
Ambitiøst madprojekt vil på bare to år motivere 10 pct. af Brøndbys borgere til at ændre madvaner
Projekt ’Det længste bord’ i Brøndby, som Novo Nordisk fonden støtter med 6 mio. kr., skal sætte gang i en bevægelse mod mere madglæde og madvaner, der er bedre for klima, natur og det enkelte menneskes sundhed. Bag initiativet står entreprenør Claus Meyer sammen med Meyers Madhus, Brøndby Kommune og den erhvervsdrivende fond Democracy x.

Med 50 liter grøn ærtesuppe, 300 kuvertbrød, og litervis af hjemmelavet hyldeblomst-limonade blev ’Det længste bord’ i denne uge kickstartet med en fællesspisning i Kulturhuset Brønden i Brøndby Strand. Mere end 100 lokale ildsjæle, repræsentanter for foreninger og madglade borgere var mødt op for at høre mere om projektet – og for at smage den lækre suppe, som Claus Meyer og frivillige fra lokalområdet havde lavet.
Brøndby Kommune med godt 40.000 borgere vil de kommende to år danne rammen for et af Danmarkshistoriens største madeksperimenter, hvor borgerne selv – gennem deres foreninger, klubber og andre hverdagsfællesskaber – skal sprede mere grønne og sunde madvaner til hinanden.
”Brøndby er den første kommune, der bliver en ”rugekasse” for et projekt i en størrelsesorden som denne. Vi drømmer om, at om to år, vil 4000 ud af Brøndbys 40.000 borgere kunne sige: vi holder mere af grøntsager end før, vi gik i gang, vi spiser mere planteorienteret i dag, og vi gør det med glæde. Den åbenbaring vil vi dele med vores naboer, familie, venner og kolleger”, var budskabet fra entreprenør og idémand bag ’Det længste bord’, Claus Meyer, da han talte til den fyldte sal i kulturhuset under det infomøde, der kickstartede projektet.
Madvaner bygger på normer og erfaringer. Kerneideen i projektet er derfor at sprede gode madvaner gennem fællesspisninger, som borgerne arrangerer for og med hinanden - og ved at udvikle nye mad- og måltidskompetencer gennem mad- og bagekurser, hvor både lokale borgere og nationale kapaciteter står for undervisningen. Projektet vil desuden støtte lokale fællesskaber og ildsjæle med at gøre deres egne drømme til virkelighed – om det er sanketure, køkkenhaver eller nyt liv i byens industrikøkkener og medborgerhuse.
”Det er lige i Brøndbys ånd at mobilisere alle lige fra virksomheder til naboer og foreninger for sammen at udvikle madkulturen og skabe noget, der er den ”længste”. Jeg glæder mig derfor meget til, at ’Det længste bord’ kan være med til at styrke de fællesskaber, der opstår, når man sidder sammen ved middagsbordet. Så vi i Brøndby kan spise os til gladere, sundere og stærkere fællesskaber,” siger Borgmester i Brøndby Kommune, Maja Højgaard.
Gode fællesmiddage med stor deltagelse og højt engagement opstår ikke af sig selv. Derfor vil den erhvervsdrivende fond Democracy x træne projektets deltagere i værtskab og samfundslederskab. Democracy x står også bag Danmarks nationale klimahandledag, der på tre år har mobiliseret 250.000 danskere i selv at handle og deltage i den grønne omstilling. Direktør i Democracy x, Rune Baastrup, siger:
”Vi skal ikke stoppe grøn mad ned i halsen på nogen. Tværtimod bygger vi på fællesskabernes egne ønsker og initiativlyst. Mange vil nemlig gerne styrke deres fællesskaber, leve sundere og passe på klimaet. Når vi bygger på folks ægte motivation, kan nye madvaner sprede sig hurtigt og blive det nye ’normale’. Det er den effekt, vi vil skabe, og som andre kommuner vil kunne kopiere”.
Målt på antallet af tomme suppetallerkener og den ivrige snak i salen, så har ’Det længste bord’ nu taget et godt første skridt frem mod at skabe begejstring for at lave mad og at give grøntsagerne en lidt større rolle end hidtil i den danske madkultur.
Direktør i Meyers Madhus, Peter Rønn-Petersen, siger:
”Madglæden og velsmagen er magiske ingredienser, som vi skal gøre det let for Brøndbyborgerne at række ud efter. Når tilløbet til det grønne spring i vores madkultur ikke er slået mere igennem, handler det i høj grad om, at vi har brug for smagsoplevelser sammen, der kan rykker os, ligesom vi skal have de grundlæggende kompetencer at bygge på for at kunne skabe mere grønne måltider også i en travl hverdag. Alt det har vi en helt unik mulighed for at opnå i Brøndby med Det længste bord”.
Kontakter
Sif Juhl JacobsenProjektlederDemocracy X
Tlf:31589855sjj@demx.dkHelle Nykjær SørensenChef for Marketing, PR og KommunikationMeyers
Tlf:21279906hens@meyers.dkBilleder
Links
Om Meyers
Meyers er grundlagt af den gastronomiske iværksætter Claus Meyer, og har i 30 år arbejdet for at fremme kvaliteterne i den danske madkultur. Meyers opererer på alle niveauer i værdikæden fra jord til bord. Hovedaktiviteterne ligger inden for restaurations- og kantinedrift, catering, frugtavl, forædlingsvirksomhed, handel, teambuilding, forskning, formidling, uddannelse og rådgivning.
Følg pressemeddelelser fra Meyers
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Meyers
Meyers lancerer hudplejeserie baseret på bælgfrugter1.4.2023 06:42:56 CEST | Pressemeddelelse
Med afsæt i et overraskende forskningsresultat løfter Meyers nu sløret for, hvad der skal være et nyt forretningsben i virksomheden: En hudplejeserie baseret på økologiske, danske bælgfrugter, hvor alle produkter kan bruges både i hudplejerutinen og i madlavningen.
Meyers tager næste skridt på bæredygtighedsrejse med B Corp-certificering25.1.2023 07:39:00 CET | Pressemeddelelse
Meyers indtræder i den anerkendte globale B Corp-certificering, der dokumenterer, at virksomheder lever op til de højeste krav inden for gennemsigtighed og social og miljømæssig ansvarlighed.
Torsten Vildgaard indtager Fasangården med moderne dansk-fransk landkøkken13.1.2023 11:15:22 CET | Pressemeddelelse
Meyers og Torsten Vildgaards veje krydses igen, når den tidligere Michelin-kok rykker ind i køkkenet på Fasangården. Vildgaard indtager det historiske traktørsted i Frederiksberg Have med sin version af et dansk-fransk landkøkken med nyfortolkninger af både danske frokostklassikere og franske favoritter.
Fasangården går julen i møde med et stemningsfyldt adventsprogram og en helt særlig julefrokostmenu14.11.2022 12:19:26 CET | Pressemeddelelse
I hele julemåneden forvandles Fasangården, i hjertet af Frederiksberg Have, til et magisk sted for både børn og voksne. Når Claus Meyer har tændt juletræet den 27. november, vil der være juleknas, julehistorier, engleblid korsang hver søndag i advent i den stemningsfyldte gård. Indenfor i Fasangårdens lune stuer vil gæster som i år kunne få smørrebrød til frokost.
MEYERS BAGERI PÅ GAMMEL KONGEVEJ INVITERER TIL ÅBNINGSFEST OG INTRODUCERER ØKOLOGISKE SURDEJSPIZZAER OG NYT VINØST NABOSKAB28.10.2022 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I august 2022 åbnede Meyers Bageri på Gammel Kongevej 107 blødt op med bagværk, konditorkager og velsmagende morgen- og frokostretter med udgangspunkt i kornet. Efter de indledende tre måneder er bageriet nu klar til at invitere aftengæster indenfor til sæsonnære surdejspizzaer, snacks og velvalgte vine fra naboen. Dørene slås op med en stor åbningsfest med gratis pizzaslices og 50 % på pizzakortet torsdag 3. november.