æblets popularitet blandt danskerne. Eksotiske frugter og færdigproduceret slik er blandt årsagerne til, at det ikke længere er så attraktivt at snige sig på æblerov hos naboen med de lækreste æbler.
Men nu, hvor der er større fokus på bæredygtighed, lokale råvarer og sundhed, har danskerne igen fået øjnene op for frugten, der kommer i et utal af sorter, smagsvariationer og størrelser.
Det er ikke længere bare et æbletræ, der står i haven. Det er et Ingrid Marie eller Gråsten. Flere og flere danskere sætter sig ind i de forskellige sorters kendetegn og anvendelsesmuligheder. Og for at opnå det største kendskab til æblerne, er det vigtigt at kende æblets historie, mener madhistoriker Bettina Buhl.
I bogen ”Æbler – klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie” begynder hun i bogstavlig forstand ved Adam og Eva og ender ved nutidens interesse for æbler. Hun fortæller æblets historie i bogens første del, mens anden del består af historiske opskrifter, der er tilpasset nutidens madlavning, hvor æbler spiller hovedrollen. Det være sig i både aftensmaden, lette retter, desserter og bagværk.
Bettina Buhl er madhistoriker og museumsinspektør i MADENS HUS på Det Grønne Museum. Hun forsker i og formidler madens og måltidets kulturhistorie i Danmark og har skrevet et væld af artikler og bøger. Derudover bidrager hun ofte til tv-produktioner som konsulent, når der skal mad på bordet. Blandt andet i tv-serien Badehotellet.
Ting, du måske ikke vidste om æbler:
- Juleaften eller nytårsaften skal man ryste sine æbletræer og fremsige et Fadervor – ellers bliver næste års æblehøst dårlig.
- I 1700-tallet mente nogle landbrugskyndige, at ingen mand burde gifte sig eller eje en gård, før han havde kendskab til dyrkning af æbler.
- Æble kunne få ”sød musik til at opstå”. Et æble var den direkte vej til en piges hjerte. Overtroen lød: Deles et æble med en ung pige, kan det vække hendes elskov. Gives et rødt æble til en kvinde, må hun elske en.
Fakta om bogen:
Æbler – Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie
Forfatter: Bettina Buhl
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740660326
Sidetal: 312 sider
Vejl. pris: 299,95 kr.
Udkommer d. 19. august 2020
Nøgleord
Kontakter
Marie JensbyPR og kommunikation
Tlf:60548460marie.jensby@turbine.dkBilleder
Vedhæftede filer
Links
Information om Turbine Forlaget A/S
Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.
Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.
Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S
Foråret 2021 byder på spændende bogudgivelser20.1.2021 14:56:23 CET | Pressemeddelelse
På bogfronten er der mange ting at glæde sig til i 2021. Turbine er klar med et katalog, der viser hvilke danske og udenlandske forfattere og bøger, læserne kan glæde sig til at møde i løbet af foråret.
Ny thriller af Tom Egeland udkommer på dansk20.1.2021 09:52:44 CET | Pressemeddelelse
Tom Egeland er blandt de bedste norske krimiforfattere, og hans bøger høster stor ros og anerkendelse. Nu er den anmelderroste thriller Falken klar til udgivelse på dansk.
Kærlighed til kikærter5.1.2021 13:50:33 CET | Pressemeddelelse
I år 2012 oprettede Thomas Erex en blog med navnet ’Kærlighed & kikærter’. Thomas Erex er helt vild med kikærter, og i hans nye kogebog, der er opkaldt efter bloggen, skinner den kærlighed tydeligt igennem.
En lun brise fra Syditalien2.12.2020 08:15:00 CET | Pressemeddelelse
Mange danskere har på et eller andet tidspunkt været i Italien. Milano, Venedig, Firenze og Rom er populære destinationer, mens den store del af støvlelandet, der ligger syd for Rom er langt mindre kendt og besøgt. I bogen "Mezzogiorno – Mennesker og mirakler under Syditaliens sol" beskriver forfatter og journalist Cecilie Marie Meyer kulturen og befolkningen på den sydligste del af halvøen.
Det store bæredygtighedsbedrag16.11.2020 15:44:37 CET | Pressemeddelelse
Sustainability og Corporate Social Responsibility (CSR) er nogle af de hotteste buzzwords i erhvervslivet. Alle store virksomheder arbejder i dag med bæredygtighed og samfundsansvar. Desværre batter det ikke rigtig noget – alt for ofte er der tale om vinduespynt frem for reelt samfundssind.
Dødens kulturhistorie10.11.2020 12:01:53 CET | Pressemeddelelse
Dødens uhyggelige knokkelmandsskikkelse har været en del af vores forestilling om Døden i lidt over 1000 år. I Dødens store billedbog tager kulturhistorikerne Stefan Pajung og Søren Hein Rasmussen os med på en billedvandring fra den tidlige middelalders fineste håndskriftillustrationer, over renæssancens mestre og helt frem til vores dages folkloristiske kunst og de satiriske kommentatorers spiddende tegninger.
Vigdis Hjorths "Er mor død" udkommer på dansk4.11.2020 08:15:00 CET | Pressemeddelelse
Norske Vigdis Hjorth er tilbage med en dybt personlig roman om en datters selvransagelse og et komplekst mor-datter-forhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum