Nordjysk glæde over 50 ekstra lægestuderende

Aalborg Universitet (AAU) er netop blevet tildelt 50 ekstra studiepladser på lægestudiet fra næste studieår. Det er en nyhed, der skaber stor glæde hos AAU’s rektor, Per Michael Johansen.
- Det er det lykkelige resultat af, at både vi og regionen i lang tid har presset på for at få de ekstra pladser. Nu får vi anerkendelse for, at vi har magtet at lave en fremragende lægeuddannelse, og det står klart, at vi er helt klar til at modtage flere studerende, siger Per Michael Johansen.
Regionsrådsformand Ulla Astman er meget tilfreds med, at beslutningstagerne har lyttet til de nordjyske argumenter for flere lægestuderende.
- Vi har fra starten sagt, at 150 lægestuderende var målet, og jeg glæder mig over at have nået den milepæl. Med 150 studerende passer pengene så at sige, for så er studiet dimensioneret korrekt i forhold til det nordjyske befolkningstal, siger Ulla Astman.
Populært studie blandt studerende
Lægestudiet i Aalborg er desuden populært blandt de studerende bl.a. på grund af AAU’s læringsmodel og et stort fokus på praksisnær undervisning. Stort set alle bachelordimittender vælger derfor også at tage deres kandidatuddannelse i Aalborg, og den overvejende del slår sig også ned i regionen efter endt uddannelse. Studiet har en af landets højeste adgangskvotienter på niveau med lægeuddannelserne i Aarhus og Odense.
- Vi lægger stor vægt på at tilbyde god klinisk undervisning. F.eks. foregår hele kandidatuddannelsen på Aalborg Universitetshospital og i almen praksis. Derudover prioriterer vi en række andre helt centrale kompetencer som kommunikation og helhedsforståelse af lægens opgaver. Det tiltrækker de studerende og giver kompetente kandidater, som er godt rustet til lægegerningen, siger Per Michael Johansen.
Vigtigt at fastholde de færdiguddannede læger
Ulla Astman påpeger, at de ekstra studiepladser passer perfekt ind i Region Nordjyllands langsigtede strategi for at løse regionens lægedækningsudfordringer.
- Nu bliver vores opgave at fastholde de studerende i regionen efterfølgende. Det har vi allerede gode erfaringer med, når lægerne har færdiggjort deres speciallægeuddannelser på regionens sygehuse. Der har også været meget opløftende meldinger fra sommerens første kuld færdiguddannede læger, hvor flertallet har udtrykt ønske om at blive i regionen, siger Ulla Astman.
Allerede nu gør Region Nordjylland og Aalborg Universitet meget ud af i løbet af studiet at informere de medicinstuderende om deres karrieremuligheder her i regionen, så de får lyst til både at vælge deres klinisk basis uddannelse (KBU) og senere deres speciallægeuddannelse her i regionen. Der afholdes eksempelvis et årligt arrangement for de kommende læger på deres 12. semester, hvor fokus er på karriere, lægeliv og bosætning i Nordjylland. Mobilitetsundersøgelser viser, at de lægestuderende – ligesom de færdiguddannede speciallæger - oftest bliver i den region, hvor de har færdiggjort deres medicinstudie eller speciallægeuddannelse og stiftet familie.
Nøgleord
Kontakter
Per Michael Johansen, rektor, Aalborg Universitet
Tlf. nr.: 27 78 73 02
Ulla Astman, regionsrådsformand, Region Nordjylland
Tlf. nr.: 30 23 64 54
Billeder

Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum