Populært at leje sommerhuset ud til kollegerne

København, 6. juli 2016
Hvert år udlejes hundredtusindvis af sommerhuse til ferieglade danskere. Udlejningen sker typisk gennem private annoncer, via Airbnb, via mund-til-mund eller gennem de store bureauer. Mange huse formidles dog også helt uden om de traditionelle kanaler, viser tal fra Deloitte, nemlig direkte fra kollega til kollega. Den mulighed har mere end 150.000 danskere benyttet sig af inden for de seneste år. Deleøkonomien trives også på jobbet.
- Danskerne er jo vilde med at udleje deres ting, så selvfølgelig rykker deleøkonomien også ind på jobbet. På nogle arbejdspladser har man ligefrem systematiseret medarbejdernes indbyrdes handel, så man fx på intranettet eller en opslagstavle kan gøre reklame for sine ting. Det er en enkel og nem løsning, som er utrolig populær, siger skatteekspert i Deloitte Niels Sonne.
Rent skattemæssigt er det dog ikke så enkelt, påpeger Niels Sonne, for selv om deleøkonomien kan virke harmløs, må man ikke glemme, at den har en skattemæssig konsekvens.
- Generelt har mange svært ved at forstå, at man skal betale skat af fx en lejeindtægt fra sommerhuset, når man jo bare låner det ud til gode kolleger. Man har måske heller ikke lyst til at være så officiel med sine kolleger såsom at lave lejekontrakter og udstede fakturaer. Så er det lettere at klare det med et par tusindkronesedler i kontanter og nogle gode flasker rødvin oveni som tak.
Selv hvis man bytter med sine kolleger, skal man faktisk også betale skat, påpeger Niels Sonne.
- Ligesom med privat udlejning kan det være svært at forstå, at man skal betale skat, når man bytter tjenesteydelser, men det er sådan, systemet er indrettet. Hvis jeg låner dit sommerhus, og du til gengæld fræser min have, har det jo en værdi for os begge. Og når der bliver sat værdi på som fx betaling for leje eller vederlag for en arbejdsydelse, er det også skattepligtigt.
Dér, hvor der ikke opstår skat, er ved salg af privat indbo, uanset om det sker til en kollega eller gennem Den Blå Avis.
- Hvis man vil sælge sin gamle kommode til sidemanden eller sin boremaskine til chefen, er der absolut ingen problemer i det. Men lejer man ud, bliver man beskattet af fortjenesten. Også selv om det sker i de velkendte rammer på jobbet, siger Niels Sonne.
I foråret viste en undersøgelse fra Deloitte, at mere end en halv million danskere har kastet sig ud i deleøkonomien som udlejere af enten deres bolig, feriebolig, bil, tøj, maskiner eller husholdningsapparater.
Om undersøgelsen
Tallene er baseret på i alt 1000 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.
Nøgleord
Kontakter
Niels Sonne
Tlf. +45 23 31 31 71
nsonne@deloitte.dk
Billeder
Information om Deloitte
Niels Sonne er statsautoriseret revisor i Deloitte og ekspert i personskat.
Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
Danske topledere investerer heftigt i AI – men interesserer sig ikke synderligt for teknologien13.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kun 38 procent af toplederne i danske virksomheder udtrykker høj interesse for generativ AI. Til sammenligning er interessen høj hos hele 63 procent af toplederne i resten af verden. Kløften kan sætte Danmark tilbage i AI-kapløbet, konkluderer Deloitte i ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum