Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.

Dyr kan ikke kommunikere deres oplevelser verbalt. Derfor bliver problemer med smerte og stress ofte overset. Det skal et nyt AI-drevet projekt fra Aalborg Universitet være med til at ændre. De indledende resultater er lovende.
”Samfundet stiller større og større krav til, at vi behandler vores dyr etisk forsvarligt, men for at vi kan gøre det, bliver vi nødt til at blive klogere på, hvordan dyrene har det. Derfor er vi lige nu i gang med at udvikle AI-værktøjer som automatisk og effektivt kan opfange små ansigtstræk hos heste, så vi på sigt kan genkende udtrykkene for stress og smerte for mange dyr samtidig,” siger Rikke Gade, der er lektor på Aalborg Universitet og leder af projektet.
Forskerne håber, at metoden på sigt kan bruges på fx grise og køer og øge dyrevelfærden samt hjælpe landbruget med at spotte sygdomme. Gennem tidligere forskning er det påvist, at heste kan kommunikere både stress og smerte, men da hesten er et byttedyr, prøver de så vidt muligt at skjule tegn på smerte. Eksperterne nærstuderer video i slowmotion for at finde diskrete blink og ørebevægelser med mere, som udtrykker forskellige former for ubehag, men det kræver tid og penge.
Derfor udvikler forskerne en metode til automatisk at finde og klassificere de kombinationer af muskelbevægelser i hestens ansigt, som viser smerte eller stress, og de har allerede store datasæt hvor hver enkelt bevægelse er beskrevet.
”Vi samarbejder med professorer indenfor veterinærvidenskab fra Københavns Universitet, og det svenske landbrugsuniversitet som har forsket i hestes adfærd og udtryk gennem mange år. Derigennem har vi adgang til uvurderlige data, som gør, at vi nu kan udvikle moderne AI metoder til at spotte disse udtryk,” forklarer Rikke Gade.
Kunstig intelligens skal automatisere processen
Forskerne vil udvikle Computer Vision-algoritmer, som ved hjælp af kunstig intelligens kan finde og analysere de tydeligste forskelle mellem neutrale udtryk, smerte og stress. De undersøger fx frekvensen og forskellige typer af blink med øjet samt visse ørebevægelser.
Ud fra disse tegn skal det automatisk klassificeres, når hesten udviser tegn på ubehag.
Forskerne har startet med at arbejde på videodata fra kontrollerede eksperimentelle forsøg og senere udvider de algoritmen til at kunne håndtere video af heste, som bevæger sig frit i en boks.
Nøgleord
Kontakter
Jakob ElkjærPressechef, AAU
Tlf:30549640jakobel@adm.aau.dkRikke GadeLektorInstitut for Arkitektur og Medieteknologi, Aalborg Universitet
Tlf:+4599407124rg@create.aau.dkBilleder

Links
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum