Deloitte

Danske virksomheder har 82 mia. kr. til vækst – hvis de ville

Del
Dårlig udnyttelse af arbejdskapital koster vækst og arbejdspladser
DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S

København, 12. september 2016

Hvis danske virksomheder var bedre til at styre den såkaldte arbejdskapital, kunne de frigøre hele 82 mia. kr. til at skabe vækst og arbejdspladser. Det viser en omfattende analyse af regnskabsdata fra Deloitte. Et kæmpe potentiale, der skal og bør udnyttes, siger ekspert.

- En virksomheds arbejdskapital er alle de penge, der er bundet i varelagre, kunder og kreditorer. Jo flere penge, der er bundet, des færre penge har virksomheden at investere og skabe vækst. Derfor er det et stort problem, hvis virksomhederne ikke formår at styre deres arbejdskapital på en effektiv måde, siger senior manager i Deloitte, Nicolai Skov, der til daglig rådgiver virksomheder om arbejdskapital.

Deloittes analyse viser en klar sammenhæng mellem udviklingen af arbejdskapitalen og virksomhedernes generelle lønsomhed.

- Tallene viser med tydelighed, at virksomhedernes overskudsgrad og deres evne til at optimere arbejdskapital er to tæt forbundne størrelser. En høj indtjening og en lav pengebinding går simpelthen hånd i hånd. Så enkelt er det, siger Nicolai Skov.

På trods af det store potentiale for skabe vækst har danske virksomheder samlet set ikke formået at nedbringe arbejdskapitalen væsentligt over de seneste fem år. Det overrasker Nicolai Skov:

- Samlet set er arbejdskapitalen steget med ca. 5 pct. over de seneste fem år. Det betyder, at danske virksomheder i alt har 103 mia. kr. bundet i varelagre, kunder og kreditorer. Stigningen hænger i høj grad sammen med øget omsætning, men pilen burde ikke desto mindre pege den modsatte vej.

Ud over muligheden for at skabe vækst kan arbejdskapitalen også have afgørende konsekvenser for virksomhedernes lånemuligheder.

- Vi ved, at virksomhedernes arbejdskapital-performance er en af de afgørende faktorer, der kigges på i forbindelse med fremskaffelse af likviditet. Har man en lavere pengebinding, har man simpelthen flere muligheder for at skaffe ekstern finansiering og endda til en billigere pris, siger Nicolai Skov.

Ifølge Nicolai Skov kræver det både god kontrol over den samlede værdikæde og en løbende tilpasning til markedsforholdene at optimere en virksomheds arbejdskapital.

Om undersøgelsen:

”Fundamentet for sund vækst” er Deloittes årlige arbejdskapitalanalyse. Analysen er baseret på offentligt tilgængelige regnskaber. Analysen tager udgangspunkt i et bredt udvalg af større danske virksomheder med en nettoomsætning over 5 mio. kr.

FAKTA: Sådan beregnes virksomhedernes potentiale for arbejdskapital

Potentialet er beregnet for hver branche for sig for lagerdage (DIH), debitordage (DSO) og kreditordage (DPO). Hvis den enkelte virksomheds DIH eller DSO er højere end det relevante branchegennemsnit, er der et potentiale for at frigøre likviditet.

Hvis virksomheder, der har bundet flere penge i henholdsvis varelager, debitorer og kreditorer end gennemsnittet i deres respektive brancher, reducerede deres pengebindinger til branchegennemsnittene, kunne de frigøre i alt 82 mia. kr.

Nøgleord

Kontakter

Nicolai Skov
+45 22 80 39 65
njskov@deloitte.dk

Billeder

DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
Download

Vedhæftede filer

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Nicolai Skov er Senior manager i Deloitte og ekspert i arbejdskapital.

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye