Masser af ulovlig streaming i danske hjem

København, 26. september 2016
Selv om det både er let og billigt at købe online-adgang til film, TV-serier og musik, vælger mange danskere fortsat at gå uden om de lovlige udbydere. Det viser en ny undersøgelse fra Deloitte. Her siger 17 pct., at de anvender ulovlige streaming-tjenester for at få gratis underholdning, mens 8 pct. indrømmer, at de gør brug af ulovlig fildeling. De fleste lovbrud sker blandt de unge.
- Danskernes underholdningsvaner er blevet vendt fuldstændig på hovedet inden for de seneste år. I dag kan mange ikke forestille sig at leve uden TV-serier fra Netflix, musik fra Spotify eller film fra en af de efterhånden mange udbydere, der tilbyder online-streaming. Samtidig synes priserne at være faldet i takt med den større valgfrihed, siger medieekspert i Deloitte Frederik Behnk.
Trods øget tilgængelighed er der stadig en hel del danskere, der vælger at skaffe sig gratis adgang til underholdningen. På sigt må snyderiet dog forventes at aftage i styrke, mener Frederik Behnk:
- Der er ingen tvivl om, at det er blevet lettere og billigere at få adgang til det nyeste medieindhold på lovlig vis. Typisk er kvaliteten også langt bedre gennem de lovlige kanaler, hvor man ligeledes skal bekymre sig mindre om virus og malware. Det gør det mindre og mindre attraktivt at snyde.
Ifølge Frederik Behnk har flere års skræmmekampagner også været med til at lægge en dæmper på lysten til at streame og downloade indhold ulovligt:
- Mediebranchen har helt sikkert været dygtige til at formidle budskabet om, at det er tyveri at skaffe sig ulovlig adgang til beskyttet indhold. Det gælder både brede kampagner samt krav rettet mod dem, der downloader ulovligt. Det har naturligvis haft en præventiv effekt.
Kampagnerne har dog langt fra ramt alle danskerne. Blandt de unge mellem 18 og 29 år er det hele 33 pct., der streamer ulovligt, mens 17 pct. anvender ulovlig fildeling.
- De unge er selvsagt mere digitale og også mindre lovlydige end de ældre generationer. Her er der stadig en stor opgave for mediebranchen i at overbevise brugerne om, at man skal følge reglerne. Det er alles ansvar at overholde loven, siger Frederik Behnk.
De ældre generationer kan dog ikke sige sig helt fri for at deltage i ulovlighederne. Blandt danskerne over 60 år indrømmer 8 pct. at gøre brug af ulovlig streaming, mens ca. 2 pct. benytter ulovlig fildeling.
Fakta:
Så mange danskere anvender ulovlige streaming-tjenester på nettet til at streame TV, TV-serier eller film
6 pct. gør det ofte
11 pct. gør det af og til
77 pct. gør det ikke
7 pct. ved ikke/vil ikke svare
Sådan ser det ud for de unge mellem 18 og 29 år:
12 pct. gør det ofte
21 pct. gør det af og til
59 pct. gør det ikke
7 pct. ved ikke/vil ikke svare
Så mange danskere anvender ulovlige fildelingstjenester på nettet til at downloade fx film, TV-serier eller musik
2 pct. gør det ofte
6 pct. gør det af og til
85 pct. gør det ikke
7 pct. ved ikke/vil ikke svare
Sådan ser det ud for de unge mellem 18 og 29 år:
5 pct. gør det ofte
12 pct. gør det af og til
75 pct. gør det ikke
8 pct. ved ikke/vil ikke svare
Tallene er baseret på i alt 1000 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.
Nøgleord
Kontakter
Frederik Behnk
Tlf. +45 30 93 44 26
fbehnk@deloitte.dk
Billeder

Vedhæftede filer
Information om Deloitte
Frederik Behnk er director i Deloitte og ekspert i medier og telekommunikation.
Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
Danske topledere investerer heftigt i AI – men interesserer sig ikke synderligt for teknologien13.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kun 38 procent af toplederne i danske virksomheder udtrykker høj interesse for generativ AI. Til sammenligning er interessen høj hos hele 63 procent af toplederne i resten af verden. Kløften kan sætte Danmark tilbage i AI-kapløbet, konkluderer Deloitte i ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum