Velliv Foreningen

2.7 millioner i støtte: Forskere skal undersøge om mindfulness kan forhindre stress i virksomheder

Del

Kan mindfulness fremme mental sundhed og forhindre stress på arbejdspladsen? Det er hovedspørgsmålet i et nyt forskningsprojekt, som Velliv Foreningen støtter med over 2.7 millioner kroner.

Det er efterhånden slået fast, at stress er et folkesundhedsproblem og koster samfundet flere milliarder årligt. Hvad der langt fra et slået fast er, hvordan vi forhindrer, at folk ender i stress og mistrivsel.

Det ønsker Aarhus Universitet (AU) og Syddansk Universitet (SDU) – ledet af Dansk Center for Mindfulness på AU - gøre noget ved. De to universiteter vil undersøge, om mindfulness kan være et aktivt redskab til forebyggelsen af stress blandt ledere og medarbejdere rundt omkring i de danske virksomheder.

Forskningsprojektet inkluderer fire små og mellemstore virksomheder fra forskellige brancher, som bliver tilbudt et undervisningsforløb om mental sundhed, stress og mindfulness samt et 10 uger langt mindfulnessprogram baseret på Mindfulness-Baseret Stress Reduktion (MBSR).

På sigt håber projektansvarlig Lise Juul fra Dansk Center for Mindfulness og hendes forskerkolleger, at resultaterne fra projektet kan bruges bredt og være med til at forebygge stress og mistrivsel på arbejdspladsen.

”Videnskabelige undersøgelser viser, at mindfulnessprogrammet MBSR har effekt på trivsel, stress og symptomer på angst og depression. Hidtil har det dog ikke været ret meget anvendt i sammenhæng med private virksomheder. Det ønsker vi at implementere med dette projekt,” siger hun.

Forskningsprojektet har fået over 2.7 millioner kroner i støtte fra Velliv Foreningen, der arbejder for at fremme mental sundhed og trivsel i arbejdslivet. Programchef Lars Bo Pedersen fra Velliv Foreningen forklarer, at hovedårsagen til støtten er projektets potentiale til at udvikle ny viden og give konkrete værktøjer til at tackle arbejdsrelateret stress på tværs af virksomheder.

”Vi ønsker at skabe overskud i livet blandt danskerne, og et godt arbejdsliv er en af de vigtigste faktorer til at gøre det. Derfor støtter vi projekter, der fremmer den mentale sundhed i arbejdslivet. Vi ser frem til at følge forskernes arbejde, herunder om det ender med at kunne give ledere og medarbejdere på de danske arbejderpladser nogle gode værktøjer til at tackle stress,” siger han.

Forskningsprojektet med navnet ’Implementering af tilpasset Mindfulness-Baseret Stress Reduktion i private virksomheder’ er påbegyndt i år og forventes afsluttet sidst i 2021.

Om Velliv Foreningen: Skaber overskud i livet
Velliv Foreningen arbejder for, at flere danskere får et godt liv med overskud.

Alle vores 350.000 medlemmer ejer pensionsselskabet Velliv. Som kunde hos Velliv er man automatisk medlem af Velliv Foreningen.

I de år, hvor der er overskud af Velliv Foreningens investeringer, udbetaler vi bonus til medlemmerne og støtter projekter, der fremmer den mentale sundhed i arbejdslivet. Midlerne kan søges af alle virksomheder, foreninger og organisationer.

Som medlem af Velliv Foreningen har man mulighed for at deltage i medlemsaktiviteter, stemme til valgene og stille op til vores repræsentantskab, der vælger bestyrelsen og beslutter fordelingen af overskuddet.

Om projektet
Stress er et stigende folkesundhedsproblem og kan påvirke arbejdsmiljøet på arbejdspladserne i en negativ retning. Blandt andet estimeres det, at arbejdsrelateret stress koster samfundet mellem 2,3 og 14,7 mia årligt.

Dette forskningsprojekt vil derfor implementere og afprøve, hvorvidt Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR) som værktøj kan fremme mental sundhed på arbejdspladser. Undersøgelsen er bygget op om tre formål:

(1) At udvikle og beskrive en replicerbar intervention til private virksomheder baseret på MBSR-interventionen.

(2) Udførelse af en procesevaluering i fire private virksomheder, hvor implementeringen af programmet evalueres og virkningsmekanismer i processen undersøges.

(3) At evaluere ændringer i relevante outcome omkring potentialet for bedre mental sundhed og bedre psykisk arbejdsmiljø i virksomhederne.


MBSR er et interventionsprogram, der har vist dokumenteret effekt på livskvalitet, stress og symptomer på angst og depression. Evidensen peger endvidere på, at interventions- programmet vil kunne påvirke og forbedre interpersonelle relationer og dermed skabe et arbejdsmiljø med færre potentielle stressfaktorer.

Nøgleord

Kontakter

Projektansvarlig

Lise Juul, MPH, ph.d., lektor
Dansk Center for Mindfulness
Aarhus Universitet
lise.juul@clin.au.dk

Samarbejdspartner

Eva Gemzøe Mikkelsen, psykolog, ph.d., lektor
Institut for Psykologi
Syddansk Universitet
egmikkelsen@health.sdu.dk

Kontakt til Velliv Foreningen

Kommunikationskonsulent Nicolaj Truelsen
42669543
nit@vellivforeningen.dk

Information om Velliv Foreningen

Velliv Foreningen
Velliv Foreningen
Lautrupvang 10
2750 Ballerup

22 60 07 12https://www.vellivforeningen.dk/
Vi skaber overskud i livet

I Velliv Foreningen arbejder vi for, at flere danskere får et godt liv med overskud.

Alle vores 350.000 medlemmer ejer pensionsselskabet Velliv. Som kunde hos Velliv er man automatisk medlem af Velliv Foreningen.

I de år, hvor der er overskud af Velliv Foreningens investeringer, udbetaler vi bonus til medlemmerne og støtter projekter, der fremmer den mentale sundhed i arbejdslivet. Midlerne kan søges af alle virksomheder, foreninger og organisationer.

Som medlem af Velliv Foreningen har man mulighed for at deltage i medlemsaktiviteter, stemme til valgene og stille op til vores repræsentantskab, der vælger bestyrelsen og beslutter fordelingen af overskuddet.

Læs mere om Velliv Foreningen her.

Følg pressemeddelelser fra Velliv Foreningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Velliv Foreningen

Forskere vil undersøge hvordan COVID-19-krisen påvirker arbejdsfællesskabet og den mentale sundhed i private virksomheder17.4.2020 07:00:00 CESTPressemeddelelse

D. 11 marts blev arbejdslivet og livet ændret natten over. I over en måned har mange arbejdet hjemmefra, mens andre møder ind til en helt ny hverdag på jobbet. Nyt forskningsprojekt undersøger, hvordan den ekstraordinære situation påvirker arbejdsfællesskabet og mental sundhed hos ledere og medarbejdere i private virksomheder. Velliv Foreningen støtter projektet med 2,5 mio. kr., og allerede til efteråret er forskerne klar med konkrete værktøjer til virksomhederne.

Velliv Foreningen opretter akutpulje: Støtter lokale indsatser for mental sundhed3.4.2020 07:00:00 CESTPressemeddelelse

Velliv Foreningen etablerer en akutpulje på 10 mio. kr. til indsatser for mental sundhed i civilsamfundet og i mindre virksomheder. Eksisterende og nye indsatser, som behøver hjælp på grund af coronakrisen, kan fra i dag søge og få op til 50.000 kr. Der er hårdt brug for en håndsrækning til mindre virksomheder, foreninger, engagerede borgere og civilsamfundsinitiativer under coronakrisen. Det mærker Velliv Foreningen, der har modtaget flere forespørgsler på støtte fra et nødlidende civilsamfund. Derfor opretter Velliv Foreningen nu en akutpulje på 10 mio. kr. til civilsamfundsinitiativer og mindre virksomheder, så de kan fortsætte, genstarte eller påbegynde aktiviteter, der styrker mental sundhed i lokalsamfundet under og efter coronakrisen. Foreningen arbejder normalt for at fremme mental sundhed i arbejdslivet og lokalt via støtte til virksomheder, lokalindsatser og forskning. Ifølge formand for Velliv Foreningen, Peter Gæmelke, er det derfor oplagt at række en hånd ud, så for eksemp

Stemmerekord i Region Sjælland: Her er Velliv Foreningens nye repræsentantskab11.3.2020 13:24:52 CETPressemeddelelse

Medlemmerne af Velliv Foreningen i Region Hovedstaden og Region Sjælland har nu valgt 24 medlemmer, som fremover skal sidde i Velliv Foreningens repræsentantskab. Sjællænderne satte stemmerekord. Engagement blev kendetegnet for det netop overståede valg i Velliv Foreningen i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Først i form af 56 engagerede kandidater, der stillede op til repræsentantskabet, og efterfølgende i form af en stor stemmeaktivitet i forhold til samme valg i de to regioner i 2016. Region Sjælland satte stemmerekord for alle valg i alle regioner. 12,1 % af medlemmerne stemte, hvilket er en stigning på 2 procentpoint i forhold til seneste valg i regionen. Også Region Hovedstadens medlemmer var flittige. Her stemte 9,8% af medlemmerne, hvilket er en stigning på 1 procentpoint i forhold til sidste gang. Resultatet glæder formand for Velliv Foreningen, Peter Gæmelke, da det øger opbakningen til foreningens arbejde. ”Det er medlemmerne, der sætter retningen for Velliv Foreningens

Forskningsprojekt med millionstøtte skal bekæmpe stress i daginstitutioner27.2.2020 06:30:00 CETPressemeddelelse

Det er vigtigt at have fokus på god mental sundhed og udvikle redskaber til at håndtere stress for medarbejdere i daginstitutioner. Sådan lyder meldingen fra et forskerhold, der har fået 2.6 millioner kroner i støtte fra Velliv Foreningen til at sørge for netop det. Ledere og medarbejdere i daginstitutioner skal klædes på med konkrete værktøjer, så de bedre kan håndtere stress. Det mener det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som vil udvikle forebyggelsesmetoder og redskaber mod arbejdsrelateret stress i daginstitutioner. Projektet skal være med til at løse udfordringen om, at medarbejdere i daginstitutioner har et højere niveau af stress end gennemsnittet for lønmodtagere. Annette Meng, der er projektleder fra NFA, mener, at projektet rummer stort potentiale. ”Først og fremmest handler det om at give ledere og medarbejdere nogle konkrete værktøjer som kan bruges som hjælp til selvhjælp i arbejdet med at øge den mentale sundhed. På længere sigt håber vi, at redskaberne

160.000 danskere skal til valg i Velliv Foreningen: Stemmer om indflydelse på danskernes mentale sundhed25.2.2020 08:00:00 CETPressemeddelelse

160.000 danskere i Region Hovedstaden og Region Sjælland kan fra i dag og indtil d. 9. marts stemme og få indflydelse på blandt andet danskernes mentale sundhed. Det sker, fordi Velliv Foreningen, der arbejder for at fremme danskernes mental sundhed, afholder valg. Hvilke projekter, der fremmer mental sundhed for danskerne, skal støttes? Hvor mange penge skal der gå til det, og hvor meget skal der udbetales i bonus til medlemmerne? Det er nogle af de centrale spørgsmål, som medlemmerne af Velliv Foreningen i Region Hovedstaden og Region Sjælland skal stemme om fra i dag og senest d. 9 marts. Foreningen, der ejer pensionsselskabet Velliv, afholder nemlig valg til repræsentantskabet i Region Hovedstaden og Region Sjælland, som 56 personer stiller op til. Bor man i en af de to regioner, og er man kunde hos Velliv, der har ca. 350.000 kunder, er man automatisk medlem af Velliv Foreningen og kan derfor stemme. Det har stor betydning, at man som medlem gør sin stemme gældende, forklarer Pete

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum