Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.

Prøve- og karakterfrihed ser ud til at skabe rammerne for øget trivsel og faglig fordybelse, Men det kræver en mere veludviklet feedbackkultur, hvis potentialet skal forløses.
Det viser en ny undersøgelse fra Center for Ungdomsforskning, CeFU, på Aalborg Universitet. Undersøgelsen er baseret på en række interviews med lærere og elever på fri- og efterskoler, samt en spørgeskemaundersøgelse blandt 626 unge på fri- og efterskolerne.
”Man får ikke automatisk bedre læring og trivsel ved at fjerne karakterer og prøver. Afgørende er, hvad man sætter i stedet i forhold til at skabe motivation, læring og mindre pres,” siger professor og centerleder Noemi Katznelson, som sammen med fire kolleger fra CeFU står bag undersøgelsen med titlen: ’Skoler uden prøver og karakterer’, der netop er udkommet i bogform.
Prøve- og karakterfriheden på fri- og efterskolerne rummer en række potentialer, men de forløses kun delvist.
”Undersøgelsen viser, at karakterfriheden giver plads til andre undervisningsformer, der igen åbner for andre former for motivation blandt mange elever, ligesom eleverne peger på, at det kan skabe en øget nysgerrighed og engagement, større selvtillid, mindre frygt for at fejle, udvikling af egne interesser og stærkere faglige og sociale relationer i klasserummet,” siger Noemi Katznelson.
Mere lyst til at lære og fordybe sig fagligt
46 procent af efterskoleeleverne og 66 procent af friskoleeleverne angiver, at det gør det nemmere at koncentrere sig om det faglige, når de ikke får karakterer og skal til prøver
45 procent af efterskoleeleverne og 53 procent af friskoleeleverne angiver, at de oplever at lære mere, når de ikke får karakterer og skal til prøver.
Men mellem en fjerde- og en femtedel i spørgeskemadelen af undersøgelsen oplever, at prøve- og karakterfriheden påvirker deres motivation og selvdisciplin negativt. Og næsten halvdelen af eleverne vurderer, at prøve- og karakterfrihed gør det sværere for dem at vide, hvor de ligger rent fagligt.
”Prøver og karakterer er et navigationsredskab for eleverne, så de ved, om de kan det, de skal. Så frihed fra det må ikke stå alene. Der skal sættes noget i stedet for, som er systematisk, har fokus på faglighed og som sker løbende,” siger Noemi Katznelson.
Undersøgelsen viser også, at prøve- og karakterfriheden kan komme til at favorisere de i forvejen fagligt dygtige elever. Derfor skal man være opmærksom på at differentiere sin feedback, så man får alle med.
Alle elever, ikke mindst de fagligt svageste, har brug for at få feedback om deres faglige ståsted. Og der er i det hele taget potentialer at hente for fri- og efterskolerne i at arbejde med udviklingen af en egentlig feedbackkultur.
”Der er generelt behov for at styrke skolernes feedbackpraksis og for udviklingen af en feedbackkultur. Det påvirker på forskellige måder alle elever, men rammer særligt en andel af elevernes motivation for læring negativt og fører til tider til tab af mening og retning i undervisningen,” siger professor Noemi Katznelson.
FAKTA
Undersøgelsen viser blandt andet:
Mindre stress, lyst til at lære og faglig fordybelse
46 procent af efterskoleeleverne og 66 procent af friskoleeleverne angiver, at det gør det nemmere at koncentrere sig om det faglige, når de ikke får karakterer og skal til prøver.
45 procent af efterskoleeleverne og 53 procent af friskoleeleverne angiver, at de oplever at lære mere, når de ikke får karakterer og skal til prøver.
Oplevelse af feedback og egen læring
80 procent af efterskoleeleverne og 82 procent af friskoleeleverne angiver, at de tit lærer noget af lærernes faglige feedback.
71 procent af efterskoleeleverne og 78 procent af friskoleeleverne angiver, at lærernes feedback hjælper dem til at forstå, hvordan de kan forbedre sig fagligt.
Undersøgelsen viser dog også, at det er de fagligt stærke og velfungerende elever, der trives bedst og har nemmest ved at forstå og forholde sig til feedback frem for karakterer og prøver.
10 anbefalinger til skoler
Forskerne bag undersøgelsen har udarbejdet disse anbefalinger til skoler, der vil arbejde med systematisk feedback og evaluering.
- Fokuser på elevernes motivation og bliv skarp på jeres forståelse af samme
- Arbejd balanceret med elevernes motivationsorienteringer
- Bliv klar på, hvad I vil med jeres elever
- Styrk feedback-kulturen
- Giv tid og støtte til lærerne
- Arbejd både med formativ og summativ evaluering og feedback
- Udnyt mulighederne for summativ feedback
- Skab sammenhænge mellem formativ og summativ feedback
- Bidrag til uddannelsessektoren gennem at udvikle sprog for summativ feedback
- Overvej samspillet mellem feedbackens tre dimensioner (feedbackens indhold, relationer og følelser samt organisering af feedbacken)
Fakta
Om undersøgelsen, som netop er udgivet som bog: Skole uden prøver og karakterer. Om motivation og feedback på fri- og efterskoler, der arbejder med prøve- og karakterfrihed. Af Noemi Katznelson, Marie Neergaard, Niels Ulrik Sørensen, Arnt Vestergaard Louw, Barbara Marstrand og Søren Christian Krogh, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet.
Kvalitative data:
- Indsamlet på tre friskoler og tre efterskoler
- I alt interviews med 45 elever, heraf 21 friskoleelever fra 9. klasse og 24 efterskoleelever fra 10. klasse
- 6 gruppeinterviews med 8 efterskolelærere og 8 friskolelærere
- 18-20 timers observationer af undervisningsforløb i både 9. og 10. klasse
Kvantitative data:
- En spørgeskemaundersøgelse med i alt 626 unge
- 424 efterskoleelever og 183 friskoleelever (svarende til en svarprocent på ca. 35 for begge skoleformer, (hvilket vurderes som en rimelig svarprocent) og med en fordeling på 27,2% fra 9. klasse og 73,8% fra 10. klasse
- En spørgeskemaundersøgelse med i alt 44 ledere på prøvefri fri- og efterskoler
Læs mere om forskning i børn og unges trivsel på Aalborg Universitet her
Kontakter
Noemi KatznelsonProfessor og leder af Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet
Tlf:99403433nka@ikl.aau.dkCharlotte Tybjerg SørensenJournalist og presserådgiver, AAU Kommunikation og Public Affairs, Aalborg Universitet
Tlf:93562069ceso@adm.aau.dkFølg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
Forskere fra Aalborg Universitet gør det muligt at forvandle beskidt plastikaffald til rent bioplast4.4.2025 06:47:00 CEST | Pressemeddelelse
Banebrydende forskning fra bl.a. Aalborg Universitet har fundet en måde, hvorpå beskidt og ulækkert udsmidt plastik kan få nyt liv.
Markant stigning i ansøgere til økonomistudier på Aalborg Universitet15.3.2025 19:33:30 CET | Pressemeddelelse
Økonomi er et hit. De foreløbige tal for årets kvote 2-ansøgninger viser en markant stigende interesse for økonomiuddannelser på Aalborg Universitet. De unge søger mod sikkerhed i en kaotisk verden, lyder vurdering.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum