DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Biogødning baseret på svampe og bakterier skal gøre den globale fødevareproduktion både bæredygtig og billig

Del

Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal gøre op med vores afhængighed af kunstgødning og samtidig hjælpe bioteknologiindustrier på vej i det globale syd. Initiative for Biofertilizer Innovation and Science (IBIS) er støttet med samlet 215 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation.

Ved hjælp af store eksperimenter skal IBIS skabe en dyb forståelse for, hvordan mikroorganismer opfører sig under forskellige forhold. Alle data bliver frit tilgængelige. Foto: Rasmus J. N. Frandsen.
Ved hjælp af store eksperimenter skal IBIS skabe en dyb forståelse for, hvordan mikroorganismer opfører sig under forskellige forhold. Alle data bliver frit tilgængelige. Foto: Rasmus J. N. Frandsen.

En voksende verdensbefolkning har behov for en voksende fødevareproduktion. Og fremtidens fødevarer er nødt til at blive produceret mere bæredygtigt og skånsomt for miljøet, end det er tilfældet i dag.

Derfor skal det nye Initiative for Biofertilizer Innovation and Science (IBIS) finde løsninger på netop de udfordringer ved hjælp af såkaldt mikrobiel biogødning, som også kaldes ’biofertilizer’.

Det dækker over mikroorganismer som svampe og bakterier, der hjælper planter med at optage næringsstoffer fra jorden. Og mikrobiel biogødning har en lang række fordele i forhold til den kunstgødning, der benyttes i dag, siger lektor på DTU Bioengineering, Rasmus J. N. Frandsen, som bliver leder af initiativet:

”Nogle mikroorganismer kan gøre næring, som er bundet i jorden tilgængelig for planter, mens andre kan omdanne kvælstof fra luften til ammonium, som planterne kan optage. Samtidig kan mikroorganismerne produceres lokalt og med et langt mindre energiforbrug end kunstgødning, hvilket gør dem både billigere og mere bæredygtige.”

Vi mangler viden og fri data

Den største forhindring for, at mikrobiel biogødning kan bruges i industriel skala på globalt plan, er, at der mangler offentligt tilgængelige data og viden om, hvordan mikroorganismerne opfører sig under forskellige markforhold, hvordan man kan dokumentere deres egenskaber og hvordan forskellige produktionsmetoder påvirker deres effektivitet.

Derfor skal partnerinstitutionerne i projektet, som kommer fra Danmark, Indien og Sydafrika, sammen lave enorme, standardiserede eksperimenter, der kan skabe de meget store datasæt og den dybere forståelse, som er forudsætningen for at begynde en egentlig produktion af mikrobiel biogødning.

”Hver partner ligger inde med unik viden og unikke ressourcer, som tilsammen gør os i stand til at skrive en kogebog om, hvordan man udvikler mikrobiel biogødning. Formålet med initiativet er ikke at sælge gødning, men at leverer opskrifterne og datasættene, som gør andre i stand til at oprette lokale produktioner i hele verden. Og kogebogen bliver gratis, forstået på den måde, at al den data, vi skaber, bliver frit tilgængeligt,” forklarer Rasmus J. N. Frandsen om partnerne og deres mission.

Kommer små og store landbrug til gode

Med stærke forskningsgrupper i både Danmark, Indien og Sydafrika, får IBIS en unik mulighed for at bidrage med den viden om mikrobiel biogødnings biologi, produktion og performance på markerne, som mangler i dag.

Dermed understøtter IBIS Novo Nordisk Fondens arbejde for at støtte samfundet i den grønne omstilling, siger Claus Felby, Vice President for Agri-Food hos Novo Nordisk Fonden.

”IBIS er et vigtigt skridt i retning af at fremme højtydende bæredygtigt landbrug ved at skabe grundlaget for pålidelige mikrobielle biogødningsløsninger, der kommer både små landmænd og store landbrugsbedrifter over hele verden til gode.”

FAKTA

IBIS er støttet med i alt 215 millioner kroner over fem år af Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation.

Partnerne i initiativet er:

  • DTU
  • Københavns Universitet
  • Aarhus Universitet
  • Tamil Nadu Agricultural University (Indien)
  • Council for Scientific and Industrial Research (Sydafrika)

DTU er førende indenfor forskning i bioteknologi og blev i 2022 vurderet til at være det tredjebedste universitet i verden på feltet af Shanghai Rankings.

IBIS har hovedsæde på DTU Bioengineering og ledes af lektor Rasmus J. N. Frandsen.

Kontakter

DTU - Danmarks Tekniske Universitet

DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.

Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye