Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.

Fra og med september kan man læse statskundskab på Aalborg Universitet. Og det er der mange, der gerne vil.
Det står klart efter, at årets søgetal til de videregående uddannelser er offentliggjort. Der er 294 ansøgere til de 70 pladser på den nye bacheloruddannelse, heraf 87 førsteprioritetsansøgere.
Dermed får den prestigefyldte uddannelsesretning, der er meget efterspurgt af statsadministrationen samt store og mellemstore virksomheder, en stærk start i Nordjylland.
”Statskundskab er en uddannelse, der åbner for mange spændende karrieremuligheder. Det er specielt en god uddannelse for politisk interesserede, der vil være med helt derinde, hvor man tager de store beslutninger,” siger prorektor på Aalborg Universitet, Anne Marie Kanstrup.
Efterspurgt i regionen
En undersøgelse af aftagerne af kandidater i Nordjylland viser, at tre ud af fire offentlige og private virksomheder gerne vil ansætte kandidater, som er gode til ”metode, databehandling og analyse” – kompetencer, der opnås med en uddannelse i statskundskab.
”Regeringen har et ønske om, at statslige arbejdspladser skal fordeles i hele landet. Det vil vi gerne understøtte. Samtidig er statskundskabere også populære i det private erhvervsliv. Det ved vi fra vores brugerundersøgelse med svar fra næsten 200 lokale virksomheder og institutioner,” siger Anne Marie Kanstrup.
En af dem, der har lagt billet ind på statskundskab, er 20-årige Nicklas Aaen fra Aulum i Midtjylland. Han har uddannelsen i Aalborg som førsteprioritet.
”I takt med, at verden bliver mere globaliseret, og konflikter blusser op, er jeg sikker på, at der er behov for folk, der har politisk forståelse,” siger Nicklas Aaen, der især har valgt Aalborg på grund af den problembaserede læringsmodel, hvor de studerende arbejder i grupper med at løse problemer i den virkelige verden.
”Jeg tror, at den undervisningsform vil give mig nogle gode kompetencer inden for projektledelse og konflikthåndtering,” siger han.
Økonomiuddannelser er fortsat i vækst
I år er der også en kraftig stigning i søgningen mod økonomiuddannelserne på Aalborg Universitet.
Erhvervsøkonomi HA på Aalborg University Business School har i år 324 førsteprioritetsansøgere mod 255 sidste år. Samtidig har den internationale handelsuddannelse Economics and Business Administration oplevet en fordobling af førsteprioritetsansøgere fra 65 til 128.
”Vi ved, at de internationale studerende er en gevinst for dansk økonomi og er stolte over, at vi på Aalborg Universitet kan tilbyde en uddannelse, der er relevant for mennesker fra hele verden. Det bekræfter det, vi allerede ved: At vi er et internationalt universitet med uddannelser i verdensklasse,” siger Anne Marie Kanstrup.
Uddannelsen blev oprettet i 2024 som led i at indfri regeringens målsætning om at rekruttere flere internationale studerende til Danmark.
En anden ny uddannelse, der er kommet godt fra start, er den nye diplomingeniøruddannelse i cybersikkerhed, der udbydes på Aalborg Universitet i København. Her har 146 søgt om plads, heraf 41 førsteprioriteter.
Generelt har AAU oplevet et stabilt antal ansøgere i forhold til sidste år. I alt har universitetet fået 13.317 ansøgninger. Af dem er 4.066 førsteprioritetsansøgninger.
Den 28. juli får alle ansøgere besked, om de får en studieplads på Aalborg Universitet
Kontakter
Jakob ElkjærPressechef, AAU
Tlf:30549640jakobel@adm.aau.dkNina HermansenJournalist, AAU Kommunikation og Public Affairs
Tlf:22940459ninah@adm.aau.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum