Hjælp til børn med sprogproblemer
De fleste kan sikkert forestille sig, hvordan børn lærer at tælle: De starter med 'en' og fortsætter i stigende rækkefølge ("en, to, tre ..."). Men hvad med andre ord, der angiver mængde som 'alle', 'nogle', 'mest' eller 'intet', hvor der ikke er en naturlig rækkefølge? Det er nok de færreste, der lærer små børn eksplicit, hvad disse ord betyder, eller hvordan de anvendes, alligevel lærer børn fra forskellige lande disse mængdeord i samme rækkefølge. Det viser et forskningsprojekt med børn og voksne fra 31 lande herunder Danmark.
- Det interessante er, at vi har fundet universaltræk i processen for, hvordan man lærer sprog, i modsætning til universelle egenskaber ved selve sproget. Dette understøtter en tværkulturel sammenhæng mellem børns udvikling af sprog og kognition. Det næste skridt er at undersøge, om også børn med en sprogforstyrrelse følger samme udvikling - og hvis ikke dette er tilfældet, om man kan anvende denne viden til at opspore børn med en sprogforstyrrelse uafhængigt af, hvilket sprog barnet er ved at lære. Jo mere vi kender til, hvilke dele af sproget der udvikles uafhængigt af sproglige forskelle, jo bedre vil vi kunne udvikle redskaber til at udrede flersprogede børn med en sprogforstyrrelse, forklarer professor Kristine Jensen de López på Institut for Kommunikation, som har stået for den danske del af undersøgelsen.
Sproglige tests på tværs af sprog
Den aktuelle undersøgelse foregik ved, at forskerne viste femårige børn billeder af fem ting og nogle kasser, hvor 0-5 ting var placeret i kasserne. Børnene skulle så vurdere rigtigheden af sætninger som ’Alle tingene er i kassen’. Ud over at studiet viste, at børnene lærte mængdeordene i samme rækkefølge på de forskellige sprog, så viste det også, at børnene bedre forstod mængdeord som ’alle’ eller ’ingen’ end ord som ’nogle’ og ’flest’. Det tyder på, at børn lærer ord, der omfatter helheden, på et tidligere udviklingstrin end ord, der betegner en del af en gruppe.
- Disse resultater bringer et nyt perspektiv ind i debatten om universalitet i sprog og åbner døren for at skabe sproglige tests, der kan anvendes på alle sprog, siger Kristine Jensen de López.
Fakta:
- Undersøgelsen omfattede 768 femårige børn og 536 voksne
- 50 forskere deltog i forskningsprojektet
- Fra Danmark deltog Kristine Jensen de López, der er professor på Institut for Kommunikation og leder af Børnesprogklinikken og Center for Developmental & Applied Psychological Science på AAU
- Den danske del af undersøgelsen foregik under projekt NASUD med støtte fra Det Frie Forskningsråd for Kultur og Kommunikation.
- Resultaterne er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences i artiklen Cross-linguistic patterns in the acquisition of quantifiers, som kan læses her:http://www.pnas.org/content/113/33/9244.short
Kontakter
Professor Kristine Jensen de López, mobil: 27 82 22 24, e-mail: kristine@hum.aau.dk
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum