”Det er det vilde vesten”: Ny rapport viser store problemer med kommunale døgntilbud
Der er enorm forskel på kvaliteten og ofte er der ikke styr på medicinen i de midlertidige døgnophold, som ældre og skrøbelige borgere ofte henvises til, når de udskrives fra hospitalet. Det kan have alvorlige konsekvenser for patienterne og derfor håber forskerne bag ny rapport, at der rettes op på det, når der forhandles om de nye sundhedsråd.

En vigtig del af vores sundhedsvæsen er overset, mangler retning og lider under massive problemer. Det konkluderer en ny rapport fra DTU og SDU om de midlertidige døgnophold, der giver et kritisk opråb til de igangværende forhandlinger om de nye sundhedsråd.
Midlertidige døgnophold er sengepladser, der skal få overgangen mellem hospital og kommune til at glide nemmere. Det er her de patienter ender, der er for raske til at være indlagt på hospitalet, men for syge til at komme hjem. Typisk er det ældre og ganske svage borgere, der har mange følgesygdomme, kroniske lidelser og komplikationer og derfor har brug for pleje, monitorering eller genoptræning.
”Vi har jo en forventning om, at der er lige sundhed for alle i vores sundhedsvæsen – men sådan er det ikke på de midlertidige døgnophold,” siger Kasper Edwards, lektor på DTU.
Ingen styring og retning
Alligevel er det et tilbud, der er vokset drastisk – fra ganske få pladser for 20 år siden til 3.800 sengepladser i dag fordelt på samtlige kommuner. Ikke desto mindre er der meget begrænset viden om området og derfor har forskerne gennem fire forskellige forskningsprojekter gransket de midlertidige døgnophold i 16 kommuner. Og de afslører store forskelle.
Nogle steder kan de midlertidige døgnophold minde om et hospital, mens det andre steder kan være en fløj på et nedlagt plejehjem uden medicinsk udstyr og ikke meget andet end en seng.
”Problemet er, at vi har en kæmpe del af sundhedsvæsnet, som lever i skyggen og udvikler sig uden nogen form for central styring og retning. Konsekvensen er, at det lidt er det vilde vesten, hvor der er enorm forskel på kvaliteten,” siger Kasper Edwards.
Ser man på liggetiden og på hvor mange borgere, der bliver genindlagt på hospitalet, er der også store udsving. Derudover dør næsten 40% af patienterne inden for et år efter de har haft et midlertidigt døgnophold og derfor bliver det i praksis en form for hospice.
”Det er tænkt som et rehabiliteringssted, der er midlertidigt og så skal folk hjem. Men det strider imod, at borgerne ofte er så syge, at rehabiliteringspotentialet for dem er ikke-eksisterende,” siger Kasper Edwards.
Får ikke den rette medicin
Rapporten afslører også alvorlige problemer med håndteringen af patienternes medicin. I 83% af tilfældene stemmer oplysningerne i patientens medicinjournal (Det Fælles Medicinkort) ikke overens med den medicin, de har fået med fra hospitalet, og det øger risikoen for fejl.
”Når patienterne bliver udskrevet fra hospitalet, er det et tidspunkt, hvor der ofte er pres på og derfor får hospitalet ikke altid ajourført medicinen med det samme. Det betyder, at personalet i de midlertidige døgnophold skal bruge lang tid på at dobbelttjekke oplysningerne og det kan nogle gange tage flere dage at skabe klarhed. Konsekvensen kan være, at borgeren ikke får den rette medicin eller får for meget medicin og derfor bliver genindlagt,” siger Anton Pottegård, professor på SDU.
Brug for fælles standarder
Dansk Selskab for Geriatri, Dansk Selskab for Almen Medicin og Dansk Selskab for Palliativ Medicin modtager rapporten med bekymring.
”Rapporten understreger de alvorlige udfordringer, vi står overfor i forhold til de midlertidige døgnophold. Der er alt for stor variation, ingen faglig konsensus og en lovgivning, som på ingen måde er tidssvarende eller dækkende. Vi er simpelthen nødt til at gøre det bedre, så vores ældre medmennesker får den bedst mulige pleje baseret på, hvad den enkelte har af ønsker og behov – ellers er konsekvensen under- og overbehandling,” siger Martin Schultz, forperson i Dansk Selskab for Geriatri.
I dag drives de midlertidige døgnophold af kommunerne, men det kommer til at ændre sig med sundhedsreformen, hvor der skal etableres sundhedsråd, som regioner og kommuner i fællesskab skal udvikle. Forskerne håber, at rapporten vil være et indspark i forhandlingerne, der kan føre til standardisering af de midlertidige døgnophold og investering i medarbejderkompetencer for at sikre ensartet og høj kvalitet i plejen.
”Hvis man laver en kvalitetsstandard på de midlertidige døgnophold, så er det også nemmere at uddanne personale og lave processer der sikrer, at man lever op til den standard,” siger Kasper Edwards.
Læs hele rapporten her.
Kontakter
Kasper EdwardsLektorDTU Engineering Technology
Tlf:22256320kaed@dtu.dkAnton PottegårdProfessorSyddansk Universitet
Tlf:28913340apottegaard@health.sdu.dkDTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Biogødning baseret på svampe og bakterier skal gøre den globale fødevareproduktion både bæredygtig og billig2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal gøre op med vores afhængighed af kunstgødning og samtidig hjælpe bioteknologiindustrier på vej i det globale syd. Initiative for Biofertilizer Innovation and Science (IBIS) er støttet med samlet 215 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation.
Anerkendt forsker med internationalt udsyn i spidsen for nyt bioteknologisk initiativ26.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den hollandske professor Luuk van der Wielen er ansat som direktør for det nye bioteknologiske initiativ på DTU: ’Novo Nordisk Foundation Biotechnology Research Institute for the Green Transition’, BRIGHT. Samtidig er han udnævnt som professor i bæredygtig bio-økonomisk udvikling.
DTU rykker frem på ranglister over verdens bedste universiteter20.6.2025 11:16:55 CEST | Pressemeddelelse
Fremgang på to internationalt anerkendte ranglister afspejler DTU’s strategiske indsats for at styrke sin internationale synlighed og forskningsmæssige gennemslagskraft.
Ny institutdirektør på DTU Kemiteknik17.6.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Anne Ladegaard Skov vil have fokus på at få forskningsidéer ud og gøre gavn i samfundet.
Stop for giftig kemi fra skibe i kystnære områder17.6.2025 10:11:25 CEST | Pressemeddelelse
DTU-forskning bidrager til ny lovgivning mod udledning af tjærestoffer og tungmetaller fra skibes røggasvand, såkaldt scrubbervand.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum