VIVE

60 år 27. oktober 2019: Forskningsdirektør og økonomisk vismand Torben Tranæs

Del

Forskningsdirektør hos VIVE og økonomisk vismand Torben Tranæs fylder 60 år den 27. oktober

Forskningsprofessor hos VIVE Torben Tranæs
Forskningsprofessor hos VIVE Torben Tranæs

Forskningsdirektør i VIVE og økonomisk vismand Torben Tranæs fylder 60 år den 27. oktober. Som barn af en fynsk friskoleforstander overvejede han både litteraturvidenskab, teologi, psykologi og historie, før han søgte ind på statsvidenskab. Et par år inde i studiet stiftede han bekendtskab med spilteori og mikroøkonomi, der med fødselarens ord er ekstremt stærke værktøjer til at forstå alt fra arbejdsmarkedsforhold til kødannelse foran diskoteker. Værktøjerne har siden fulgt fødselaren gennem hans forskning, der strækker sig over et bredt felt fra værnepligtens betydning for kriminalitet til teorier og eksperimentelle tests af personers valg under usikkerhed.

Efter ph.d.-afhandlingen i 1994 om ’bounded rationality’ og et par lektorater på Københavns Universitet og Handelshøjskolen blev Torben Tranæs i 2002 forskningsprofessor på det daværende Socialforskningsinstitut, SFI. Fra 2003-2015 var han forskningschef i Rockwool Fondens Forskningsenhed, hvor ambitionen var at hæve den anvendte forskning til at kunne måle sig med de bedste universiteters. Herefter vendte han tilbage til SFI – senere VIVE – som forskningsdirektør med ansvar for kvaliteten af den udførte forskning.

I 2016 blev Torben Tranæs udnævnt som vismand i De Økonomiske Råd – et hverv, som ellers traditionelt kun tilfalder økonomiprofessorer fra universitetsverdenen. Og i 2019 blev han udpeget som det første ikke-juridiske medlem af Straffelovrådet. Privat er han gift med Mette Blauenfeldt, og når han ikke kører de københavnske skove eller italienske alper tynde på mountainbike, er han med i et kogræsserlaug, der binder sløjfen tilbage til barndommen på landet – og i øvrigt lærer børn og børnebørn om, hvor læderet på skoene kommer fra.

Nøgleord

Billeder

Forskningsprofessor hos VIVE Torben Tranæs
Forskningsprofessor hos VIVE Torben Tranæs
Download

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Social- og Indenrigsministeriet.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

Folkeskolereformen slår langsomt igennem17.1.2020 22:00:00 CETPressemeddelelse

Folkeskolereformens enkelte tiltag er endnu ikke fuldt implementeret ude på skolerne. Fire år efter, at reformen blev sat i værk, er der fortsat er et stykke vej til at få en skolehverdag med blandt andet bevægelse i undervisningen, Åben Skole og andre af reformens tiltag. Det kan være én af årsagerne til, at reformen foreløbig ser ud til at have begrænset betydning for elevernes faglige resultater og trivsel.

Minoritetskvinder kan være fanget i dårlige forhold i årevis14.1.2020 06:05:00 CETPressemeddelelse

Der kan være flere udfordringer for nogle kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, når de ønsker skilsmisse, viser ny undersøgelse fra VIVE. Selv når de er blevet skilt efter dansk lovgivning, kan de i nogle tilfælde stadig være fastholdt i det muslimske ’ægteskab’ nikah og dermed bundet til den mand, de gerne vil væk fra. I nogle miljøer er det nemlig kun manden, der kan opløse en nikah.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum