HK Kommunal

HK: Besparelser på administration risikerer at ramme patienter

Del
Aftalen om regionernes økonomi medvirker ikke til at løse de grundlæggende udfordringer i vores sundhedsvæsen. Der spares massivt på administrationen i regionerne, og det vil ramme det sundhedsfaglige personale, patienterne og ventelisterne.

Regeringen og Danske Regioner har indgået en skrabet økonomiaftale, der betyder et yderligere pres på patienter, ventelister og personale. 

Formanden for HK kommunal Lene Roed forudser, at de drastiske besparelser på administrationen vil betyde et lavere tempo i afviklingen af ventelisterne, og samtidig vil blandt andet læger, sygeplejersker og sosu’er skulle bruge mere af deres tid på administrative opgaver.

- Det er en helt forkert vej at gå, når regeringen gennemtrumfer besparelser på 0,3 milliarder kroner på administration i 2024. Regionerne har ansat administrativt personale eksempelvis lægesekretærer både på afdelingerne og centralt. De understøtter det sundhedsfaglige personale og håndterer vigtige opgaver for patienternes forløb. Det kan blandt andet være journaler, patienttransporter, for-visitering, udskrivningsplaner og opfølgning på undersøgelser. Administrative medarbejdere udbetaler også løn til personalet, holder styr på budgetter og rigtig mange andre ting, der er afgørende for et velfungerende sundhedsvæsen, siger Lene Roed.

Formanden fremhæver, at de administrative opgaver ikke forsvinder, bare fordi regeringen beslutter sig for at skære ned.

- Vi kan se frem til, at det kliniske personale nu kommer til at bruge mere af deres kostbare tid på den slags opgaver, som dygtige lægesekretærer og andre administrative medarbejdere er langt bedre til at løse. Det er en skidt udvikling, siger Lene Roed.

HK Kommunals formand peger på, at regeringen i regeringsgrundlaget selv har fremhævet vigtigheden af, at blandt andet lægesekretærer kan aflaste det sundhedsfaglige personale på hospitalerne. Derfor er det uforståeligt, at regeringen trodser advarsler fra regionerne om konsekvenserne af en sådan besparelse, siger Lene Roed. 

- Selvfølgelig skal man altid holde øje med, at vi ikke bruger ressourcer på unødig kontrol og dokumentation. Og det har regionerne også gjort. De har selv formået at effektivisere administrationen og holde udgifterne stabile i flere år. Så der er faktisk ikke ret meget tilbage at spare på. Og personalet løber virkelig stærkt. Også for stærkt. Jeg tror, at flere politikere trænger til at komme en tur ud i virkeligheden og se, hvad lægesekretærerne og de øvrige administrative medarbejdere laver på hospitalerne. Alle faggrupper er hinandens forudsætninger, og besparelsen på de administrative medarbejdere vil presse de øvrige faggrupper på vores hospitaler yderligere, siger Lene Roed. 

Nøgleord

Kontakter

Lene LundgaardKommunikationschef

Tlf:23710907

Lene RoedFormand for HK Kommunal

Tlf:24216431

Information om HK Kommunal

HK KommunalFølg pressemeddelelser fra HK Kommunal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Kommunal

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye