Svindlere på internettet lokker millioner ud af danskerne

København, 21. juni 2016
Koncertbilletter, rejser, sundhedsprodukter, tøj, elektronisk udstyr og brugte ting af alle slags. Op mod 300.000 danskere har de seneste to år betalt for varer på nettet, som slet ikke fandtes og derfor heller aldrig dukkede op. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte. De falske varer er endnu eksempel på den bølge af internetsvindel, der skyller ind over Danmark. Alle kan i dag blive ramt.
- Handel på internettet er jo nemt og bekvemt, men gør os også rigtig sårbare som forbrugere. Selvfølgelig er det vildt frustrerende at betale for en vare, som aldrig dukker op, for så efterfølgende at finde ud af, at internetbutikken bare var et fupnummer, siger cyberekspert i Deloitte Kim Schlyter.
Selv om man kun køber varer fra virksomheder, man umiddelbart stoler på, kan man stadig risikere at blive snydt, påpeger Kim Schlyter.
- Bagmændene gør jo alt for, at deres svindelnumre skal se ægte ud. Derfor ligner hjemmesiderne også rigtige internetbutikker. I nogle tilfælde låner de kriminelle også kendte virksomhedsnavne. Hvis man fx udskifter ”.dk” med ”.com” eller bare laver en lille smule om i selve navnet, er der mange forbrugere, der aldrig opdager, at de er gået forkert.
Mange it-kriminelle sender også e-mails direkte til deres ofre med gode tilbud, der er designet til at lokke forbrugerne i fælden.
- I dag kan man for få dollars købe tusindvis af e-mail-adresser på det sorte marked. Går man skridtet videre, kan hackerne også let købe passwords og andre personlige oplysninger, som de kan bruge til at gøre deres svindelnumre mere troværdige, siger Kim Schlyter.
Det er ikke let at sige, hvor internetsvindlerne er fysisk placeret, men ifølge Kim Schlyter er Afrika og Asien gode bud:
- Overalt i verden findes der både organiserede grupper af hackere samt enkeltpersoner, der har fundet vej til en ulovlig, men lukrativ forretningsmodel. Lige nu ser vi dog meget stor hackeraktivitet i Asien og Afrika. Hackerne rammer bl.a. deres ofre ved hjælp af phishing, falske hjemmesider og telefonsvindel. Man bør derfor være ekstremt kritisk over for alle typer af tilbud, der er enten er lokkende, ulogiske eller tilfældige.
De unge er allermest udsat for cyberkriminalitet, idet de oftere handler på internettet. I alt er hver 8. dansker mellem 18 og 29 år blevet snydt af svindlere inden for de seneste to år.
Om undersøgelsen:
Tallene er baseret på i alt 1165 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.
Nøgleord
Kontakter
Kim Schlyter
Tlf. +45 30 93 44 92
kschlyter@deloitte.dk
Billeder

Information om Deloitte
Kim Schlyter er partner i Deloitte og ekspert i data- og cybersikkerhed.
Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte og Kraka med fremtidsscenarier for Danmark i 2050: Svære valg skal træffes i dag7.5.2025 06:54:18 CEST | Pressemeddelelse
Fem udfordringer skal løses i dag for at opretholde Danmarks styrkepositioner frem mod 2050. Hvis danske beslutningstagere formår at sætte ind på disse områder, vil Danmark kunne stå lige så stærkt om 25 år, som Danmark gør i dag.
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum