VIVE

Adoptiv- og plejebørn har glæde af familieterapi

Del

Familieterapi, der skal etablere og styrke relationen mellem forældre og børn, har positive effekter for adoptiv- og plejefamilier. Terapiformen øger børnenes trivsel og mentale sundhed, mens adoptiv- og plejeforældrene oplever mindre pres i forældrerollen efter terapiforløbet.

Adoptivbørn og børn anbragt i plejefamilier har større risiko end deres jævnaldrene for at udvikle psykiske og sociale vanskeligheder. Flere studier peger på, at en hovedårsag hertil er, at børnene har vanskeligt ved at knytte sig til deres pleje- eller adoptivforældre.

Derfor findes der flere former for familieterapi, der har særlig fokus på at etablere og styrke en tryg relation mellem barn og forældre. Disse terapiformer kaldes samlet for tilknytningsbaseret familieterapi. VIVE har i en systematisk forskningsoversigt og metaanalyse undersøgt, hvilke effekter tilknytningsbaseret familieterapi har for trivslen i adoptiv- og plejefamilier.

Undersøgelsen viser, at tilknytningsbaseret familieterapi har en særlig god effekt på adoptiv- og plejebørns trivsel og mentale sundhed samt på deres relation til pleje- eller adoptivforældre.

”Det er meget positivt, at tilknytningsbaseret familieterapi har så gode effekter på børnenes trivsel. Især med tanke på deres risiko for at udvikle psykiske og sociale problemer på grund af udfordringer med at skabe en tryg relation til deres adoptiv- og plejeforældre” siger Nina Thorup Dalgaard, seniorforsker i VIVE og en af forskerne bag undersøgelsen.

Terapiformen har også positiv indvirkning på pleje- og adoptivforældres omsorgsadfærd over for børnene og deres evne til at afkode børnenes signaler og reaktioner. Forældrene oplever desuden mindre stress eller pres i forældrerollen efter endt terapiforløb.

Forskningsoversigten omfatter studier over effekter umiddelbart efter familieterapien er afsluttet. En del af de positive effekter ses fortsat 3-6 måneder efter, at behandlingen er afsluttet.

Undersøgelsen gennemgår 44 internationale studier af effekter af tilknytningsbaseret familieterapi blandt børn og forældre i adoptiv- og plejefamilier.

Fakta om Campbell-samarbejdet

Undersøgelsen er en systematisk forskningsoversigt gennemført af VIVE Campbell. The Campbell Collaboration (på dansk Campbell-samarbejdet) er et uafhængigt internationalt forskningsnetværk, som i Danmark har til huse i VIVE. Campbell-samarbejdet har til formål at undersøge, hvilke effekter en given velfærdsindsats har på tværs af landegrænser. Det sker gennem systematiske forskningsoversigter, der samler den ypperste internationale forskningsviden om, hvordan diverse velfærdsindsatser virker.

Læs mere om Campbell og VIVEs rolle her.

Nøgleord

Kontakter

Nina Thorup DalgaardSeniorforsker, ph.d.VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Tlf:33480851nitd@vive.dk

Links

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Indenrigs- og Boligministeriet.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

Børn og unge oplever kun sjældent at blive inddraget, når de har en børnesag med myndighederne16.8.2022 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Når myndighederne i en børnesag inddrager de berørte børn og unge, er det oftest for, at de kan bidrage til sagen med information og dokumentation. Men børnene og de unge føler sig tit ikke som en aktiv part i deres egen sag. En ny indsamling af viden fra international forskning afdækker børn og unges erfaringer med inddragelse og peger på, hvordan den kan styrkes.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum