Aftale om udmøntningen af beskæftigelsesreformen er på plads
Med aftalen om, hvordan beskæftigelsesreformen skal udmøntes, får kommunerne bl.a. mere tid til at finde de planlagte besparelser på beskæftigelsesindsatsen, og samtidig afsættes der flere midler til at klæde medarbejderne på til at skulle arbejde på en ny måde.
Regeringen og KL har onsdag landet en aftale om, hvordan beskæftigelsesreformen skal føres ud i livet.
Aftalen giver kommunerne mere tid til at finde de besparelser på 2,7 mia. kr., som et bredt flertal i Folketinget har pålagt kommunerne.
Samtidig bliver der afsat flere midler til at klæde medarbejderne på til at skulle arbejde på en ny måde. Endelig er det på KL’s initiativ blevet aftalt, at der nedsættes et politisk implementeringsforum, og at KL og Beskæftigelsesministeriet vil samarbejde tæt om implementeringen.
”Beskæftigelsesreformen lægger op til et paradigmeskifte, som vi i kommunerne har kaldt på i rigtig mange år, og vi bakker derfor fuldstændig op om reformens ambitioner. Vi er meget tilfredse med, at det fortsat er kommunerne, som har hovedansvaret for beskæftigelsesindsatsen,” siger Steen Christiansen, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, og fortsætter:
”Men vi har hele vejen igennem været meget kritiske over for den store besparelse på 3 mia. kr., som Folketinget oprindeligt ville pålægge kommunerne samtidig med, at vi skal gennemføre så stor en omvæltning af indsatsen. Og derfor har vi også kvitteret for, at det blev reduceret fra de oprindelige 3 mia. kr. til 2,7 mia. kr. Nu skal reformen omsættes til virkeligheden, og det har været vigtigt for os i forhandlingerne med regeringen, at vi fandt en klog måde at gøre det på.”
Aftalen udmønter dermed den politiske aftale om en ny beskæftigelsesreform, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i starten af april.
”I forhandlingerne med regeringen har vi ikke kunnet ændre på præmissen for besparelsen, men jeg er tilfreds med, at vi har fået skabt mulighed for, at kommunerne kan bruge noget mere tid på at finde besparelserne. Og at der også kommer flere penge til at opkvalificere ledere og medarbejdere til at skulle arbejde på en helt ny måde. I kommunerne tager vi nu fat på at implementere den omfattende reform,” siger Steen Christiansen.
Fakta
Lempeligere indfasning af uspecificerede servicebesparelser:
Den tidligere planlagte ekstra besparelse på 100 mio. kr. i 2026 og 200 mio. kr. i 2027 udskydes. I stedet vil der ikke være sådanne besparelser i 2026. De vil først indfases med 100 mio. kr. i 2027 og 200 mio. kr. i 2028.
Ændret profil for besparelser på vejledning og opkvalificering:
Oprindeligt planlagt som en hurtig indfasning. Nu er besparelserne fordelt med 200 mio. kr. i 2026, 300 mio. kr. i 2027 og 400 mio. kr. i 2028 – det fuldt indfasede niveau.
Fremrykning og forhøjelse af pulje til opkvalificering:
KL har fået forhandlet den samlede pulje til opkvalificering af sagsbehandlere og ledere i kommunerne større, således at puljen øges fra 100 til 120 mio. kr., ligesom midlerne fremrykkes. Puljen fordeles nu med 30 mio. kr. i 2026, 45 mio. kr. i 2027 og 45 mio. kr. i 2028.
Etablering af implementeringsforum:
På KL’s initiativ er det aftalt, at der nedsættes et politisk implementeringsforum, og at KL og Beskæftigel-sesministeriet vil samarbejde tæt om implementeringen. Det skal sikre løbende opfølgning og understøtte en ansvarlig og koordineret gennemførelse af reformen.
Kontakter
KL's pressevagt
Tlf:33703333Links
Om KL
KL er interesseorganisation for de 98 kommunalbestyrelser og arbejder for, at kommunerne har de bedst mulige rammer til at prioritere velfærd og økonomi og til at udvikle kommunen lokalt. KL bidrager til – sammen med kommunerne – at videreudvikle det danske kommunestyre og lokaldemokrati. KL er samtidig arbejdsgiverorganisation og forhandler overenskomster for kommunernes ca. 500.000 ledere og medarbejdere.
Læs mere: www.kl.dk
Følg pressemeddelelser fra KL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KL
Ny psykiatriaftale får ros fra KL: Et vigtigt skridt mod en bedre hverdag for flere børn, unge og voksne19.5.2025 11:08:51 CEST | Pressemeddelelse
I KL glæder formand for Socialudvalget, Ulrik Wilbek, sig over den nye politiske aftale om en samlet 10-årsplan for psykiatrien. Særligt løftet af socialpsykiatrien og opbakningen til det lettilgængelige tilbud til børn og unge møder ros.
Ny kommunal digitaliseringsstrategi skal give stærkere velfærd19.5.2025 07:06:24 CEST | Pressemeddelelse
Med ambitiøse mål og fokus på AI, grøn omstilling og stærkere digital service vil kommunerne sammen løfte velfærd, sikkerhed og borgernes oplevelser med digitalisering i de kommende år.
Nyt KL-udspil: Vi skal styrke samfundets robusthed i en ustabil verden14.5.2025 07:08:03 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt udspil peger KL på, hvad der er brug for, hvis vi skal styrke vores samfunds robusthed og kriseberedskab i den nye ustabile sikkerhedspolitiske virkelighed. Fem anbefalinger viser vejen.
KL: Det lokale kriseberedskab skal prioriteres11.4.2025 13:07:21 CEST | Pressemeddelelse
Det er problematisk, at de statslige myndigheder stadig ikke kan fortælle kommunerne, hvilke krisescenarier de skal være forberedte på og i hvor lang tid. Mens man venter på svar, udsender KL derfor nu fem anbefalinger til kommunernes beredskabsplanlægning.
KL: Nyt nationalt risikobillede er en god start – nu skal det oversættes til lokal virkelighed10.4.2025 13:09:07 CEST | Pressemeddelelse
Nyt risikobillede giver os et godt overblik over truslerne. Men vi har brug for at få det oversat til den lokale virkelighed i kommunerne, lyder det fra KL-udvalgsformand. Risikobilledet understreger derudover behovet for investeringer i det lokale beredskab.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum