Danskerne gemmer udenlandsk valuta for 1,4 mia. kr.

København, 22. september 2016
1,4 milliarder kroner. Så meget er den anslåede værdi af den udenlandske valuta, der ligger gemt rundt omkring i de danske hjem. Det viser nye tal fra Deloitte. Eksempelvis har 57 pct. af os Euro liggende derhjemme. 18 pct. af os opbevarer svenske kroner, mens 15 pct. har amerikanske dollar i skufferne. Mange kunne nok trænge til at luge lidt ud i kontantbeholdningen, påpeger ekspert i privatøkonomi.
- Man må sige, at danskerne virkelig er gode til at samle til bunke, når det gælder udenlandsk valuta. Faktisk har vi taget så mange penge med hjem fra rejser og ferieture, at det svarer til, at hver eneste husholdning har mere end 700 kr. liggende. Det er en pæn sjat penge, siger partner i Deloitte, Richardt Tabori Kraft.
Euro og svenske kroner udgør størstedelen af kontantbeholdningerne i de danske hjem, men også andre valutaer har fundet vej til skuffer og skabe.
- Mere end hver tiende danske husholdning har fx britiske pund liggende derhjemme, mens 8 pct. opbevarer norske kroner. Blandt de mere eksotiske valutaer finder vi bl.a. thailandske bath, kinesiske yuan, tyrkiske lira og canadiske dollar. Enkelte danskere kan ligefrem grave de gamle tyske D-mark frem fra gemmerne, siger Richardt Tabori Kraft.
Hvis man ikke enten bruger pengene eller veksler dem til danske kroner, kan man dog let risikere, at de ender med at være ugyldige, påpeger Richardt Tabori Kraft:
- De fleste lande skifter jo deres mønter og sedler ud med jævne mellemrum, så man skal næppe have pengene liggende i mange år, hvis man vil gøre sig håb om at bruge dem. Senest har Sverige gennemført en omfattende seddeludskiftning. Så sent som i juni blev de gamle 20-, 50- and 1000-kronesedler ugyldige. Det samme sker for 100- og 500-kronesedlerne næste år.
Ifølge Richardt Tabori Kraft burde danskerne overveje at smide deres udenlandske mønter og sedler i en af de mange indsamlingsbøsser, der er opstillet af de velgørende foreninger:
- I stedet for at ende med værdiløse penge eller småmønter, der mest er til gene, kan man jo lige så godt give dem til nogen, der gerne vil have dem. Her er de velgørende foreninger et godt bud, da de jo er flittige til at opstille indsamlingsbøsser i fx supermarkeder og boghandlere. Så går pengene i det mindste til noget godt.
Blot 35 pct. af danskerne siger, at de ikke har udenlandsk valuta derhjemme.
Fakta:
Så mange danskere har udenlandsk valuta liggende derhjemme:
Euro: 57 pct.
Svenske kroner: 18 pct.
Amerikanske dollars: 15 pct.
Pund: 12 pct.
Norske kroner: 8 pct.
Anden valuta: 11 pct.
(Mulighed for flere svar)
Så mange penge opbevarer vi (omregnet til danske kroner):
18 pct. har udenlandsk valuta liggende for mere end 1.000 kr.
11 pct. har udenlandsk valuta for mellem 500 og 1.000 kr.
36 pct. har udenlandsk valuta for mellem 1 og 500 kr.
34 pct. af danskerne har ingen udenlandsk valuta derhjemme
I gennemsnit opbevarer hver husholdning 742 kr. i udenlandsk valuta.
Tallene er baseret på i alt 1061 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.
Nøgleord
Kontakter
Richardt Tabori Kraft
Tlf. +45 29 61 73 93
rtkraft@deloitte.dk
Billeder
Information om Deloitte
Richardt Tabori Kraft er partner i Deloitte og ekspert i personskat.
Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
Danske topledere investerer heftigt i AI – men interesserer sig ikke synderligt for teknologien13.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kun 38 procent af toplederne i danske virksomheder udtrykker høj interesse for generativ AI. Til sammenligning er interessen høj hos hele 63 procent af toplederne i resten af verden. Kløften kan sætte Danmark tilbage i AI-kapløbet, konkluderer Deloitte i ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum