Dansk forskning i droner og AI bliver nu opskaleret
Droner uden GPS-styring, 3D-print af militærudstyr, satellit-overvågning af Arktis fra rummet, udvikling af AI-styret cybersikkerhed og mange andre opfindelser.
Det går pengene til, når Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC) for andet år i træk fordeler 32 millioner kroner til danske forskere og udviklere.

Mens Forsvaret er i fuld gang med indkøb af tungt materiel for at styrke Danmarks kampkraft, skaber danske forskere og udviklere fremtidens generationer af forsvars- og sikkerhedsteknologier.
Det arbejde får nu en saltvandsindsprøjtning i form af 32 millioner kroner fra Finanslovens forskningsreserve, som Nationalt Forsvarsteknologisk Center fordeler for anden gang til udvalgte forsknings- og udviklingsprojekter på danske universiteter og GTS-institutter (Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter).
NFC har modtaget i alt 50 projektforslag til en samlet værdi af 133 millioner kroner.
I samarbejde med Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) samt Forsvarskommandoen er 15 projekter blevet udvalgt til at modtage midler. Enten til opstart af ny forskning eller videreudvikling af eksisterende projekter.
Her er et udpluk af de projekter, der har modtaget NFC-midler:
- Forbedring af luftdroners effektivitet i fjendtlige miljøer uden bl.a. GPS-dækning.
- Autonome, digitale efterretningssystemer til tidlig opfangelse af mønstre for at opdage fx russiske informationstrusler.
- VR-simulationsystemer til træning og uddannelse af personel i Søværnet.
- Analyse af multiresistente bakteriestammer fra krigsrelaterede, ikke-helende sår og udvikling af en digital platform for at overvåge soldatens sundhedstilstand.
- Satellitbaseret overvågning og understøttelse af drone-operationer omkring Arktis.
NFC er med til at drive dansk forskning og udvikling i en retning, som understøtter Forsvaret, mens man sørger for, at det kan skaleres til et kommercielt marked i et tæt samarbejde med virksomhederne.
Det langsigtede mission er at sikre, at danske aktørere kan levere stadigt mere avancerede og sofistikerede produkter til både Forsvaret samt Europas voksende marked for forsvar og sikkerhed.
Direktør i Nationalt Forsvarsteknologisk Center, Lars Bo Larsen, understreger den voksende interesse for også dansk forsvarsteknologisk forskning:
"Relevansen af at koble forsvarshensyn og forskning er klart stigende. Vi ser fra sidste års projekter, at de skaber nye vidensplatforme, som både Forsvaret og industrien melder sig ind på. Med årets runde stempler vi ekstra ind i Ukraines teknologiske udfordringer, samtidig med at det vil støtte langsigtet kapacitetsopbygning i Danmark”, siger han.
Men Lars Bo Larsen lægger heller ikke skjul på, at man skal op i et helt andet niveau af midler for at møde de behov, der er i både samfundet og i Forsvaret for at opskalere vores teknologiske innovation til gavn for både nationen og industrien:
"Man kan købe sig til kampkraft her og nu, men hvis man vil have et Forsvar, der kan læne sig op af en stadigt stærkere dansk forsvarsindustri, som udvikler ny teknologi i et tæt samarbejde med danske forskere og specialister i vidensmiljøet, er vi nødt til at investere langt mere i det her økosystem. Vi risikerer ellers at sakke bagud", siger Lars Bo Larsen.
Nationalt Forsvarsteknologisk Center omfatter alle landets universiteter og GTS-institutter (Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter) med formålet at bidrage til et teknologisk løft af Forsvaret og dansk forsvarsindustri.
Nøgleord
Kontakter
Pola Rojan BaggerNationalt Forsvarsteknologisk Center
Tlf:61967206pola@nfc.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny kortlægning: Sådan kan en mobiltelefon stoppe graveskader for milliarder17.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er brug for en detaljeret kortlægning af undergrunden i Danmark. Ingen ved præcist, hvor alle rør, ledninger og kabler ligger i jorden, og graveskader koster samfundet over en milliard kroner om året, for. Det gør et digitalt samfund som det danske sårbart. Men der er en simpel løsning, viser forskning fra Aalborg Universitet.
Forskere: Indfør lydmærkning for boliger14.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Støj i boligen kan forringe livskvaliteten væsentligt med mærkbare konsekvenser for sundheden, viser forskning. Derfor foreslår forskere fra Aalborg Universitet at indføre en akustisk mærkningsordning af boliger, som man kender det fra energimærkning.
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum