HK Kommunal: Milliardbesparelser skæmmer reformarbejdet

Del
Den nødvendige frisættelse af den offentlige sektor får det sværere, når man på forhånd opererer med nedskæringer på seks milliarder kroner på den borgernære velfærd herunder på beskæftigelsesindsatsen, lyder det fra HK Kommunal om det nye regeringsgrundlag.

- En besparelse på tre milliarder kroner på den kommunale og regionale administration og yderligere tre milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen vil uundgåeligt gå ud over den borgernære velfærd. Udsigten til massive nedskæringer er heller ikke befordrende for de medarbejdere, der skal bære de ellers på mange måder velkomne reformer igennem.

Sådan lyder det fra HK Kommunals formand, Lene Roed, om regeringsgrundlaget, ’Ansvar for Danmark’.

Udsigten til massive besparelser på administrationen giver ifølge Lene Roed ingen mening, hvis man i øvrigt ønsker at holde hånden under det serviceniveau, borgerne med rette kan forvente af den offentlige velfærd.

- Administration er i den grad også velfærd. HK’erne står for hovedparten af den borgernære administration. Det handler blandt andet om borgerservicemedarbejderen, der finder bolig og job til ukrainske flygtninge eller hjælper folk med MitID. Om socialformidleren, der tager hånd om udsatte børn og unge. Om klinikassistenten, der sørger for børnenes tandsundhed. Og jeg kunne nævne mange andre administrative medarbejdere, som er en klar forudsætning for borgernes velfærd, siger HK Kommunals formand.

En modernisering af den offentlige sektor kræver ifølge Lene Roed, at man i stedet kigger på arbejdsfordelingen i kommuner og regioner og på de enkelte administrative opgaver.

- Jeg tror, vi skal intensivere arbejdet med den opgaveglidning, der betyder, at vi for eksempel sætter dygtige HK’ere til at varetage de mange administrative opgaver, som i dag håndteres af eksempelvis læger, sygeplejersker, pædagoger og skoleledere. Vi skal have de rette kompetencer til at udføre de rette opgaver. Det vil kunne frigøre rigtig meget meningsfuldt arbejde, siger Lene Roed.

HK Kommunals formand mener derudover, det er helt urimeligt, at besparelserne på administration i kommuner og regioner kommer til at finansiere lønløft til særlige grupper.

Om regeringens udspil til en beskæftigelsesreform, der vil betyde tre milliarder kroner i besparelser i 2030 siger HK Kommunals næstformand, Pia Lund Jeppesen:

- Det er dybt bekymrende, at man vil spare så markant et beløb, for det kan ikke undgå at gå ud over hjælpen til især de svageste ledige. De borgere med flest udfordringer vil uundgåeligt blive tabere, hvis der fremover ikke er penge til de nødvendige håndholdte indsatser.

Næstformandens bekymring gælder også de medarbejdere, der skal bære beskæftigelsesreformen igennem.

- Det vil uden tvivl være vanskeligt for beskæftigelsesmedarbejderne at holde motivationen oppe, når man har en løkke om halsen og ikke ved, om man er købt eller solgt. Jeg kan godt være bekymret for, at besparelserne kommer til at skygge for det vigtige reformarbejde, der venter. For når alt kommer til alt, er det på tide, at medarbejderne sættes fri fra de statslige proceskrav og regler, som vi kan se, ikke virker, siger Pia Lund Jeppesen, der tilføjer:

- Vi ser frem til at bidrage til arbejdet med at skabe en ny og bedre beskæftigelsesindsats, der i højere grad bygger på tillid til både borgere og medarbejdere.

Kontakter

Formand for HK Kommunal, Lene Roed, tlf.: 24216431
Næstformand for HK Kommunal, Pia Lund Jeppesen, tlf.: 61550566

Information om HK Kommunal

HK KommunalFølg pressemeddelelser fra HK Kommunal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Kommunal

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye