2. redegørelse til Sundhedsstyrelsen om ventetid for patienter med mave- og tarmkræft
Siden regionen blev bekendt med at patienter med mave- og tarmkræft har ventet for længe på behandling, har regionens hovedfokus har været at sikre behandling indenfor 14 dage (de maksimale ventetider) til de patienter med mave- og tarmkræft, der lige nu har behovet.
23. marts afleverede Region Midtjylland 1. redegørelse til Sundhedsstyrelsen om håndtering af patienter med fremskreden tarmkræft på Aarhus Universitetshospital (AUH).
I dag fulgte 2. redegørelse (vedhæftet)
Kapacitet til at behandle flere hurtigere
Redegørelsen til Sundhedsstyrelsen fortæller, at Aarhus Universitetshospital har indgået aftaler med andre hospitaler om at hjælpe, så AUH hurtigere kan tilbyde patienter med mave- og tarmkræft en operationstid.
Hjælpen kommer fra regionshospitalerne i Gødstrup, Randers og Horsens, samt Aalborg Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Rigshospitalet og Herlev Hospital. Disse tiltag sammen med en række yderligere langsigtede tiltag skal nedbringe og fastholde en kortere ventetid.
Højt specialiserede HIPEC-operation kan kun udføres på AUH i Danmark. Ventede HIPEC-patienter kan tilbydes hurtigere behandling på Uppsala Universitetshospital i Sverige eller HCA Wellington Hospital i London.
Mave- og Tarmkirurgi, Aarhus Universitetshospital, har kontaktet de patienter, der aktuelt står til at vente i mere end 14 dage på deres kræftbehandling. Det er sket for at sikre, at de blev tilbudt mulighed for at vælge hurtigere behandling på et andet hospital i ind- eller udland. Samt at de er informeret korrekt om deres patientrettigheder.
Flere initiativer skal sikre rettidig kræftbehandling
Regionsrådet vedtog 5. april syv konkrete intiativer, der skal styrke behandlingen af kræft i Region Midtjylland. Planen skal bl.a. sikre den nødvendige kapacitet til at behandle de patienter, der lige nu venter for længe, samt åbenhed om kapacitetsudfordringer og bedre information til ledelser og regionsråd om kapacitetsudfordringer.
Indenrigs- og sundhedsministeriet har 24. marts offentliggjort en national genopretningsplan for kræftområdet. Handleplanen med fem initiativer skal bl.a. forbedre indberetninger til sundhedsmyndigheder og sikre, at reglerne om patientrettigheder og erstatningsvejledning overholdes.
Desuden nedsætter ministeren en national taskforce, der skal følge genopretningen af kræftområdet tæt.
Region Midtjylland har efter aftale med Sundhedstyrelsen indsendt en amodning om, at styrelsen udarbejder en faglig gennemgang af HIPEC-operationer med henblik på at vurdere behovet for yderligere godkendelser i Danmark.
40 patienter er vejledt i at søge erstatning
I alt 40 patienter kan i perioden fra september 2022 til marts 2023 have fået forkert information om, at de ville miste deres planlagte operationstid, hvis afdelingen skulle undersøge, om de kunne få hurtigere behandling i udlandet.
Region Midtjylland har derfor vejledt disse 40 kræftpatienter, der alle var indstillet til HIPEC-operation, i at søge erstatning ved Patienterstatningen.
Alle 40 omfattede patienter har fået direkte besked af regionen via Digital Post (eller per brev hvis fritaget for Digital Post).
Hvis man formoder, at man har ret til erstatning, kan man til enhver tid anmelde en sag til Patienterstatningen. Man behøver således ikke vente på besked fra regionen.
Læs om hvordan man kan søge erstatning ved Patienterstatningen (link https://patienterstatningen.dk/soeg-erstatning )
Fakta
- Region Midtjyllands hovedfokus har siden 20. marts været at sikre behandling indenfor 14 dage (de maksimale ventetider) til de patienter med mave- og tarmkræft, der lige nu har behovet.
- Aarhus Universitetshospital har indgået aftaler med andre hospitaler om at hjælpe, så AUH hurtigere kan tilbyde patienter med mave- og tarmkræft en operationstid.
- 40 patienter kan, i en periode fra september 2022 til marts 2023, have fået forkert information under deres behandling på Mave- og Tarmkirurgi, Aarhus Universitetshospital.
- Region Midtjylland har vejledt 40 kræftpatienter, der alle var indstillet til HIPEC-operation, i at søge erstatning ved Patienterstatningen.
Alle omfattede patienter har fået direkte besked via Digital Post (eller per brev hvis fritaget for Digital Post). - Hvis man formoder, at man har ret til erstatning, kan man til enhver tid anmelde en sag til Patienterstatningen.
- Regionsrådet vedtog 5. april syv konkrete intiativer, der skal styrke behandlingen af kræft i Region Midtjylland.
Kontakter
Helene Bilsted ProbstKoncerndirektør
Sekretær for Helene Bilsted Probst: Hanne Paag, tlf. 7841 0041 / Hanne.paag@stab.rm.dk
Pressevagten(Hverdage kl. 6-18, weekender kl. 8-16. Helligdage lukket. Bemærk, at der ikke kan sendes SMS'er til nummeret)
Tlf:7841 0666presse@rm.dklink.rm.dk/PressevagterHospitalerBilleder
Vedhæftede filer
Links
Information om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Ny lægefaglig direktør til Regionshospitalet Horsens20.12.2024 11:39:27 CET | Pressemeddelelse
Kim Houlind bliver lægefaglig direktør på Regionshospitalet Horsens fra 1. februar 2025.
Region Midtjylland støtter partnerskaber i kulturlivet med 6 mio. kroner19.12.2024 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
14 forskellige kulturprojekter modtager i alt seks mio. kroner fra Region Midtjyllands kulturudviklingspulje. Fælles for dem alle er, at de skabes i samarbejde mellem kulturinstitutioner på tværs af kommunegrænser.
Borgere får hurtigere genoptræning efter hjertesygdom19.12.2024 07:29:54 CET | Pressemeddelelse
Aftale mellem Region og kommuner sikrer flere borgere med hjertesygdom hurtigere start på fysisk genoptræning.
Ekstra kræftpenge skal bruges på kvalitet, kapacitet og nyt udstyr19.12.2024 07:01:00 CET | Pressemeddelelse
Regionsråd fordeler 24 mio. statslige kr. til at løfte kræftbehandlingen på alle hospitaler
Ditte Fredensborg udtræder af regionsrådet og afløses af Elvin Hansen18.12.2024 15:58:12 CET | Pressemeddelelse
Af arbejdsmæssige årsager har Ditte Fredensborg (S) søgt om lov til at udtræde af regionsrådet ved årets udgang. Hun afløses af partifællen Elvin Hansen
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum