11 spændende naturområder i spil til nye naturnationalparker
Miljø- og Ligestillingsministeriet og Naturstyrelsen har udarbejdet en liste med 11 potentielle naturområder, som skal danne grundlag for forhandlinger om udvælgelse af seks nye naturnationalparker. Forud for udvælgelsen finder en grundig, inddragende og åben proces sted i de 11 områder.
Fra klitter og nåleplantager til løvskove, heder og kystskrænter. Der er masser af spændende natur, der er i spil til at blive til én af Danmarks seks nye naturnationalparker.
Med "Aftale om Implementering af et Grønt Danmark" besluttede partierne (S, V, M, SF, RV, K og LA), at der skal etableres yderligere seks naturnationalparker, som skal åbnes senest ved udgangen af 2030. Med de seks nye naturnationalparker etableres der samlet 21 naturnationalparker i Danmark.
Miljøminister Magnus Heunicke skal sammen med partierne bag aftalen udvælge placeringen af de kommende seks naturnationalparker.
Til brug for udvælgelsen har Miljø- og Ligestillingsministeriet i samarbejde med Naturstyrelsen udarbejdet en liste med 11 mulige statslige områder, der kan blive til naturnationalparker. De 11 områder er udvalgt på baggrund af kriterier såsom størrelse, biodiversitet, geografisk variation og mulige synergier med andre initiativer i den grønne trepart. Områderne spænder bredt geografisk og repræsenterer en bred pallette af naturtyper, herunder både skov, hede, mose og kystlandskaber.
"Med naturnationalparkerne giver vi vores trængte natur mulighed for at udvikle sig mere frit på store sammenhængende arealer, og vi skaber et fundament for, at vores dyre- og planteliv kan få bedre levesteder. Det er afgørende for at vende den biodiversitetskrise, vi står i. De 11 områder er alle stærke kandidater med et stort potentiale for biodiversitet. Nu begynder en vigtig proces, hvor vi inddrager lokale holdninger og får faglige indspark, inden jeg sammen med aftalekredsen skal udvælge de seks områder," siger miljøminister Magnus Heunicke.
Fra klukkende åer til vindomsuste klitter
De 11 statsejede områder, der er i spil som de seks kommende naturnationalparker, tilbyder vidt forskellig natur og oplevelser for dem, der har lyst til at besøge de potentielle naturnationalparker. Det drejer sig om:
- Skjernåens og Gudenåens Kilder
- Pamhule Skov
- Fanø Plantage
- Kalø
- Livø
- Skagen Plantage
- Randbøl Hede
- Skindbjerglund
- Lodbjerg
- Vester Thorup
- Sydlangeland
Læs mere om de 11 områder her.
Udover disse 11 mulige områder undersøger Miljø- og Ligestillingsministeriet, om der også er grundlag for at etablere en naturnationalpark i det østlige Danmark.
Inden aftalekredsen skal udvælge de seks områder, vil der foregå en grundig, inddragende og åben proces i de 11 områder. Derfor går Miljø- og Ligestillingsministeriet og Naturstyrelsen nu i gang med at drøfte de 11 områder med kommuner, interessenter, forskere og lokale for at høre deres holdning til placeringen af de kommende naturnationalparker.
I løbet af juni arrangerer Naturstyrelsen naturvandringer for alle interesserede i de udvalgte områder, hvor man kan stille spørgsmål, og styrelsen bl.a. vil forklare, hvordan områderne kan gøres vildere til gavn for dyr og planter.
Naturstyrelsen vil holde drøftelser i de lokale brugerråd og naturnationalparkenes to nationale arbejdsgrupper. De inputs, som styrelsen og ministeriet indhenter, vil blive forelagt aftalekredsen forud for de politiske forhandlinger om placeringen af de seks nye naturnationalparker.
Miljøminister Magnus Heunicke starter til efteråret forhandlinger om placeringen af de seks næste naturnationalparker med partierne bag "Aftale om Implementering af et Grønt Danmark".
Fakta:
- Med "Aftale om Implementering af et Grønt Danmark" besluttede partierne, at der skal etableres yderligere seks naturnationalparker, der skal åbnes senest ved udgangen af 2030.
- Med de seks nye naturnationalparker etableres der samlet 21 naturnationalparker i Danmark.
- Med "Aftale om et Grønt Danmark" blev det besluttet at afsøge mulighederne for at gøre de nye naturnationalparker så store som mulige, herunder i samspil med opkøb i regi af Danmarks Grønne Arealfond.
- Udover de 21 naturnationalparker skal der som noget nyt etableres en bynær naturnationalpark ved Kalvebod Fælled på Amager, så også hovedstadens indbyggere får bedre adgang til unik natur.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran Pirasath, Miljø- og Ligestillingsministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Billeder

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skærpede straffe for partnervold og voldtægt22.5.2025 11:20:54 CEST | Pressemeddelelse
Partnervold og seksuelle overgreb er et stort problem i Danmark og rammer særligt kvinder. "Det er en vigtig sejr for ligestillingen, at vi nu skærper straffene for partnervold og voldtægt," siger minister for ligestilling Magnus Heunicke.
110 millioner på vej til beskyttelse af drikkevandet mod PFAS22.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I perioden 2025-2027 er der afsat 110 millioner til at beskytte borgerne mod PFAS i drikkevandet. En ny tilskudspulje åbner for ansøgninger efter sommerferien og bekendtgørelsen, der udlægger kriterierne, er nu i høring.
Kom med til indvielsen af Danmarks første naturnationalpark19.5.2025 13:51:23 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag den 21. juni indvier miljøminister Magnus Heunicke den første naturnationalpark i Danmark i Fussingø. Arrangementet er åbent for alle og byder blandt andet på naturvandringer, bioblitz og pandekager over bål.
Nyt PFAS-fund i jakker bekræfter behov for dansk forbud6.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse offentliggjort af Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 13 ud af 17 jakker købt på Temu, Shein og Amazon indeholder PFAS. Det høje antal er endnu et bevis på, at det er med risiko, når danskerne køber fra sælgere uden for EU. Undersøgelsen understreger samtidig behovet for det danske forbud mod PFAS i tøj og sko, som regeringen har besluttet skal indføres.
Fremtidige oversvømmelser kan ramme trafikken mellem Fyn og Sjælland: Nu går staten og Nyborg Kommune sammen om løsninger5.5.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Nyborg Kommune om klimasikring af Nyborg by og Slipshavn. Området er i risiko for fremtidige oversvømmelser, der kan påvirke vej- og togtrafikken til og fra Storebæltsbroen og dermed presse den kritiske infrastruktur i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum