3F

3F om trepart: Et stor skridt i den rigtige retning

Del

Den nye trepartsaftale om praktikpladser er et stort skridt på vejen mod flere faglærte, udtaler forbundsformand Per Christensen, 3F.

Erhvervsuddannelserne havde brug for nattens aftale og parternes forpligtelse til at gøre noget for de ca. 15.000 unge, der i dag mangler en praktikplads. Derfor er det ifølge 3Fs formand meget opløftende, at parterne har forpligtet sig på, at der fremadrettet skal skabes 8.000 til 10.000 flere praktikpladser.

- Vi står over for en enorm efterspørgsel på faglært arbejdskraft de kommende år – ikke mindst til den grønne omstilling. Derfor er det helt afgørende, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse fremover, og at de ca. 15.000, der i dag står uden praktikplads, finder vej til en. Det kræver, at virksomhederne opretter de nødvendige lærepladser. Vi får ikke flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne, hvis ikke de har en nogenlunde sikker garanti for, at de kan få en praktikplads som del af deres uddannelsesforløb. Den nye aftale er et solidt skridt på vejen mod denne ambition, men vi er ikke i mål, og der ligger stadig et stort arbejde foran os, siger Per Christensen, forbundsformand i 3F.

Han glæder sig især over, at virksomhedernes mulighed for at indgå korte aftaler fra 2022 som udgangspunkt bliver reduceret til en. Derudover er han tilfreds med, at skolepraktikydelsen bliver hævet for de elever, der ikke finder en praktikplads. Det kan nemlig bidrage til at mindske frafaldet på uddannelserne, fordi forskellen på lærlingelønnen og skolepraktikydelsen bliver mindre. Endelig glæder han sig over, at de paritetiske sammensatte faglige udvalg får en langt mere fremtrædende rolle i arbejdet med at skaffe flere praktikpladser.

- Vi gik til forhandlingerne med et reelt ønske om at tage mere ansvar for praktikplads-situationen, og det ønske er imødekommet. Det glæder mig, siger Per Christensen.

- Det lykkedes at få arbejdsgiverne til at anerkende ministerens ønske om, at 60 pct. af de unge skal have en praktikplads inden for de første 15 uger af deres grundforløb, og 80 pct. efter 20 uger. Nu bliver det primært et anliggende for erhvervsskolerne og Børne- og Undervisningsministeriet, siger Per Christensen.

Han ærgrer sig over, at man ikke kom længere i forhold til at styrke de økonomiske incitamenter til at oprette praktikpladser. Forbundsformanden påpeger samtidig at enhver forhandling i sidste ende er et kompromis, og at han er meget tilfreds med aftalen.

Per Christensen understreger, at forhandlingerne var historisk vigtige, da det er ved at være sidste udkald for at redde vekseluddannelses-princippet, hvor de unge skifter mellem skolebænk og fagligt arbejde i en virksomhed.

- Vi har alle – ikke mindst virksomhederne – et stort ansvar for at få uddannet den nødvendige arbejdskraft til det arbejdsmarked, vi ser ind i om 5, 10 eller 20 år. Uden kvalificeret arbejdskraft går vi glip af den velstandsstigning, der ligger i hele den grønne omstilling, og derfor skal der flere boller på suppen, siger Per Christensen.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum