5 forslag til at nytænke beskæftigelsesindsatsen
Med ”Aftale om ny ret til tidlig pension” har aftalepartierne besluttet, at der skal findes 1,1 mia. kr. på beskæftigelsesområdet i 2024. Det skal ske ved at reformere og nytænke den kommunale beskæftigelsesindsats, står der i aftaleteksten.
KL håber derfor, at netop nytænkning bliver mantraet for de politiske forhandlingerne, der nu skal i gang om at finde pengene. Derfor kommer KL med 5 forslag til områder, hvor der er et potentiale ved nytænkning og regelforenkling.
”I en tid med stigende arbejdsløshed og et øget fokus på opkvalificering finder vi det ulogisk, at man vil skære i beskæftigelsesindsatsen. Intentionerne i aftalen kan derfor kun realiseres, hvis man for alvor tør gøre op med den jungle af regler, der har martret området i årevis. Vi skal nytænke indsatserne, så vi kan prioritere indsatserne lige præcis dér, hvor det giver mest mening for den enkelte borger og har den største effekt på beskæftigelsen,” siger Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.
KL foreslår:
- Fjerne regler, der skaber bureaukrati uden at skabe værdi for borgere og virksomheder. Bl.a. ved at afskaffe reglerne om skærpet tilsyn og nedlægge de mange puljer på beskæftigelsesområdet.
- Ved forenklingen af beskæftigelsesindsatsen udestår stadig et stort potentiale bl.a. ved at forenkle proceskrav til jobsamtaler, herunder krav om kun at holde fysiske jobsamtaler
- Markant forenkling af krav til rehabiliteringsteamet – både vedr. hvor mange, der skal deltage på møderne, krav til hvilke sager der skal behandles af teamet samt større fleksibilitet i krav til anvendelse af lægeattester
- Reformering af seniorjobordningen – Ordningen har behov for at blive genbesøgt i lyset af, at arbejdsmarkedet er et andet i dag sammenlignet med, da ordningen blev indført. Herudover er der også gennemført flere ordninger målrettet seniorer, herunder seniorpensionsordningen og retten til tidlig pension.
- Målretning af anvendelse af vejledning og opkvalificering – den største post i beskæftigelsesindsatsen er udgifter til øvrig vejledning og opkvalificering på omkring 3,5 mia. kr. Der er derfor et potentiale ved at målrette indsatsen for tilbud på dette område. Det kan bl.a. ske ved gennemgribende forenkling de mange ordningerne vedr. uddannelse og opkvalificering, herunder styrke fokus på jobrettet opkvalificering.
”Da man reviderede beskæftigelsesloven for et par år siden, tog man ikke skridtet fuldt ud i forhold til at forenkle lovgivningen. For KL er det meget afgørende, at beskæftigelsesindsatsen kan tilrettelægges med udgangspunkt i den enkelte lediges og virksomhedernes behov. Samtidig har vi under coronakrisen gjort os rigtig gode erfaringer med virtuelle samtaler på de ledige og virksomhedernes præmisser. Tiden er nu moden til, at vi for alvor får fundet nogle kloge løsninger,” siger Thomas Kastrup-Larsen.
Information om KL
KL er interesseorganisation for de 98 kommunalbestyrelser og arbejder for, at kommunerne har de bedst mulige rammer til at prioritere velfærd og økonomi og til at udvikle kommunen lokalt. KL bidrager til – sammen med kommunerne – at videreudvikle det danske kommunestyre og lokaldemokrati. KL er samtidig arbejdsgiverorganisation og forhandler overenskomster for kommunernes ca. 500.000 ledere og medarbejdere.
Følg pressemeddelelser fra KL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KL
KL: Godt med lettere adgang til arbejdskraft udefra – vigtigt med fokus på integration i lokalsamfundet30.6.2025 11:48:35 CEST | Pressemeddelelse
KL bakker op om ny erhvervsordning, der skal gøre det lettere for danske arbejdspladser med overenskomst at rekruttere internationale medarbejdere. Samtidig understreger KL, at arbejdskraft udefra også skal integreres i lokalsamfundet.
KL: Kommissorium lægger de rette skinner til et nyt tilskuds- og udligningssystem17.6.2025 09:20:50 CEST | Pressemeddelelse
KL kvitterer for det nye kommissorium for Finansieringsudvalgets kommende arbejde med tilskuds- og udligningssystemet. Kommissoriet afspejler i høj grad de principper og hensyn, som en enig borgmesterkreds har spillet ind med.
Årets økonomiaftale fastholder sidste års sporskifte og giver mulighed for at udvikle velfærden27.5.2025 13:13:21 CEST | Pressemeddelelse
Økonomiaftalen for 2026 er på plads. Der kommer flere penge til at løfte velfærden og bygge og renovere rammerne omkring den. Det er en fortsættelse af det ønske om at udvikle velfærden, der blev søsat ved sidste års økonomiaftale. Det er helt nødvendigt for at gøre vores samfund mere robust og skabe tryghed i hverdagen.
Aftale om udmøntningen af beskæftigelsesreformen er på plads21.5.2025 18:16:17 CEST | Pressemeddelelse
Med aftalen om, hvordan beskæftigelsesreformen skal udmøntes, får kommunerne bl.a. mere tid til at finde de planlagte besparelser på beskæftigelsesindsatsen, og samtidig afsættes der flere midler til at klæde medarbejderne på til at skulle arbejde på en ny måde.
Ny psykiatriaftale får ros fra KL: Et vigtigt skridt mod en bedre hverdag for flere børn, unge og voksne19.5.2025 11:08:51 CEST | Pressemeddelelse
I KL glæder formand for Socialudvalget, Ulrik Wilbek, sig over den nye politiske aftale om en samlet 10-årsplan for psykiatrien. Særligt løftet af socialpsykiatrien og opbakningen til det lettilgængelige tilbud til børn og unge møder ros.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum