Deloitte

Danskerne siger nej til social dumping

Del
Seks ud af 10 mener, det er unfair konkurrence
Helena Barton
Helena Barton

København, 30. november 2015

Flertallet af danskere er klart imod, at udlændinge arbejder i Danmark til en løn, der ligger under det danske niveau. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte. Her siger hele 62 pct., at social dumping er unfair konkurrence, mens 12 pct. frygter for deres eget job.

”I 2015 har der været mange sager i medierne om social dumping, så det er ikke overraskende, at danskerne ser det som et overvejende negativt fænomen,” siger partner i Deloitte Helena Barton, der rådgiver virksomheder om risikostyring og social ansvarlighed.

Spørger man danskerne, hvem der har ansvaret for at bekæmpe social dumping er svaret både myndigheder, arbejdsgivere og fagforeninger.

”22 pct. synes, det primært er fagforeningernes ansvar at blæse til kamp mod social dumping. 26 pct. mener, det er myndighedernes ansvar, mens 27 pct. mener, at ansvaret ligger hos arbejdsgiverne. Derimod mener kun 3 pct., at det er medarbejdernes eget ansvar at sikre, at arbejdsforholdene er i orden,” siger Helena Barton.

Ifølge Helena Barton skyldes langt fra alle sager om social dumping, at virksomhederne bevidst omgår de danske arbejdsklausuler. Mange regelbrud skyldes alene, at man ikke har sat sig ordentligt ind i reglerne:

”Som arbejdsgiver bliver man enormt frustreret, når disse regelbrud sker, for ofte er det ikke intentionen. I stedet skyldes det, at man ikke har sat sig ordentligt ind i de ret komplicerede regler, vi har i Danmark. Så ender man med at skrive under på kontrakter eller indgå aftaler uden helt at have læst alt det, der står med småt,” siger hun.

Ud over at se social dumping som et samfundsproblem, er der er også en vis portion danskere, der frygter for deres eget job.

”Risikoen for social dumping er noget, vi er nødt til at tage alvorligt. I undersøgelsen svarer 12 pct. af danskerne, at de frygter, at deres job bliver overtaget af udlændinge, der er villige til at arbejde til en lavere løn. Det er ikke en stor andel, men i absolutte tal er det ret mange mennesker. For nogle af dem er frygten uden tvivl helt reel,” siger Helena Barton, som dog pointerer, at den frie bevægelighed inden for EU også kommer danskerne til gode:

”Vi må være indstillet på, at vi har fri bevægelighed af arbejdskraft i EU, og det kommer også mange danskere til gode. Så det kræver en saglig tilgang til emnet, og at vi ikke alene fokuserer på udenlandsk arbejdskraft. Der sker også fejl hos danske virksomheder.”

43 pct. af danskerne vil straffe social dumping med større bøder til arbejdsgiverne, mens kun 11 pct. tror på øget information.

Fakta:

Nogle udlændinge arbejder i Danmark til en løn, der ligger under det sædvanlige danske niveau. Hvilke af følgende udsagn er du mest enig i?

- Det er godt for den danske økonomi, da vi mangler arbejdskraft: 12 pct.

- Det har ingen betydning for den danske økonomi, men det er udlændingenes eget valg: 9 pct.

- Det er ikke godt for den danske økonomi, da det er unfair konkurrence: 62 pct.

- Andet/ved ikke: 18 pct.

Synes du, at det er acceptabelt, at danske arbejdsgivere ansætter danskere eller udlændinge til en løn, der er lavere end den overenskomstmæssige løn?

- Ja, i høj grad: 6 pct.

- Ja, i nogen grad: 6 pct.

- Ja, til en vis grad 8 pct.

- Nej, det er myndighedernes ansvar at sikre, at det ikke sker: 26 pct.

- Nej, det er fagforeningernes ansvar at sikre, at det ikke sker: 22 pct.

- Nej, det er arbejdsgivernes ansvar at sikre, at det ikke sker: 27 pct.

- Nej, det er medarbejdernes eget ansvar at sikre, at det ikke sker: 3 pct.

- Ved ikke: 3 pct.

Frygter du for, at dit eget job bliver overtaget af udlændinge, der skal have mindre i løn end dig?

- Ja: 12 pct.

- Nej: 85 pct.

- Ved ikke: 3 pct.

Hvis du var politiker og ville bekæmpe social dumping, hvad ville du så primært fokusere på?

- Flere myndighedskontroller: 15 pct.

- Forenkling af reglerne: 26 pct.

- Øget information: 11 pct.

- Større bøder til arbejdsgiverne: 43 pct.

- Ved ikke: 5 pct.

Tallene er baseret på i alt 1004 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.

Nøgleord

Kontakter

Helena Barton
Tlf. +45 30 93 68 13
hbarton@deloitte.dk

Billeder

Helena Barton
Helena Barton
Download
DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
Download

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html
Helena Barton er partner i Deloitte og ekspert i risikostyring og social ansvarlighed.

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye