HK: Kommuneaftale med både plus og minus
Regeringens økonomiaftale med KL rummer positive elementer for velfærden, men desværre også markante nedskæringer på den nødvendige administration midt i en reformstorm.

Det er glædeligt, at kommunernes behov for et serviceløft bliver anerkendt i den netop indgåede aftale om næste års økonomi i kommunerne, og at man på denne måde bygger oven på det historiske velfærdsløft i indeværende år. Men ifølge HK Kommunal er det også trist at se, at de rituelle nedskæringer af administrationen fortsætter.
- Implementering af en række store reformer på blandt andet beskæftigelses-, sundheds-, social- og folkeskoleområdet, den grønne trepartsaftale og større fokus på beredskab og cybersikkerhed kræver i høj grad administrativ styring. Derfor går det ikke, at man fortsætter med at skære ned på administrationen, siger HK Kommunals formand Lene Roed om den netop indgåede aftale mellem finansministeren og KL om næste års kommuneøkonomi.
Kommuneaftalen betyder et løft i serviceudgifterne på 3,5 mia. kr., men aftalen nævner også, at ”de kommunale udgifter til administration nedbringes med 250 mio. kr. i 2026”.
- Administration er et yndet besparelsesobjekt, og selvfølgelig skal der spares på unødvendigt bureaukrati. Men hvis besparelserne betyder, at fagpersoner på andre områder bruger mere arbejdstid på fx lønindberetninger, vagtplanlægning og andre for dem uvedkommende administrative opgaver, fordi man afskediger HK’ere, kan nedskæringerne ende med at blive bekostelige, siger Lene Roed.
Hun peger på endnu en ny stor opgave, der også er omtalt i økonomiaftalen, nemlig truslen om komplekse cyberangreb.
- Verden er usikker, og det er godt, at parterne bag aftalen er enige om at bruge 195 mio. kr. på at styrke cybersikkerheden frem til 2029. At forebygge skader efter cyberangreb kræver også administrative kompetencer. Sammen med KL har HK Kommunal taget initiativ til et stort projekt med kompetenceløft inden for kunstig intelligens og cybersikkerhed, og HK-ansatte i kommunerne viser stor interesse for at deltage. Det er medarbejdere i kommunerne, som nærmest udelukkende er anført som ”administrativt personale”, konstaterer Lene Roed.
Hun har et håb til processen, når økonomiaftalen bliver afspejlet i de kommunale budgetter:
- Jeg håber, at man i hver enkelt kommune vil have fokus på, hvilke faggrupper man bruger til de forskellige opgaver. Ved at lade de rette kompetencer løse de rette opgaver kan vi frigøre ressourcer samtidig med, at de mange reformer bliver gennemført i overensstemmelse med intentionerne, at cybersikkerheden håndteres forsvarligt, og at vi får optimeret den borgernære service.
Ca. 40.000 af de ansatte i kommunerne arbejder på HK Kommunals overenskomster.
Nøgleord
Kontakter
Lene RoedFormand for HK Kommunal
Tlf:24216431Følg pressemeddelelser fra HK Kommunal
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Kommunal
Lønløft til nogle grupper må ikke gå ud over andre13.6.2023 11:17:13 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af lønstrukturkomiteens rapport opfordrer HK Kommunal til, at midlerne til en trepart holdes uden for reguleringsordningen. Lønløft til nogle grupper må ikke gå ud over andre, siger HK Kommunals formand Lene Roed.
HK: Besparelser på administration risikerer at ramme patienter26.5.2023 21:53:17 CEST | Pressemeddelelse
Aftalen om regionernes økonomi medvirker ikke til at løse de grundlæggende udfordringer i vores sundhedsvæsen. Der spares massivt på administrationen i regionerne, og det vil ramme det sundhedsfaglige personale, patienterne og ventelisterne.
HK: Kommuneaftale betyder forringelser af den nære velfærd26.5.2023 06:48:38 CEST | Pressemeddelelse
Massive forringelser af den borgernære velfærd. Det bliver konsekvenserne af en urimelig stramme kommuneaftale.
HK Kommunal: Milliardbesparelser skæmmer reformarbejdet14.12.2022 16:27:14 CET | Pressemeddelelse
Den nødvendige frisættelse af den offentlige sektor får det sværere, når man på forhånd opererer med nedskæringer på seks milliarder kroner på den borgernære velfærd herunder på beskæftigelsesindsatsen, lyder det fra HK Kommunal om det nye regeringsgrundlag.
Nedskæringer på jobindsatsen vil ramme de svageste ledige9.10.2022 18:26:31 CEST | Pressemeddelelse
Milliardbesparelser på ’administration og bureaukrati’ kan ikke undgå at trække tæppet væk under hjælpen til de svageste ledige, lyder det fra HK Kommunal om Socialdemokratiets forslag om at skære tre milliarder kroner på kommunernes beskæftigelsesindsats.