35 million til forskning i fejlfrie programmer

Lars Birkedal har modtaget DKK 35,4 mio. Til at oprette og drive et internationalt førende grundforskningscenter i programverifikation over de næste seks år. Centret kommer til at beskæftiger 8 ph.d.-studerende og 7 postdocs. Forskningen i CPV vil bygge videre på Lars Birkedals seneste gennembrudsresultater inden for programverifikation i moderne software systemer. Software systemer er en integreret del af det moderne samfund, og softwarefejl og sikkerhedsbrud udgør både enorme omkostninger og risici. CPV udvikler nye matematisk-baserede modeller og logikker, der forbedrer sikkerheden i software systemer.
I konkurrence med 80 ansøgere er 11 tekniske og naturvidenskabelige forskere udvalgt til at være Villum Investigators, som tilsammen modtager 410 mio. kr. fra VILLUM FONDEN. ”Hver af de 11 kan noget særligt og lever i høj grad op til kravene til en Villum Investigator. De kan – om nogen – med nysgerrighed, talent, erfaring og evne til at samle dygtige forskere omkring sig etablere, udvikle og fastholde et internationalt forskningsmiljø og yde et væsentligt bidrag til teknisk og naturvidenskabelig forskning – og i sidste ende samfundet,” siger Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i VILLUM FONDEN.
De 11 nye Villum Investigators bliver fejret den 2. maj 2019 ved en ceremoni i Villum Window Collection i Søborg med deltagelse af blandt andre uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og Villum Kann Rasmussen professor Jens Kehlet Nørskov.
Om Lars Birkedal: Lars Birkedal (47), Ph.D. fra Carnegie Mellon University (USA), er en anerkendt professor i datalogi fra Aarhus Universitet, hvor han er leder af forskningsgruppen Logic and Semantics. I 2017 blev Lars Birkedal udnævnt til ACM-fellow, og i 2016 blev han valgt som medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. I 2015 modtog han EliteForsk-prisen fra Forskningsministeriet. Privat bor Lars i Risskov sammen med sin kone og to børn. Yderligere information på: www.cs.au.dk/~birke
Om Villum Investigator Programme
- Villum Investigator Programme er for den erfarne og internationalt anerkendte forsker, som kan yde et afgørende bidrag til det tekniske og naturvidenskabelige felt på et dansk universitet.
- En bevilling er op til 40 mio. kr. og løber i seks år. Efter en periode er det muligt at søge programmet igen i åben konkurrence med andre ansøgere.
- Programmet annonceres hvert andet år. Det er anden gang, at fonden bevilger midler til Villum Investigators. Næste gang er i 2021.
- Fonden modtog i alt 80 ansøgninger til programmet, heraf var fem ansøgninger fra kvinder.
- 28 ud af de 80 ansøgere gik videre til fagfællebedømmelser og interview.
Nøgleord
Kontakter
Professor Lars Birkedal
Institut for Datalogi, Aarhus Universitet
birkedal@cs.au.dk
23838546
Billeder
Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet uddanner bachelorer og kandidater i datalogi og IT produktiudvikling. Instituttets forskere arbejder både med teoretisk og anvendelsesorienteret datalogi.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
International anerkendelse til Aarhus-forskere: RNA-forskning i raketfart17.6.2025 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RNA-forskningen i Aarhus får et markant løft. To forskere fra samme institut og forskningsmiljø er netop hver blevet tildelt en af Europas mest prestigefyldte forskningsbevillinger – en sjældenhed, som vidner om både faglig tyngde og strategisk potentiale i den aarhusianske forskning.
Aarhus-forskere får millionløft til forskning i fertilitet og molekylærbiologi12.6.2025 11:06:19 CEST | Pressemeddelelse
Tre forskningsprojekter ved Aarhus Universitet modtager tilsammen over 30 mio. kr. i støtte til at forstå, hvorfor graviditet nogle gange mislykkes, hvordan miljøforurening påvirker reproduktion, og hvordan molekylære mekanismer styrer cellers funktion. Bevillingerne understreger betydningen af grundforskning med klare perspektiver for fremtidens sundhedsindsatser.
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
Erhvervskandidatuddannelse skal tiltrække og fastholde flere internationale IT-talenter31.1.2025 09:25:00 CET | Pressemeddelelse
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 3.032.900 kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til projektet Work And Study Programme in Computer Science. Projektet skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen af internationale IT-talenter gennem erhvervskandidatordningen i datalogi (Computer Science) og bidrage til at imødekomme den store mangel på IT-specialister i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum