Skattechok: Her er fradraget 850.000 danskere glemmer

København, 16. marts 2016
I 2015 overnattede mere end 1,1 million danskere ude i forbindelse med deres job. Alligevel har op mod 850.000 af dem glemt at angive det på deres selvangivelse, således at de kunne få fradrag. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte. Rejsefradraget er dermed et af Danmarks mest oversete fradrag.
- I dag er det helt almindeligt, at man rejser med sit arbejde. Det gør hele 42 pct. af danskerne i job. Nogle er væk i længere tid, mens der for de flestes vedkommende er tale om rejser af få dages varighed spredt ud over året. Det kan fx være kurser, kundebesøg eller korte tjenesterejser, siger skatteekspert i Deloitte Niels Sonne.
Hvis ens arbejdsgiver ikke dækker kost og logi, har man ret til at få fradrag for sine udgifter.
- Rejseudgifter kan enten dækkes som faktiske udgifter eller med en standardsats. For at kunne anvende standardsatsen til fortæring kræver det, at rejsen er af mindst 24 timers varighed med overnatning, siger Niels Sonne.
Dog findes der også en særregel, der giver mulighed for at få en ekstra godtgørelse til dækning af udokumenterede udgifter til småfornødenheder – også selvom udgifterne i øvrigt er dækket efter regning. Hvis ens arbejdsgiver ikke udbetaler denne ekstra godtgørelse, kan man selv tage fradrag, påpeger Niels Sonne:
- Fradraget for småfornødenheder er 117,75 kr. pr. døgn og på timebasis for hjemrejsedagen, dog maksimalt 25.900 kr. i 2015. Samtidig er der ikke længere nogen bundgrænse. Man kan altså få fradrag, selv om man kun har været ude at rejse et enkelt døgn.
Den gennemsnitlige dansker har lidt over 7 rejsedage om året med sit job. Tallene dækker dog over store forskelle:
- 28 pct. af danskerne i job har mellem 1 og 9 rejsedage om året. 12 pct. rejser væk mellem 10 og 100 dage, mens kun 2 pct. er væk mere end 100 dage om året, siger Niels Sonne.
Flere mænd end kvinder overnatter ude med deres job, ligesom Hovedstadens ansatte rejser mere end medarbejdere i resten af landet.
Fakta:
Antallet af danskere, der i 2015 overnattede ud i forbindelse med deres job:
42 pct.
Hvor mange rejsedage havde du med dit arbejde sidste år (2015), dvs. dage, hvor du overnattede ude?
- 1 til 4 dage: 20 pct.
- 5 til 9 dage: 8 pct.
- 10 til 20 dage: 6 pct.
- 20 til 39 dage: 3 pct.
- 40 til 100 dage: 3 pct.
- Flere end 100 dage: 2 pct.
- Ingen: 56 pct.
- Ved ikke: 2 pct.
Det svarer til, at hver dansker i beskæftigelse i gennemsnit havde lidt over 7 rejsedage med sit job i 2015.
Hvis ja til rejsedage: Angav du rejsedagene på din selvangivelse, således at du fik et fradrag?
- Nej, jeg vidste ikke, at man kunne få fradrag: 57 pct.
- Nej, det glemte jeg: 18 pct.
- Ja: 20 pct.
- Ved ikke: 6 pct.
Tallene er baseret på i alt 2086 interview med repræsentativt udvalgte danskere i arbejde. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.
Nøgleord
Kontakter
Niels Sonne
Tlf. +45 23 31 31 71
nsonne@deloitte.dk
Billeder

Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte og Kraka med fremtidsscenarier for Danmark i 2050: Svære valg skal træffes i dag7.5.2025 06:54:18 CEST | Pressemeddelelse
Fem udfordringer skal løses i dag for at opretholde Danmarks styrkepositioner frem mod 2050. Hvis danske beslutningstagere formår at sætte ind på disse områder, vil Danmark kunne stå lige så stærkt om 25 år, som Danmark gør i dag.
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum