VIVE

60 år 27. oktober 2019: Forskningsdirektør og økonomisk vismand Torben Tranæs

Del

Forskningsdirektør hos VIVE og økonomisk vismand Torben Tranæs fylder 60 år den 27. oktober

Forskningsprofessor hos VIVE Torben Tranæs
Forskningsprofessor hos VIVE Torben Tranæs

Forskningsdirektør i VIVE og økonomisk vismand Torben Tranæs fylder 60 år den 27. oktober. Som barn af en fynsk friskoleforstander overvejede han både litteraturvidenskab, teologi, psykologi og historie, før han søgte ind på statsvidenskab. Et par år inde i studiet stiftede han bekendtskab med spilteori og mikroøkonomi, der med fødselarens ord er ekstremt stærke værktøjer til at forstå alt fra arbejdsmarkedsforhold til kødannelse foran diskoteker. Værktøjerne har siden fulgt fødselaren gennem hans forskning, der strækker sig over et bredt felt fra værnepligtens betydning for kriminalitet til teorier og eksperimentelle tests af personers valg under usikkerhed.

Efter ph.d.-afhandlingen i 1994 om ’bounded rationality’ og et par lektorater på Københavns Universitet og Handelshøjskolen blev Torben Tranæs i 2002 forskningsprofessor på det daværende Socialforskningsinstitut, SFI. Fra 2003-2015 var han forskningschef i Rockwool Fondens Forskningsenhed, hvor ambitionen var at hæve den anvendte forskning til at kunne måle sig med de bedste universiteters. Herefter vendte han tilbage til SFI – senere VIVE – som forskningsdirektør med ansvar for kvaliteten af den udførte forskning.

I 2016 blev Torben Tranæs udnævnt som vismand i De Økonomiske Råd – et hverv, som ellers traditionelt kun tilfalder økonomiprofessorer fra universitetsverdenen. Og i 2019 blev han udpeget som det første ikke-juridiske medlem af Straffelovrådet. Privat er han gift med Mette Blauenfeldt, og når han ikke kører de københavnske skove eller italienske alper tynde på mountainbike, er han med i et kogræsserlaug, der binder sløjfen tilbage til barndommen på landet – og i øvrigt lærer børn og børnebørn om, hvor læderet på skoene kommer fra.

Nøgleord

Billeder

Forskningsprofessor hos VIVE Torben Tranæs
Forskningsprofessor hos VIVE Torben Tranæs
Download

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Social- og Indenrigsministeriet.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

Udsatte unge har størst risiko for at blive voldsofre28.5.2020 09:00:00 CESTPressemeddelelse

16-19-årige kvinder, der kommer fra en svag social og økonomisk baggrund, har markant højere risiko for at blive udsat for seksuel vold end andre kvinder. Mænd med samme baggrund og alder har større risiko for at blive udsat for grov vold end andre mænd. Det er to af konklusionerne fra en ny VIVE-rapport, der for første gang kortlægger både risikoen for vold og de langvarige konsekvenser for offer og familie.

De mest udsatte unge føler sig mindst inddraget, når kommunen behandler deres sag27.5.2020 06:00:00 CESTPressemeddelelse

Lytter din sagsbehandler til dine holdninger, er du med til at bestemme, hvad der skal ske i din sag, og kender du dine rettigheder? Det er nogle af de spørgsmål, VIVE har stillet til ca. 2.300 udsatte unge, der har en sag i kommunen. Undersøgelsen viser bl.a., at unge med dårlig mental trivsel eller psykiatriske diagnoser føler sig mindre inddraget i sagsbehandlingen end de øvrige deltagere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum